Apicultura, dublu finanțată

Tina-ApiculturãAsociaţia Crescătorilor de Albine Neamţ are 346 de membrii reuniţi de pe întreg teritoriul judeţului. Ca „efective”, din rândul Asociaţiei fac parte 26.808 familii de albine. Cu „acte în regulă” sunt doar 18.839 familii de albine. Adică sunt identificate după plăcuţele „ţintuite” pe stupi. Iată de unde și cum pot face rost de bani și apicultorii nemțeni.

Proiectele din domeniul apiculturii pot fi dezvoltate cu sprijin nerambursabil alocat prin Programul Național Apicol 2014-2016 și Programul Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
Sprijinul financiar acordat prin PNA are în vedere sprijinirea financiară a activităților legate de profilaxia și combaterea varoozei, efectuarea analizelor fizico-chimice ale mierii, achiziționarea materialului biologic pentru refacerea efectivului de familii de albine în vederea obținerii produselor apicole de cea mai înaltă calitate, achiziționarea stupilor și tipărirea și multiplicarea ghidului de bune practici în apicultură.
Pentru acțiunile prevăzute în PNA, termenul-limită de depunere a cererii și a documentelor care o însoțesc este 1 august al fiecărui an.

Contribuție europeană

La finanțarea acestor acțiuni, Comisia Europeană participă cu 50% din cheltuielile eligibile, iar restul de 50% este asigurat din bugetul național. Exercițiile financiare ale programului se stabilesc de la 16 octombrie a fiecărui an până la 15 octombrie a anului urmator, iar acțiunile cuprinse în acesta sunt aplicate anual de beneficiari, de la 16 octombrie a anului în curs până la 31 august a anului următor. Plățile aferente se fac în timpul exercițiului financiar.
Beneficiarii PNA sunt apicultori persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi indivi- duale și familiale.
Banii europeni se dau pentru creșterea competi-tivității exploataților apicole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei și îmbunătățirea calității activelor fixe. În plus, prin dezvoltarea planurilor de afaceri pentru fermele de mici dimensiuni, care necesită valori de sprijin relativ scăzute, sub-măsurile dedicate tinerilor fermieri și fermelor mici pot oferi sprijin adecvat pentru a susține apicultorii nemțeni. Valoarea sprijinului variază în funcție de linia de finanțare, tipul de beneficiar, numărul familiilor de albine.
Apicultorii mai pot primi finanțare și prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală.

Tina CONDREA