Arc peste timp: LA PALATUL COPIILOR, ORA DE AMINTIRI

foto arc peste timpSala de spectacole din incinta Palatului Copiilor de pe strada Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ a fost gazda unei manifestari inedite,  intitulată  ”Emoţia amintirilor, Bucuria revederii”. Organizatorul acestei acţiuni de suflet, profesorul Constantin Vernica, fost director al acestei prestigioase unităţi a învaţământului nemţean,   a reuşit să adune mai multe generaţii de dascăli,  care, de-a lungul timpului au slujit  (unii chiar o fac şi acum) pe ”Măria Sa Copilul”, fie în activitaţi extraşcolare, fie la catedră, după cum s-a exprimat în cuvântul său de deschidere.   „În dorinţa mea de a pune în fapt această întâlnire, recunosc că nu a fost ideea mea, ci a colegului Petrică Mândru, m-am gândit ca în loc  să ţin un discurs, cum se obişnuieşte, să vă citesc un eseu, din cartea „Puţine cuvinte, multă iubire” scrisă de ieromonah Hristotom Filipescu, de la Schitul Ţibucani. „Dacă vrei să vezi Raiul pe pământ, priveşte in ochii unui copil (… )pentru că la vârsta aceea, fericirea este mult mai importantă decât mândria!(…) Un dicton spunea că zâmbetul durează doar o clipă, însă  amintirea lui dăinuie  o viaţă. (…) … recunosc că în viaţă nu sunt tineri, adulţi şi bătrâni, ci doar tineri sau copii de diferite vârste”.

A urmat un moment de reculegere pentru colegii plecaţi în lumea veşniciei: Mihai Humă, Aurel Ţuglea, Ionel, Panaite Apetroaiei Gorgos, Ioan Gavrilă, Dumitru Papuc, Gheorghe Alistar şi Dan Cepoi.

 

Profesorul Viorel Ciurlea, directorul actual al Palatului Copiilor a transmis oaspeţilor urarea de bun venit şi cuvinte de apreciere pentru „acţiunea de revedere  a dascălilor, după încetarea activităţii,  în instituţia în care au lucrat”. De la Inspectoratul Şcolar a fost prezent profesor Roman Romeo, care a transmis în alocuţiunea sa,  salutul inspectorului general, prof. dr. Viorel Stan.

A urmat un impresionant moment artistic de mare ţinută, susţinut de formaţiile Palatului Copiilor, îndrumători profesori Anda Croitoru, Paula Ghivirigă Nicorescu şi Bianca Măzăreanu.

La Momentul amintirilor,   profesorii participanţi au povestit la microfon despre evenimentele mai deosebite din activitatea lor, unele serioase, unele hazlii.  Au vorbit Nicolae Vasiliu, primul preşedinte al organizaţiei nemţene de elevi cu activitate extraşcolara,  subliniind că în anii 1966 – 1970, sistemul nemţean s-a îmbogăţit cu  trei filiale,  la Bicaz, Târgu Neamţ, Săbăoani şi tot în acea perioadă, trei copii din Bicaz Chei au descoperit Peştera Munticelu.

Dan Luca, care a urmat la conducerea organizaţiei, a transmis cu emoţie: „Mulţumesc tuturor că existaţi, ca ne revedem. Toate realizările mele sunt legate de cei prezenţi aici,  în primul rând de precedesorul meu Nicolae Vasiliu, ajungând pe timpul meu sa fim  cea mai puternica organizaţie educativă din ţară, fapt confirmat la acea vreme şi de scriitorul Dinu Săraru.

Ioan Amironoaie, fost îndrumător artistic, şi-a amintit despre tehnica rudimentară a anilor 1980, când el a iniţiat un procedeu de tehnică a mixajului. Ana Lăcătuşu şi-a amintit cu plăcere de perioada sa scurtă de activitate la Palatul Copiilor. „Mi se dădeau multe sarcini, aici am descoperit un stil de muncă riguros dar frumos, fiindu-mi reper în meseria ulterioară de dascal la diverse  şcoli”. Leonard Rotaru a spus că Palatul Copiilor  a fost pentru el o poartă mare ce i-a deschis calea în viaţă spre alte porţi. Gheorghe Iordache a povestit despre deplasările în Cehoslovacia si Germania Democrată, cu un  grup de elevi. În fosta R.D.G., o ospătară de la cantină şi-a exprimat respectul deosebit pentru grupul său, întrucât în timpul războiului,  familia ei a fost salvată de la bombardament de ostaşi români.  Mihai Jitaru, fost coordonator la Comisia Ştiinţă şi Tehnică,  şi-a amintit cum a fost trimis de un reprezentant al forului superior de la vremea respectivă: – „Ce faci? – Muncesc! am răspuns. – Ai primit o recomandare, vii sau nu vii la Organizaţia elevilor? Cum puteam să refuz? De atunci aici am rămas şi am muncit cu elevi minunaţi.

Marieta Ababei şi-a amintit despre cei zece ani petrecuţi aici, cu greutăţi, cu bucurii, cu nervi ‚ întinşi uneori, că sunt cei mai frumoşi ani din viaţa ei. „Aici a fost o şcoală a vieţii şi pentru copii dar şi pentru noi. Petrică Guţu, fost contabil şef,  şi-a exprimat sentimentele de bucuria revederii cu oameni deosebiţi: „aici au fost profesori aleşi”,  iar secretara Camelia Laiu era mereu salvarea noastră…

La final, profesorul Constantin Vernica a oferit diplome de excelenţă pentru credinţa si dăruirea de exceptie în profesia de dascăl al şcolii şi pentru contribuţia adusă la promovarea şi coordonarea activităţilor şcolare  şi extraşcolare, semnate de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Neamţ, profesor dr. Viorel Stan: Marieta Ababei, Ioan Amironoaie, Silvia Apetrei, Aurica Bontaş, Gheorghe Brânzei, Viorel Ciurlea, Paraschiva Chiciu, Mihai Gheorghiu, Petru Guţu, Gheorghe Iordache, Mihai Jitaru, Camelia Laiu, Ana Lăcătuşu, Dan Luca, Petru Mândru, Elena Oboroceanu, Mihaela Oprişan, Traian Prodan, Leonard Rotaru, Margareta Simionel, Viorel Stan, Matei Tătaru, Nicolae Vasiliu, Eugen Vasiliu, Gheorghe Vadana si Constantin Vernica.

Maria STUPCANU