Apa Serv a evitat infestarea apei de la robinete cu un microorganism toxic

03/02/2016

Apa robinet*Apa de la robinete este proprie pentru consumul uman, precizează reprezentanții Apa Serv * Alarma a fost dată ieri dimineață, când a fost observată prezența unei bacterii virulente și toxice în captarea din lacul Bâtca Doamnei * Întreaga alimentare cu apă a fost trecută imediat pe captarea din pânza freatică de la Vaduri, astfel că apa continuă să fie potabilă

Un comunicat de presă trimis pe adresa redacțiilor ieri după-amiază a calmat câteva spirite care se agitau arătând un dezastru de proporții în ograda Apa Serv. „Compania Județeană Apa Serv SA informează utilizatorii săi că apa furnizată în rețeaua de distribuție nu prezintă pericol pentru consumul populației. În anumite zone, urmare manevrelor efectuate, deși s-a procedat la spălarea rețelelor, există posibilitatea de a apărea suspensii și modificări de culoare. Mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create“, se arată în respectivul comunicat de presă.

Până să se ajungă la emiterea acestui comunicat au existat, însă, foarte multe demersuri și o reacție a angajaților pe care o felicită Ionuț-Cătălin Dughir, directorul general al Apa Serv. „Cu toate că se spun numai lucruri rele despre Apa Serv, de data aceasta Apa Serv a acționat într-un mod deosebit de profesionist și a reușit să anihileze din start o posibilă contaminare cu acest microorganism a apei de la robinete, situație în care nu am fi putut anticipa efectele.

Acesta este meritul Companiei Apa Serv, că apa infestată nu a ajuns la robinetele nemțenilor!

Cei răuvoitori vor arăta cu degetul spre Apa Serv, fără să ia în calcul responsabilitatea celor care au în competență calitatea apei din lacul Bâtca Doamnei. Acest lac nu este în administrarea Apa Serv. Dacă Apa Serv nu avea profesioniști, într-adevăr, s-ar fi putut ca acel microorganism să ajungă la robinetele consumatorilor“, a declarat Cătălin Dughir.

Tot directorul general ne lămurește ce s-a întâmplat, de fapt, ieri. „Din analizele și din monitorizarea pe care le facem noi a apărut o suspiciune, după ce s-a observat o foarte ușoară creștere a unor parametri. Imediat au fost luate analize la intrarea apei în stație, deci din lac, unde a fost găsită o creștere a unui indicator, este vorba de un microorganism numit Clostridium perfringens. În consecință, a fost făcută avizarea și a fost oprită captarea apei din lac. Acest microorganism nu trebuie să existe în apa de băut, iar în stația de epurare poate fi anihilat numai cu o creștere nepermisă a cantității de clor.

Avantajul nostru a fost că am putut lua imediat măsuri, am oprit captarea de la Bâtca Doamnei, am golit rezervoarele R4 și R4’, care aveau apă de la Bâtca Doamnei, rezervoarele R6 și R6’, care aveau apă combinată. În acest moment (ieri seară – n.red.) ele sunt umplute cu apă din captarea de adâncime de la Vaduri. Pentru că la vremea respectivă au fost făcute investiții, am avut posibilitatea, imediat, să trecem toată alimentarea orașului pe captarea de la Vaduri. La respectivul moment, pentru că rețeaua de legătură nu este folosită uzual, a existat riscul ca la robinetele din unele gospodării să mai apară rugină, ca la opririle de apă. Acum, alimentarea cu apă potabilă funcționează toată pe captarea de la Vaduri.

Aici ar putea apărea o problemă din cauza solicitării mari a captării, din care cauză crește riscul de a apărea o avarie, dar, deocamdată, nu este niciun fel de problemă“, a explicat Cătălin Dughir.

Cine răspunde de infestarea lacului?

Motivele pentru care acum în lacul Bâtca Doamnei a apărut această situație periculoasă pentru sănătatea populației țin de un complex de factori, care, dacă vor fi făcute eforturi de către cei cu responsabilități în domeniu, va fi descâlcit. Și într-o societate normală, care se preocupă de sănătatea populației, acest lucru ar trebui să fie obligatoriu. „Prezența microorganismului Clostridium perfringens în lacul Bâtca Doamnei nu este o problemă care să ne poată fi imputată nouă. Se presupune că acesta apare ca urmare a deversării unor materii fecale în lac, iar o cauză a creșterii concentrației acestuia ar putea fi scăderea nivelului lacului. De asemenea, prezența acestuia poate fi pusă pe seama păsărilor, care au venit multe pe lac, dar toate aceste aspecte nu sunt de competența noastră.

Noi am încercat să curățăm apa din jurul captării, căci și acolo este o mare problemă. Noi suntem într-un litigiu cu cei de la Hidroelectrica, după ce aveam un contract cu cei de acolo pentru a curăța zona captării, în schimbul unui preț de circa 7,3 lei pe unitatea de măsură. Dar, de vreo doi ani suntem în litigiu cu ei pentru că, la un moment dat, ne-au mărit tariful de la 7,3 lei la 90 de lei, adică mai mult decât dublul prețului pentru apa brută pe care îl plătim la Apele Române. În acest moment, eu nu am de unde să știu dacă această situație nu a afectat calitatea apei de la captare. Deci și aici ar putea exista o cauză“, a încheiat directorul general Dughir.

Ce este Clostridium perfringens?

Pentru a ne lămuri ce este acest microorganism Clostridium perfringens, a cărui prezență a fost confirmată în lacul Bâtca Doamnei, vom cita din rezumatul tezei de doctorat a Gabrielei Sibeche, intitulată „Cercetări bacteriologice, serologice și de patogenitate privind prezența speciei Clostridium perfringens în alimentele de origine animală“, teză susținută la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iași.

„Infecțiile produse de Clostridium perfringens, denumite și Welchioze sunt larg răspândite la animale, germenul găsindu-se aproape constant în tubul digestiv al acestora, precum și în sol. Clostridium perfringens este o bacterie virulentă și toxigenă.

Datorită acestor însușiri ea poate produce diferite stări de boală, dintre care principalele sunt gangrena gazoasă și toxiinfecția alimentară. Pentru producerea toxiinfecției alimentare, elementul principal de patogenitate îl constituie enterotoxina care este elaborată în intestinul subțire al omului, la scurt timp de la ingerarea alimentelor cu număr foarte mare de celule vegetative.

Toxiinfecții alimentare produse de Clostridium perfringens sunt afecțiuni de tip toxic, la originea cărora stă ingerarea alimentelor contaminate cu această bacterie și care, din punct de vedere anatomoclinic, în funcție de biotipul agentului cauzal, se manifestă prin enterite ușoare, medii sau ca enterite necrozante grave.

Prezența bacteriei Clostridium perfringens este posibilă în toate alimentele crude și în multe din cele gătite. Se poate spune că această bacterie este prezentă pe toate plantele contaminate prin sol, în laptele proaspăt, carnea proaspătă și în chiar unele produse care au fost prelucrate cum sunt: laptele condensat, diverse brânzeturi, semiconserve și unele conserve. Dintre toate, carnea este cel mai des implicată în producerea toxiinfecțiilor alimentare. Incidența este mare (aproximativ 50%) a speciei Clostridium perfringens în carnea animalelor de măcelărie și în aceea a păsărilor. Aceste animale sunt aproape în totalitate purtătoare intestinale. În perioada stresului de abator sau când timpul între tăiere și eviscerare se prelungește, o parte din bacteriile intestinale, printre care și Clostridium perfringens, evadează din intestin și, prin circulația limfatică și sangvină, ajung în tot organismul, inclusiv în straturile musculare profunde, unde după un timp de 7-9 ore de la tăiere, chiar bacteriile strict anaerobe vor găsi condiții convenabile de multiplicare“, se precizează în documentul citat.

Mihael BALINT