AQUILA, tot mai sus!

Acesta este sloganul echipei noastre: AQUILA, tot mai sus!

Echipa AQUILA de la Colegiul Național „Petru Rareș“ a participat în perioada 23-27 martie la Competiția Naționale de Robotică „FIRST Tech Challenge“.

„FIRST Tech Challenge România 2016/2017“ este primul concurs național de acest fel care are loc în România și este la prima lui ediție. Competiția s-a desfășurat la Sala Polivalentă din București. În ringurile de luptă au concurat 54 de roboți realizați de echipe de elevi din toată țara. Organizatorii „FIRST Tech Challenge România“ sunt SC BV McCann Erikson SRL și Asociația „Nație prin Educație“, care au oferit suport acestei competiții în baza unui parteneriat încheiat cu Ministerul Educației Naționale. Pentru mai multe informații legate de „FIRST Tech Challenge România 2016/2017“ vă invităm să vizitați pagina de Facebook a concursului (https://www.facebook.com/firstromania) sau pagina web a competiției FIRST: http://www.firstromania.com.

Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț a participat la această competiție cu echipa cu numele AQUILA. Coordonatorul acestei echipe a fost domnul profesor Olaru Liviu-Constantin, care a fost ajutat în activitatea de organizare a activităților educative de domnii profesori Oniciuc Grigoruță și Iacob Alexandru.

Sloganul după care organizatorii competiției au desfășurat și au promovat toate activitățile competiției de la București a fost „Gracious Professionalism“ („Dăm dovadă de profesionalism“). Acest slogan face parte din setul de valori de bază („FIRST Core Values“) promovat de competiția FIRST. În plus, competiția promovează colaborarea și lucrul în echipă: între membrii aceleași echipe, dar și între membrii alianțelor care se confruntă cu roboții lor în ringul de luptă. Trebuie să subliniem că în ringul de luptă nu se confruntă niciodată doi roboți care luptă individual! Fiecare partidă obișnuită presupune confruntarea dintre două alianțe, fiecare dintre acestea fiind formată din 2 roboți (și două echipaje în consecință). La fiecare meci, alianțele își schimbă componența și în felul acesta echipele din spatele roboților trebuie să negocieze de fiecare dată o strategie nouă de luptă adaptată la roboții pe care îi dețin și la roboții din alianța adversă. În cadrul fiecărei alianțe, roboții și echipele deținătoare trebuie să se sincronizeze eficient atât în perioada autonomă a confruntării, cât și în perioada în care roboții sunt telecomandați. Dacă un meci este câștigat de o alianță atunci ambele echipe care compun alianța vor câștiga confruntarea; la fel se întâmplă și în cazul în care un meci este pierdut de o alianță. Regulile complete ale jocului precum și alte informații referitoare la jurizare pot fi lecturate la următoarea adresă de internet: https://www.firstinspires.org/resource-library/ftc/game-and-season-info.

La competiția de la Sala Polivalentă din București, fiecare echipă, din cele 54 prezente, a participat la 6 meciuri, în alianțe diferite de fiecare dată. Au avut loc în total 81 de partide: 54 roboți x 6 meciuri pentru fiecare robot / 4 roboți pe fiecare meci (câte 2 roboți pentru fiecare alianță din cele două adversare). În urma celor 81 de meciuri, echipa AQUILA s-a clasat pe locul 18 din cele 54 posibile, situându-se în acest fel în prima treime a clasamentului general, poziție care ne mulțumește pe deplin!

Pentru realizarea robotului, echipa AQUILA s-a reunit săptămânal, încă din decembrie 2016, imediat după ce la școală au ajuns primele componente și unelte de lucru oferite de organizatorii competiției: este vorba despre un kit robotic minimal, părți ale ringului de luptă, o imprimantă 3D, scule și unelte de lucru. Pe toată perioada proiectului au avut loc 20 de ședințele de lucru cu toți membrii echipei, întâlniri consistente, de 4-8 ore, desfășurate în afara orelor de curs, cu precădere sâmbăta, iar în ultima perioadă a proiectului și vinerea după cursuri. Între sesiunile de lucru programate la sfârșit de săptămână, au avut loc multe alte întâlniri scurte ad-hoc, pe departamente, prilejuite de rezolvarea diferitelor probleme urgente generate de proiectul nostru.

În lunile premergătoare momentului în care organizatorii competiției au furnizat primele componente și piese echipajelor din țară, aceștia au oferit și instruire online pentru utilizarea aplicațiilor de inginerie folosite pentru elaborarea proiectului și a mediilor de lucru cu ajutorul cărora urmau să fie elaborate programele robotului.

Stilul de lucru al echipei noastre a trebuit să fie adaptat la rigoarea și complexitatea proiectului: subansamblele robotului au fost proiectate de membrii echipei cu ajutorul aplicațiilor de calculator de tip CAD, o parte dintre piesele proiectului au fost imprimate 3D cu ajutorul imprimantei oferite de organizatori, a fost necesar ca membrii echipei să scrie programele de calculator în JAVA utilizate pentru manipularea robotului, progresul proiectului a trebuit să fie înregistrat într-un jurnal de activități, a fost important să fie concepute și realizate sigla echipei, tricourile și mascota, și nu în ultimul rând, au fost depuse eforturi intense pentru atragerea de sponsori care să sprijine proiectul desfășurat la „Petru Rareș“.

Mulțumim pe această cale sponsorilor care ne-au sprijinit activitatea: Primăria Piatra Neamț, Consiliul Județean Neamț, Cybernet Soluții IT & Comunicații, RIFIL, Cybernet Auto Center, VOLTA GRUP, Dinamic 92, Alumni CNPR & 1st Criber, Maxx Computers, Michele, Energoice, System Pro. Suntem mândri de parteneriatele inițiate cu sponsorii noștri și sperăm într-o colaborare pe termen lung, mai ales că acest proiect nu se va încheia odată cu participarea noastră la competiția națională de anul acesta, ci va fi reinventat, în fiecare an, cu ocazie fiecărei noi ediții a „FIRST Tech Challenge“.

Provocările la care a trebuit să facă față echipa AQUILA au fost foarte diverse: de la problemele de natură tehnică, până la cele care țin de comunicarea și coeziunea în interiorul echipei. Trebuie să menționăm că echipa de lucru a fost încă de la început una foarte numeroasă: am demarat proiectul cu o echipă formată din 24 de elevi și spre termenul limită al acestuia echipa s-a restrâns, în funcție de implicarea și participarea membrilor, la un grup dedicat proiectului format din 17 elevi.

Puteți să urmăriți progresul proiectului nostru și pe pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/JustAquila. Vă așteptăm pe AQUILA 100% și vă mulțumim pentru suport!

AQUILA, tot mai sus!

Prof. Liviu-Constantin Olaru, AQUILA