ARDEEE!!!

Ieri, au fost cele mai ridicate valori din această vară, 33 de grade Celsius la Roman

*Record de temperaturi pe masivul Ceahlău, unde în aceeaşi zi s-au înregistrat 20 de grade Celsius!

* Autoritățile, chemate să gestioneze starea de caniculă

* Secetă și caniculă, cea mai grea vară din ultimii 25 de ani * astăzi și mâine, cele mai grele zile, respectiv 38 și 39 de grade la umbră!!

Ieri la amiază, nemţenii s-au simţit ca-n cuptor. La ora 15, în Roman, canicula a ridicat mercurul din termometre până la 33 de grade Celsius! La 32 de grade Celsius, pietrenii şi târgnemţenii au simţit din plin efectele căldurii. Oamenii căutau de zor terasele şi piscinele, iar cei mai „curajoşi” mergeau pe străzi îmbrăcaţi lejer şi cu sticla de apă în mână. Din păcate, muncitorii care au lucrat în brutării sau în construcţii au fost nevoiţi să suporte temperaturile cele mai ridicate din această vară. Dar şi indicele temperatură-umezeală s-a apropiat de pragul critic de 80 de unităţi

Ieri după amiază, videoconferință a premierului interimar Gabriel Oprea, cu prefecții din țară, pe tema canciulei. Neamțul este unul din județele puternic afectate și de secetă, nu doar de caniculă. În apele mici ale Neamțului, debitele sunt doar între 10-45%, cu mult sub nivelul mediu multianual al lunii iunie, iar pe Siret, Moldova, Bistrița și Ozana,

debitele sunt între 15-35 față de același nivel.

Apele mici au secat, pe anumite tronsoane pe circa 95 de km, în timp ce apele subterane sunt profund afectate: în zona Roman, nivelul hidrostatic în forajele hidrogeologice este mai scăzut cu 10-30 mc față de nivelul mediu multianual.

Zile extreme de critice, cardiacii să stea în casă

”Solicit sprijinul și colaborarea tuturor primarilor, în calitatea lor de președinți ai Comitetelor locale pentru situații de urgență, să adopte acele măsuri necesare pentru a asigura protecția necesară populației aflate în grad ridicat de risc – persoane cu afecțiuni cronice, în vârstă, copii – pentru a-i proteja de efectele negative ale temperaturilor ridicate”, a spus prefectul Ioan Vlad Angheluță. În același timp, solicit maximă vigilență din partea acestora pentru a preveni incendiile de vegetație. Fac un apel către agenții economici să respecte prevederile Ordonenței de Urgență 99 / 2000 privind măsurile ce pot fi  aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În același context fac un apel către unitățile farmaceutice și comerciale, care dispun de spații climatizate și surse de apă,  să sprijine cetățenii care apelează pentru un prim ajutor” a menționat prefectul județului, Ioan Vlad Angheluță.

Reprezentanții serviciilor județene de sănătate au informat că sunt organizate unitățile de primiri urgențe, cu tot ce este necesar pentru această perioadă cu temperaturi ridicate, iar cei implicați în protecția consumatorilor au informat că vor intensifica controalele pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare.

”Județul nostru este afectat de caniculă pentru o perioadă scurtă, dar trebuie să fim pregătiți și să punem în aplicare măsurile prevăzute de cadrul normativ specific. Conform prognozelor INMH toată luna iulie va fi o lună fierbinte și trebuie să fim pregățiti pentru a monitoriza cu toată atenția evoluția fenomenelor meteorologice, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor situații de urgență” a spus, în încheierea lucrărilor, prefectul județului.

Pe masivul Ceahlău s-a înregistrat o temperatură record, respectiv 20 de grade Celsius. În ţară, cele mai mari valori diurne au fost în partea de vest a României, unde mercurul din termometre a arătat 35 de grade Celsius! Nici în următoarele două zile nu vom scăpa de caniculă. După care, vor apărea şi ceva ploi care vor fi însoţite de vânt puternic, descărcări electrice şi grindină. Vineri, timpul se va mai răci. La prânz, mercurul din termometre va indica 25 de grade Celsius.

Mariana OLTEAN TUDOSE

Valentin ANDRIEŞ

Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare riscă, în aceste zile, agravarea bolilor de inimă şi a hipertensiunii. Umiditatea asociată căldurii este un factor ce favorizează eliminarea de apă şi de săruri din organism, prin transpiraţie. Căldura scade tensiunea Spre deosebire de bolile cardiovasculare, valorile tensiunii arteriale au tendinţa să scadă în perioadele cu temperaturi mari, fenomen la care contribuie deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură. Astfel, medicaţia antihipertensivă poate fi mai prost tolerată. De asemenea, persoanele care iau diuretice pierd apă şi electroliţi precum sodiu şi potasiu. De aceea, pe caniculă, cardiacii şi hipertensivii trebuie să respecte medicaţia prescrisă de cardiolog, să nu consume alcool şi să bea minimum doi litri de lichide pe zi. Având în vedere că tensiunea arterială poate scădea faţă de valorile uzuale, trebuie să fie măsurată zilnic şi chiar de mai multe ori pe zi. Dacă, sub tratamentul de fond al hipertensiunii, se înregistrează valori sistolice mai mici sau egale cu 115 mmHg sau, în cazul creşterii valorilor tensionale, ca şi în situaţia în care pacientul cu boli cardiovasculare prezintă agravări ale simptomatologiei chiar sub medicaţie corect administrată, se recomandă consult cardiologic de specialitate.

Mesaj de avertisment

De la Administraţia Naţională de Meteorologie, s-a primit următorul mesaj de atenţionare meteorologică pentru zilele de 7 și 8 iulie a.c., fenomenele vizate fiind val de căldură și disconfort termic accentuat:

Astăzi, 7 iulie, vor fi temperaturi maxime de 35-37 grade la umbră, iar indicele de temperatură – umiditate va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor țării. Pentru județul Neamț atenționarea cod galben este valabilă în jumătatea de est.

În după – amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Avertizarea cod portocaliu cuprinde și județul Neamț. În aceeași perioadă sunt prognozate fenomene asociate instabilității atmosferice respectiv descărcări electrice și furtuni. Această instabilitate se va accentua treptat, începând din vestul țării.