Aproape o lună de la ședința cu scântei: BUNURILE JUDEȚULUI, ÎN ADMINISTRAREA CUI?

cj-neamt* Lucrări de mântuială în spațiul public: președintele CJ și un consilier județean au spus lucrurilor pe nume

* Cine poftește la  proprietatea județului?

 Dezbaterile ultimei ședințe de Consiliu Județean,  pornite pe proiectul de hotărâre ”privind aprobarea inventarelor bunurilor din domeniul public și privat al județului Neamț” au readus în discuție probleme acute din instituțiile județului. A fost momentul în care consilierul județean Nicolae Pușcașu din comisia buget, administrarea patrimoniului a dezvăluit metehne vechi în administrarea  bunurilor județene.

S-a observat, din cele declarate de consilierul județean, că o parte din domeniul public este stăpânit, cu titlu de gratuitate, de instituții care ar fi putut să contribuie finaciar, de exemplu, Protopopiatul Piatra Neamț. Județul a pierdut sume importante din concesionări gratuite, din lucrări prost realizate.

Ad litteram, din ședința de Consiliu Județean:

Cea mai bogată meserie, avocatura, cu sediu de Barou- gratis!

Neculai Pușcașu:  ”Observăm din documente că bunurile pe care le are Consiliul Județean depășesc un miliard de lei. Avem o bogăție foarte mare pe care trebuie să o păstrăm. Pe parcursul anilor, am dat cu titlu de gratuitate, succesiune sau alte forme, anumite suprafețe de teren, proprietatea Consiliului Județean, la Baroul de Avocați, Protopopiatul Piatra Neamț și alte instituții pentru a-și ridica sedii. Au trecut ani și nu se întâmplă nimic. Rugămintea este să se analizeze toate aceste cedări de terenuri din ultimile legislaturi și să se vadă dacă și-au luat destinația pentru care au fost date, iar cele care nu au făcut nimic. Dau exemplu: școala specială Alexandru Roșca, nici măcar  gard nu este acolo. Să facem inventarierea acestor terenuri și să le readucem în patrimoniul Consiliului Județean Neamț.”

 

Lucrări de mântuială

 

”Pe parcursul anilor”, a reluat Nicolae Pușcașu,  ”la Teatrul Tineretului, la Școala specială Alexandru Roșca, la  CRRPH „Sancta Maria”, la alte școli speciale din județ, s-au realizat diverse obiective de investiții din fonduri proprii, fonduri europene, fonduri naționale  și suntem în situația în care aceste construcții nu au beneficiat de tratamentul corect din partea constructorului.

S-au făcut procese verbale de recepție, eu am fost in aceste instituții și lucrurile nu s-au mișcat deloc.

Am rugămintea la dumneavoastră, cel puțin la T.T. să ne implicăm mai mult. Poate invităm constructorul de la T.T., de la Scoala specială Alexandru Roșca, unde au făcut treabă de mântuială, fiindcă pierdem garanția. Aparatul de specialitate al Consiliului Județean să aibă mult mai multă atenție și operativitate în soluționarea doleanțelor pe care le fac instituțiile, care au patrimoniul nostru”.

 

Referindu-se la terenul concesionat gratuit Protopopiatului, Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean Neamț, a precizat:  ”Referitor la terenul respectiv, am făcut o adresă la Protopopiat, pe considerentul că de ani de zile nu s-a făcut nimic. Pentru al doilea aspect, beneficiarul investiției respective trebuie să fie în mijlocul investiției, el trebuie să fie mulțumit”.

Vicepreședintele CJ Neamț, Dan Manoliu, a adăugat : ”Referitor la garanție, am luat hotărârea împreună cu managerii de proiect și compartimentul dezvoltare, ca în momentul în care considerăm că timpul necesar îndreptării acestor lucrări de proastă calitate nu mai este suficient să anunțăm constructorul, că ajungem în situația în care garanția o vom folosi pentru îndreptarea lucrărilor cu alte firme. Am luat hotărârea ca să le confiscăm într-un fel garanția și să încredințăm altor firme dispuse să execute lucrările”.

M.O.T.