APC: „78% din bulionul și pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare“

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii ianuarie anul curent, 71 sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roșii pasate, tomate decojite, roșii tăiate cuburi) comercializate în cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket. Nemțenii cumpără bulion la conservă, la borcan, însă prea puțini se uită cu atenție pe etichetă, prețul fiind, de regulă, cel care dă imboldul de a lua de pe raft un sortiment sau altul.

APC trage semnalul de alarmă, o primă îngrijorare fiind legată de materiile prime și tehnologiile folosite pentru fabricarea produselor. „Necunoscând condițiile de păstrare în lunile și anii viitori până la vânzare și pentru că licopenul și betacarotenul sunt sensibili la lumină, pentru a nu risca o decolorare a pastei (care ar face produsul nevandabil), se adaugă în produs aditivul E330 – acid citric. Iar pentru că produsele ieftine ar fi prea fluide și nevandabile, se adaugă deseori substanțe de îngroșare (amidon, agar-agar, guar, xantan, alte gume). Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Concluzia: 78% din bulionul și pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de proveniența necunoscută, diluat cu apă până la obținerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată“, precizează APC.

Se recunoaște de către specialiști că produsele din tomate realizate industrial suferă unele modificări (nedorite) în timpul fabricării și, mai ales, în timpul celorlalte faze care urmează până la consum (transport, depozitare, comercializare, păstrare la consumator), dar, consideră ei, avantajele oferite de aceste produse pentru consumatori sunt cu mult mai mari și acest fapt este ilustrat de cererea foarte mare pentru aceste produse în alimentația publică. Pentru alimentația publică, produsele din tomate se dozează în ambalaje de capacitate mai mare (de ordinul kilogramelor sau mai mari). Mari cantități de produse din tomate se comercializează în rețelele comerciale de gros, mic-gros și cu amănuntul, pentru consumul casnic; pentru acest comerț și consum se practică dozarea în recipienți de gramaj redus (de regulă pentru o singură utilizare sau câteva utilizări, respectiv recipienți de ordinul sutelor de grame sau chiar mai mici).

52% din tomatele în conservă (roșii tăiate cuburi, roșii tocate, tomate decojite, roșii pasate, pulpă de roșii), altele decât bulionul și pasta de tomate, conțin acid citric! E 330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

Geanina NICORESCU