Apărările la inundaţii şi monitorizarea zaiului pe Bistriţa sunt priorităţile autorităţilor

dig

Verificările făcute în ultima perioadă de o comisie specială la digurile şi apărările împotriva inundaţiilor şi a fenomenelor de zăpor au dus la concluzia că autorităţile sunt pregătite în caz de dezastru. Ion Păvăleanu, şeful Secţiei de Gospodărire a Apelor Neamţ a prezentat prefectului de Neamţ, în cadrul Colegiului prefectural de joi, raportul acestor controale, punctând că lucrările prevăzute la unele obiective sunt în grafic, iar vizitele făcute în teren confirmă că situaţia este sub control. “Digul de la Frunzeni, de pe râul Bistriţa, din aval şi amonte de podul de pe DJ 159C Costişa – Cândeşti are ca scop apărarea împotriva inundaţiilor a satului Frunzeni, preîntâmpinarea eroziunii malurilor, precum şi menţinerea în circulaţie a podului. Lucrarea este executată pe malul drept, în lungime de 3,735 de metri, precum şi un dig de dirijare pe malu stâng în lungime de 395 de metri. Digul are asigurată continuitatea liniei de apărare împotriva inundaţiilor şi este echipat cu borne hectometrice, anual fiind executate lucrări de întreţinere a covorului vegetal prin programul de gospodărire a apelor” a spus inginerul Ion Păvăleanu.

Digul de la Taşca, cel care protejează fabrica de ciment, este încadrat în clasa II de importanţă, construit pentru un debit de calcul de 490 mc/s, are de asemenea asigurată continuitatea liniei de apărare şi nu au fost constatate diferenţe între cota proiectată şi cea măsurată în cursul verificărilor din luna septembrie 2013. Din cauza vitezei mari de curgere a râului Bicaz în zonă, SGA are în vedere pentru anul viitor executarea unor lucrări de consolidare a liniei care uneşte cele mai adânci puncte din albia râului.

Directorul SGA Neamţ a mai atenţionat autorităţile responsabile, inclusive primarii din localităţile riverane Bistriţei, că trebuie actualizate planurile de intervenţie în caz de inundaţii pentru perioada 2014 – 2017. Având în vedere temperaturile scăzute din ultimele zile care au dus la declanşarea fenomenului de zai pe cursul Bistriţei de la coada lacului Izvorul Muntelui în amonte pe 85% din suprafaţă, specialiştii au început monitorizarea albiei, inclusiv pe imp de noapte, prin staţiile hidrologice existente, astfel ca să se poată intervene în caz de aglomerare de zai pentru prevenirea inundaţiilor, dacă fluctuaţiile termice vor facilita acest fenomen.

Cristina IORDACHE