Aproape 70% dintre candidați au promovat Examenul de definitivare în învățământ

definitivat* Patru dascăli s-au făcut de râs cu note sub 5

Procentul de promovabilitate înaintea contestațiilor la Examenul național de definitivare în învățământ, pentru candidații din județul Neamț, a fost de 68,94%, potrivit informațiilor furnizate de prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Neamț. La proba scrisă a examenului, susținută pe 4 august, au fost înscriși 197 de candidați, însă dintre aceștia, doar 132 au finalizat proba scrisă. Restul de 65 fie au absentat, fie s-au retras din examen înainte de predarea lucrărilor.

Repartizarea rezultatelor pe tranșe de medii evidențiază o pregătire excelentă a 31 dintre candidați, care au obținut note între 9 și 9,9 (23,48%). Alți 60 de candidați dintre cei promovați au primit note între 8 și 8,99. Au mai fost 11 note cuprinse între 7-7,99; 18 candidați au avut lucrările notate între 6-6,99, lucrările a 8 dintre profesori au fost notate cu note între 5 și 5,99, iar 4 dascăli s-au făcut de râs cu note mai mici decât 5.

Perioada 11-12 august este rezervată contestațiilor. Reevaluarea lucrărilor canidaților care contestă rezultatul obținut se va face la centrul de examen de la Colegiul Național Calistrat Hogaș Piatra Neamț. Rezultatele finale vor fi afișate pe 18 august, atât la centrul de examen, cât și pe site-ul Internet dedicat definitivatului.

Definitivatul este examenul care le dă profesorilor dreptul de practică în învățământul preuniversitar. După definitivare, evoluția în carieră se realizează prin gradul didactic II și gradul didactic I. Profesorii se pot prezenta de maximum 3 ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanți.

Geanina NICORESCU