Aproape 4.000 de absolvenți de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională

*Alți 200 de elevi s-au „împiedicat“ de pragul celor 8 clase
Aproape 4.000 de absolvenți de clasa a VIII-a sunt așteptați să participe la probele de Evaluare Națională, examen ce va conta pentru admiterea la liceu. Prima testare este la limba și literatura română, pe 19 iunie.
Potrivit datelor transmise de ISJ Neamț, sunt înscriși la examen 3.994 de elevi din totalul celor 4.237 de adolescenți înscriși în clasa a VIII-a. Diferența este dată de corigenți și repetenți, dar și elevi care nu și-au exprimat dorința de a-și continua studiile.
Sâmbătă, 17 iunie, va avea loc tragerea la sorți pentru stabilirea președinților de comisii de examen. Prima probă va fi luni, 19 iunie, cea scrisă la limba și literatura română, iar a doua pe 21 iunie, la matematică. Primele rezultate vor fi cunoscute pe 26 iunie.
Din acest an, sunt și noutăți pentru candidați la admiterea la liceu. Se vor organiza doar două etape de admitere, față de trei, cum a fost în 2016. De asemenea, va crește ponderea mediei de la evaluarea națională și va scădea cea a notelor de la clasă. Ponderea mediei de la Evaluarea Națională crește de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a.
La evaluarea inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 0,50 puncte, notele obținute se trec, pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, de către profesorii evaluatori, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia. Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei.
Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire și semnează.
În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 0,50 puncte, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota rezultată în urma reevaluării este nota care se trece pe lucrare și reprezintă nota finală.
Candidații care depun contestații completează și semnează o cerere tipizată în care se menționează faptul că nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.
Geanina NICORESCU