Apa Serv – stadiul proiectului “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ şi planuri de viitor.

apa servInterviu cu Ionuţ Cătălin Dughir, manager general Compania Judeţeană Apa Serv Neamţ.

R – Domnule director Dughir, care este stadiul proiectului Major – Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ ?

“Situaţia la celor şapte contracte de lucrarise prezintă  astfel: contractul „CL1 Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Aglomerarea Piatra Neamţ” a fost început la data de 08.01.2012, urmează să se încheie în luna noiembrie 2014, şi ca progress fizic putem spune că a ajuns la un procent de 61,58%. Tot la acest contract, pe partea de reţea alimentare cu apă, au fost finalizate 8 străzi din municipiul Piatra Neamţ  – Terasei, Carloman, Crivatului, Soimului, Lacramioarei, Vulturului, Verii, Siret, iar pe partea de pompare apă potabilă a fost realizată Staţia de Pompare din cartierul Sarata – strada Humăriei.

La Reţeaua de  Canalizare Piatra Neamţ, au fost finalizate 28 de străzi: Aerodromului, Aviatorului, Begoniei, Bucium, Călugărului, Cârloman, Ciocârliei, C-tin Brancoveanu, Dimitrie Cantemir, Florilor, Lutăriei, Mărtişor, Orhideelor, Orientului, Păun Pinciu, Planorului, Poiana Teiului, Sânzienelor, Şoimului, Ţarăncuţa, Terasei, Timiş, Verii, Veteranilor, Vulturului, Zambilelor,  şi, de asemenea, au mai fost finalizate 15 străzi din punct de vedere al reţelei, dar fără refacerea drumului la starea initiala –  Albinelor, Amurgului, Ape Minerale, Băltătesti, Barajului, C-tin Bolintineanu, Dudului, Lalelelor, Macului, Pietricica, Plopului, Retezat, Schitului, Spicului, Subdărmaneşti.

Cât priveşte reţeaua de canalizare din comuna Dumbrava Rosie, s-au dus până la capăt lucrările pe 8 străzi, pe  Crinului, Cutului, Dorobanţului, Dudului, Fluieraşului, Plantelor, Poeniţei şi  Zimbrului. În continuare avemînsă şi lucrări în curs de execuţie, la conducta de aducţiune, unde se lucrează pe două fronturi, se execută cămine pe reţeaua construită deja şi se continuă montarea conductei în zona DN 15, pe raza comunei Alexandru cel Bun. La reţelele de alimentare cu apă, în momentul de faţă se lucrează pe 4 artere: pe Subdărmăneşti şi pe Humăriei, se execută reţeaua, iar pe Schitului şi Ciocârliei se reface carosabilul. În paralel se lucrează la staţia de pompare Bâtca Doamnei – Uzina de Apă şi la reţeaua de canalizare de pe alte 10 străzi din Piatra Neamţ. La canalizarea de la Dumbrava Roşie, lucrările continuă pe străzile Voinţei, Principală Cut şi pe DN 15.

Totodată, în cursul acestei luni, antreprenorul va începe lucrările pe străzile Lacului, Cucului, Ape Minerale şi Pârâul Sarata, la reţeaua de alimentare cu apă. La Staţia de Pompare de pe strada Castanilor antreprenorul va demara lucrări tot în cursul acestei luni, ca şi pe străzile Vrancei, Anton Naum, Plantelor, Gârcina”.

R – Care este stadiul celorlalte contracte, pentru alimentarea cu apă a localităţilor Răznov, Săvineşti şi Târgu Neamţ?

“La contractul „CL2 Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Aglomerarea Săvineşti-Roznov”, lucrările au fost începute în noiembrie 2013 şi au ca dătă de finalizare, data de 21.07.2015, iar aici lucrările se desfăşoară pe străzile Grădinarilor, Preot Filip, Libertăţii, Crăiţelor, DN 15 – în yona comunei Yăneşti. Urmează ca în următoarea perioadă să se execute lucrări la colectorul principal DN 500, până la staţia de epurare Podoleni. Contractul „CL3 Alimentare cu apă şi reţele de canalizare în Aglomerarea Tîrgu Neamţ” a început să se deruleze în luna martie 2014 şi ar trebui să se finalizeze în noiembrie 2015, iar progresul fizic, aici, este de doar 1,38%. Ca lucrări în curs de execuţie – se lucrează la reabilitarea rezervorului “Cetate”, staţie pompare apă potabilă Pometea şi pe străzile Libertăţii, B.P Haşdeu, Gheorghe Lazăr, Gheorghe Asachi, Profesor ungureanu, în oraşul Târgu neamţ şi pe străzile Cetăţii, 1 Decembrie şi Drahuţa, în comuna Vânători. În următoarea perioadă la Târgu Neamţ vor demara lucrările pe străzile Căprioarei, Horia Cloşca şi Crişan, Siret, Ion Creangă şi Garoafelor”.

R – Care sunt ultimele noutăţi în materie de investiţii pe care Compania Apa Serv le are în vedere pentru următoarea perioadă?

“În această perioada, pregătim cererea de finanţare în vederea lansării unei proceduri de achiziţie cu scopul atribuirii unui contract de Asistentă Tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Judeţul Neamţ, în perioada de programare 2014-2020. În sensul conformării cu Directivele europene în domeniul apei şi apelor uzate, în Master Planul actualizat al judetului Neamţ sunt prevăzute o serie de investiţii, pe  termen scurt – perioada 2014-2020, respectiv termen lung – 2020-2042, menite să extindă infrastructura actuală de apă şi apă uzată din zonă. Trebuie să menţionăm că investiţiile menţionate mai sus reprezintă doar ceea ce se va face în primă fază a POS II, urmând ca ulterior, în perioada 2020-2042 să fie acoperite majoritatea localităţilor din judeţul Neamţ. Valoarea estimată a investiţiilor prioritare este de 185.946,347 euro, din care 115.904,940 euro pe apă si 70.041,407 euro pe canalizare.  Şi tot ca o noutate, vreau să vă mai spun că în cadrul departamentului IT al Companiei Judeţene APA SERV se lucrează la o aplicatie mobilă prin care utilizatorii vor putea fi informaţi referitor la locatiile si intervalul orar în care se sitează furnizarea serviciului de apa potabilă din cauza unor avarii , lucrări programate sau din cauza neplăţii. Aceasta aplicaţie va fi disponibilă începand cu 01.08.2014 şi va putea fi descarcată gratuit de pe magazinul de aplicaţii Google Play. Aplicaţia mobilă poate fi accesată de pe orice terminal cu sistem de operare android”.