Aproape 60% din produsele numite pufuleți sunt nocivi pentru copii!
*Asociația Pro Consumatori trage un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare și care prezintă un risc ridicat asupra sănătății cumpărătorilor
Când te gândești la pufuleți îți imaginezi un produs care conține porumb expandat și un pic de sare, pentru gust. Asta cred și părinții care le pun în brațe copiilor de nici doi ani ditamai punga de pufuleți, ca să aibă ce molfăi în timp ce se joacă. Dar ce conțin, de fapt, așa-zișii pufuleți? Ne răspund specialiștii Asociației Pro Consumatori.
În cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumină, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono și digliceride ale acizilor grași, acetați de sodiu, acid lactic, lactat de calciu și acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat și o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica și aromă de fum.
Cu privire la ingredientele depistate, experții APC au formulat următoarele concluzii: la numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%; 22% din produsele analizate conțin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust“). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine. Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%, cel de brânză praf variază între 1% și 6%, cel de cașcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%, iar conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.
„În proporție de 59%, produsele analizate conțin o cantitate mai mare de 5 grame acizi grași saturați, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor. 38% din produsele analizate conțin între 1 și 8 aditivi alimentari! 38% din produsele analizate conțin arome sintetice! 34% din produsele analizate conțin sare iodată. 31% din produsele analizate conțin între 2 grame de sare și 3 grame de sare per 100 grame produs! 22% din produsele analizate conțin potențiatori de gust și aromă. 22% din produsele analizate conțin extract de drojdie.
Conținutul de cașcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%. Studiul privind calitatea pufuleților face parte din Campania Națională de Informare și Educare: «Să învățăm să înțelegem eticheta!». Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse cu o încărcătură chimică mare și care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor», au menționat specialiștii APC.
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii februarie anul curent, 32 de sortimente de pufuleți fabricate/distribuite de către următorii producători: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Kaufland și Cora.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.
34% din produsele analizate conțin sare iodată. Din păcate, unii producători nu s-au informat în legătură cu modificările legislative aferente folosirii sării iodate. De la 1 mai 2004 a intrat în vigoare modificarea HG nr. 568/2002 în privința eliminării obligativității folosirii sării iodate din hrana animalelor și din industria alimentară, cu o singură excepție, și anume folosirea acesteia numai la fabricarea pâinii. O nouă modificare a acestui act normativ în privința folosirii sării iodate s-a realizat în anul 2006, când a devenit obligatorie și la fabricarea produselor de panificație. În prezent, mulți producători din industria alimentară folosesc sarea iodată și în alte ramuri ale industriei, cu toate că acest lucru nu mai este obligatoriu decât pentru industria pâinii și a produselor de panificație, fapt ce poate genera probleme de sănătate consumatorilor. În sarea iodată pe lângă iod se mai adaugă și ferocianură de potasiu – E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade Celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.