Ape tulburi la ApaServ

* Membrii AGA au votat, cu chiu cu vai, noua componenţă a Consiliului de Administraţie

*Procedura de selecţie a noilor membri a fost contestată

* „Unii aveau interesul să nu aibă loc şedinţa, să nu se scoată la lumină ce se întâmplă la ApaServ, cum ar fi preţurile extraordinar de mari la apă, trucarea unor licitaţii pentru a favoriza anumite societăţi”, a tunat Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ

 * „Şedinţa nu trebuia să aibă loc pentru că nu s-au respectat procedurile legale!”, susţine Mircea Pintilie (PDL)

* Sunt zvonuri că adevăraţii specialişti în domeniu, cu doctorate şi masterate în străinătate,nici măcar nu au  fost selectaţi pentru a fi supuşi la vot în AGA

Sâmbătă, după aproape trei ore de tergiversări, membrii Adunării Generala a Acţionarilor de la ApaServ au ales noua componenţă a Consiliului de Administraţie (CA). Şedinţa a început cu… o contestaţie şi s-a terminat cu declaraţii pro şi contra, pe „culori” politice. Numitorul comun a fost, desigur, grija pentru binele nemţenilor şi eradicarea fraudei cu bani publici şi europeni. ApaServ este o firmă eligibilă pentru derularea de proiecte ample în vederea extinderii şi modernizării reţelei de apă şi canalizare, cu finanţare consistentă prin fonduri europene, iar cineva trebuie să execute lucrările, cum altfel decât prin licitaţii.

* Şedinţa AGA , la un pas de a fi suspendată

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean, a participat la şedinţa de constituire a noului CA şi apoi a făcut o declaraţie presei: A fost revocat vechiul Consiliu de Administraţie conform legii. Din cei 27 de deponenţi pentru selecție s-au ales 11, iar candidații selectaţi au fost supuşi votului AGA. Au fost votați 5 membri, respectiv domnul avocat Alin Antochi (fost europarlamentar PSD); doamna consilier juridic  Blaj Cristina,  domnul inginer Machidon Constantin (fiul fostului primar Machidon de la Tazlău), domnul inginer economist  Moldovanu Gelu (fost comisar şef la Protecţia Consumatorului) şi domnul inginer Bumbu Octavian”.   

Şedinţa, însă, a fost la un pas de a fi amânată, pentru că o parte a membrilor AGA a considerat că nu s-au respectat toate procedurile de selecţie a candidaţilor pentru CA. A existat şi o contestaţie.Cu o jumătate de oră înainte să înceapă şedinţa s-a depus la registratură o contestaţie, a doamnei Cornelia Tudorancea (director Publiserv Piatra Neamţ-n.r.), prin care a fost pusă la îndoială procedura de selecţie a dosarelor pentru alegerea membrilor CA. S-a supus la vot dacă şedinţa poate începe sau nu, până la urmă majoritatea a spus că da. Păi cum să nu se încerce diferite tertipuri, ţinând cont de interesul unora să nu se scoată la lumină ce se întâmplă acolo, la ApaServ, şi aici mă refer la preţurile extraordinar de mari la apă şi canalizare, la trucara unor licitaţii pentru a favoriza societăţi să preia lucrări care sunt pe proiecte etc„, a subliniat preşedintele CJ, Culiţă Tărâţă.     

Unii dintre membrii AGA nu s-au eschivat să declare public faptul că au fost din capul locului împotriva derulării şedinţei de numire a noilor membri CA. Mircea Pintilie (consilier judeţean PDL):Nu sunt mulţimit de cum s-a desfăşurat această şedinţă. Practic, eu nici nu am fost de acord să aibă loc deoarece consider că nu s-au respectat toate procedurile. Selecţia celor care sunt în noul CA trebuia făcută cu propunere de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamţ.Chestiune care nu s-a făcut. Eu am fost de acord cu amânarea şedinţei, dar dacă majoritatea a considerat că şedinţa trebuie să se ţină, eu a trebuit să mă supun majorităţii. Este democraţie, asta e părerea mea”. Aqua Neamţ este o asociaţie cu personalitate juridică înfiinţată la iniţiativa a legislativului nemţean la sfârşitul anului 2007, iar Consiliul Local Piatra Neamţ a intrat în noul organism în acea perioadă, interesele sale în asociaţie fiind reprezentate de nimeni alta decât Cornelia Tudorancea. Asociaţia a fost realizată de Consiliul Judeţean pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din judeţ pe bani europeni.

* Pro şi contra şedinţă

Culiţă Tărâţă este, însă, de neclintit şi anunţă chiar schimbări radicale la ApaServ, desigur după ce noul CA îşi va intra în drepturi: „La ApaServ a avut loc deja un audit şi, urmare a acestuia, vom solicita măsuri drastice ținând cont de pierderile care sunt, ținând cont de cheltuielile care s-au făcut și, în funcție de asta, CA va decide. Planurile imediat următoarea vizează punerea în valoare și aplicare a proiectelor de dezvoltare cu cele 107 milioane de euro. Practic pentru asta a fost marea bătălie a unora, trebuie să mărturisesc sincer. A doua problemă care se pune este reducerea pierderilor și a cheltuielilor care sunt la ApaServ și, în consecință, să contribuim la reducerea prețului apei în județul Neamț unde nu este normal ca într-un județ unde apa este la noi acasă să plătim asemenea sume fabuloase. De-a lungul timpului nu s-a urmărit această problemă, ba din contra, a  fost în interesul unora şi al altora şi trebuie să le arătăm celor care ne-au dat votul şi ne-au trimis în fruntea judeţului că trebuie să contribuim la reducerea efortului financiar pe care îl fac locuitorii județului Neamț. Este mult de plivit la această societate și neghina trebuie înlăturată!”

Constantin-Claudiu Stafie (PDL), membru AGA, are, însă o altă opinie: ” Sper ca această companie Apa Serv să desfăşoare în continuare aceeaşi activitate benefică în folosul cetăţenilor din judeţul Neamţ. Este adevărat, înaintea şedinţei AGA de astăzi (sâmbătă-n.r.) am primit o contestaţie care a fost făcută în atenţia Adunării Gen a Acţionarilor, am discutat-o şi rămâne ca direcţia juridică să dea un răspuns. A fost  contestată procedura de selecţie a viitorilor membri în consiliul de administraţie. Ce pot eu să vă spun este că a fost o procedură făcută pe Ordonanţa 109 de către un expert independent şi erau nişte paşi care trebuiau respectaţi. Rămâne de văzut dacă această contestaţie este legală sau justificată şi se poate merge până în instanţă. Eu pot să vă spun doar că de azi avem un nou consiliu de administraţie care-şi intră în pâine după înregistrarea la Registrul Comerţului a noilor administratori”.

Ionuţ Dughir, directorul executiv al ApaServ, nu a dorit să comenteze toată tevatura din jurul şedinţei AGA. Singurul lucru pe care a ţinut să-l menţioneze a fost că preţul apei este mai scăzut decât în multe alte judeţe, inclusiv decât la Constanţa şi există o strategie de creştere a preţului apei furnizate către populaţie care face parte din aplicaţia de finanţare prin fonduri europene, cu girul fostului Consiliu Judeţean.