Apa Serv a primit girul consilierilor județeni să investească 34,5 milioane lei

30/09/2015

Dughir la CJȘedința ordinară a Consiliului Județean de ieri, 29 septembrie, a fost una dintre cele mai lungi din ultimii ani de existență ai forului legislativ, iar problemele cele mai importante s-au învârtit în jurul Companiei Județene Apa Serv SA.

Consilierii județeni au fost invitați să se pronunțe prin vot dacă sunt de acord ca operatorul regional să facă achiziții în valoare de peste 34,5 milioane lei. Proiectul, aflat pe poziția 6 în ordinea de zi, prevedea aprobarea studiului de fezabilitate aferent proiectului „Achiziție de echipamente și servicii conexe rețelelor de apă și apă uzată în județul Neamț“, în valoare totală de 34.556.711 lei, din care contribuția financiară a Județului Neamț, prin Consiliul Județean Neamț este în cuantum de 38.680 lei.

Suma foarte mare aflată în joc a dat ideea unora de a pedepsi conducerea Apa Serv, prin șicanarea sau chiar tergiversarea definitivă a posibilității folosirii fondurilor rezultate din diferențe de preț la derularea programului de investiții. Cititorii ziarului ne-au sesizat, sub protecția anonimatului, că în preziua ședinței au fost făcute presiuni pentru ca proiectul să fie retras de pe ordinea de zi. Motivul pentru care nu a fost scos și care i-a făcut pe uneltitori să dea un pas înapoi a fost că inițiatorul acestui proiect, cel care a și întocmit expunerea de motive, este consilierul județean Ioan Păcală, unul „de-al lor“.

Faptul că Păcală a fost inițiatorul proiectului și că, în același timp, este angajatul Apa Serv a continuat să dea emoții în timpul ședinței ordinare, în ciuda faptului că toți consilierii județeni au înțeles că trebuie să sprijine rămânerea celor peste 34, milioane de lei în județ. Pentru a nu fi niciun pericol ca procedura să fie lovită de vicii din cauza dublei ipostaze a lui Ioan Păcală, s-a convenit ca proiectul să fie scos, totuși de pe ordinea de zi, dar nu pentru „omorârea“ lui, ci pentru a se găsi un alt inițiator. Ca lucrurile să nu treneze, imediat dup epuizarea ședinței ordinare consilierii județeni au continuat cu o ședință „de îndată“, cu ordinea de zi având un singur proiect, la care inițiator era, de data aceasta, vicepreședinta Emilia Arcan. După mai mult de patru ore de ședință, consilierii au aprobat în unanimitate proiectul, nu fără a exista și câteva replici, apreciate de unii ca fiind ca de campanie electorală.

Însă adevărata încleștare s-a dat pentru ocuparea celor două locuri vacante din Adunarea Genera a Acționarilor – AGA Apa Serv, adăugit cu încă un loc, prin revocarea lui Florin Andronache. Dar pentru detalii vom reveni în ediția de mâine.

Mihael BALINT