APIA nu iartă! 10.000 de fermieri dau subvenţiile înapoi!

* 100 de miliarde de lei vechi este totalul finanțărilor încasate necuvenit

În momentul de faţă, în Neamț sunt peste 10.000 de fermieri care trebuie să dea subvenţiile înapoi,  valoarea totală a datoriilor fiind de peste 100 miliarde ei vechi. Debitul s-a adunat în timp, fiind vorba de subvenţiile derulate pe parcursul câtorva ani. Motivele de returnare a banilor sunt mai multe, cele mai frecvente fiind generate de neconcordanţele dintre suprafeţele înscrise în acte şi ce găsite la verificările făcute la faţa locului. Situaţia din Neamţ nu diferă de cea de la nivel naţional, peste tot în ţară fiind oameni care au de dat bani înapoi la APIA.

Din acest an, au apărut  sancţiuni noi, foarte severe, aplicate în cazul subvențiilor necuvenite. În vizor au intrat mai multe tipuri de subvenții, fiind vorba de sprijinul financiar acordat pentru zona montană defavorizată, de sprijinul pentru zonele defavorizate, altele decât zona montană, plăţile de agromediu, precum şi pentru nerespectarea eco-condiţionalităţii în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă. Cuantumul noilor sancțiuni depinde natura faptelor: neglijenţă, rea intenţie, repetiţia şi amploarea abaterilor, amploarea, gravitatea şi persistenţa acestora. Pentru fiecare tip de subvenţie,  sunt stabilite  6 categorii de sancțiuni.

Viorel Pintea, directorul APIA Neamţ a precizat care este traseul eroare – returnare subvenție: „Fundamentarea noilor sancţiuni  s-a făcut pe baza reglementărilor venite de la Uniunea Europeană, nu este ceva caracteristic  numai României. În permanenţă, de la an de an, apar reglementări noi. Este nevoie de mai multă rigurozitate. Pentru fiecare subvenţie sunt prevăzute şi sancţiuni. La început, prin anul 2007, invitaţiile erau foarte generoase, „Veniţi la APIA după subvenţii!”. „Haideţi că se dau bani!” De maniera asta erau invitaţiile. După care au trebuit se dea socoteală. De-a lungul anilor, s-au îndreptat o mulţime de erori. Procedurile, legislaţia, trebuiesc în permanenţă respectate.”

Calculul sumei de plată şi al sancţiunilor de reducere şi excludere se efectuează ţinând cont de suprafaţa determinată a fermei, în urma tuturor controalelor. Valoarea sancţiunilor nu trebuie să depăşească suma totală a subvenţiilor acordate fermierului. Toate cazurile de neconformitate, pasibile de sancţiuni, vor fi aduse, în scris, la cunoştinţa fermierilor.