Timp de o lună de zile, au fost verificate în Neamț 77 cursuri de apă cu un număr de 138 localități aferente.
Ca de obicei, civilizația noastră a scos la iveală patru (numai!) depozite de deșeuri amplasate pe torenți din apropierea localităților Buhalnița, Vădurele, Gârcina și Dulcești, iar în ceea ce privește modul în care au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele de scurgere în localități, s-a constatat că la un număr de 23 unități administrativ teritoriale sunt în stare buniciă. La celelalte unități administrativ teritoriale șanțurile și rigolele de scurgere sunt parțial colmatate, având un grad de colmatare de până la 50%.
„În urma acestor verificări, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Neamț a aplicat, pentru fapte care contravin legislației din domeniul gestionării deșeurilor, un număr de 14 sancțiuni contravenționale unităților administrativ teritoriale, din care: 4 avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 110.000 lei. De altfel, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu va continua acțiunea în toate localitățile județului“, informează Prefectura Neamț într-un comunicat de presă.
Și Sistemul de Gospodărire a Apelor a început verificarea, încă din luna februarie, cursurilor de apă de pe raza de activitate a sistemului de gospodărire a apelor. „S-a urmărit depistarea evacuărilor de ape uzate, nereglementate din punct de vedere al gospodăririi apelor în cursurile de apă din administrare (ce însumează o lungime totală de 2.302 km)“, se precizează în comunicatul citat.
În urma controalelor au fost depistate 141 de evacuări de ape uzate și dejecții animale pentru care, prin somații, s-a dispus desființarea; 128 de evacuări au fost desființate, pentru celelalte 13 urmând să se dispună măsurile legale.
Totodată au fost găsite și depozite de deșeuri neconforme. Din cele 71 de depozite depistate, 52 au fost desființate în urma somațiilor.
„În fiecare primăvară se desfășoară astfel de campanii de verificare. Acțiunile au continuat și vor continua cu monitorizarea stadiului de îndeplinire a măsurilor dispuse pe perioada controalelor. Totodată, ne propunem să avem, în scurt timp, o întâlnire cu instituțiile de control responsabile (Garda de Mediu, SGA, ISU, Agenția pentru Protecția Mediului),cu Hidroelectrica și cu autoritățile locale riverane lacurilor de acumulare – pe problema plutitorilor. Este o veche problemă pe care Hidroelectrica o gestionează, dar, fără un sprijin venit din partea autorităților locale și a cetățenilor, nu va fi rezolvată în totalitate“,a declarat prefectul Niculina Dobrilă. (M.O.T.)