Anul judeţului

ioan costin toma.jpg

Cel mai lung şi bogat sezon a durat 10 luni şi a avut 30 de echipe, iar după 6 ani şi o promovată în Liga a III-a

Într-un an în care fotbalul s-a restrâns în eşaloanele inferioare şi a avut de suferit până la cel mai înalt nivel, judeţul, la Neamţ, a cunoscut cea mai mare desfăşurare de după 1990. Cele două ligi au reunit nu mai puţin de 30 de echipe, iar calendarul s-a întins pe parcursul a 10 luni. Startul s-a dat cu Supercupa judeţului, pe 19 august 2012, iar ultimele jocuri, în play off-ul Ligii a V-a, s-au disputat duminica trecută. Un alt succes organizatoric îl reprezintă menţinerea în competiţie a majorităţii echipelor. Liga a IV-a şi Liga a V-a din Neamţ au avut mai puţine abandonuri decât Seria I a Ligii a III-a. Doar două echipe, Flacăra Brusturi şi LPS Roman s-au retras din campionatul celui de-al patrulea eşalon. Au mai renunţat LPS Piatra Neamţ şi Olimpia Grinţieş, din Liga a V-a, dar după încheierea campionatului regulat, în play-off.

Cel mai important succes sportiv este promovarea Cetăţii Târgu Neamţ, după şase ani de tentative eşuate ale altor campioane de judeţ.

„A fost un sezon foarte bun, din toate punctele de vedere”, a conchis Ioan Costin Toma, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal. „Eu nu ştiu dacă judeţul a mai avut vreodată atât de multe echipe. Au fost realizări şi în creşterea nivelului competiţiei, care au culminat cu promovarea Cetăţii. Aceasta se datorează în primul rând valorii lotului, a antrenorilor şi a sprijinului acordat de autorităţile locale, dar un merit l-a avut şi Liga a IV-a. Ce se întâmpla dacă Cetatea nu juca în play-off? Era campioană încă din toamnă, cum s-ar fi prezentat la baraj fără aceste jocuri, care i-au asigurat continuitate în pregătire până înaintea partidei decisive?”.

Preşedintele AJF Neamţ a remarcat o creştere a nivelului competiţiei şi mai ales a interesului celor implicaţi. Mai cu vorbă bună, mai cu aplicarea regulamentului, echipele au fost convinse să îşi trimită antrenorii şi instructorii la cursuri pentru obţinerea licenţelor. Odată cu echipele au crescut şi arbitrii, care au avut un „teren” mai bun de manifestare şi promovare.

 2013-2014: o ligă mai mare

Cel mai important obiectiv al AJF-ului, pentru viitorul campionat, este creşterea numărului de echipe în Liga a IV-a. De la 12, câte au început precedenta ediţie, se doresc, pentru noul an competiţional, 16. Aparent, ar fi o misiune uşoară. Cu cele 9 echipe rămase din campionatul trecut şi 3 nou-promovate din Liga a V-a, ar mai fi nevoie de patru formaţii, exact câte au încheiat play off-ul eşalonului doi. Conducerea AJF Neamţ are şi două planuri de rezervă pentru a-şi asigura numărul dorit de combatante.

Pentru Liga a IV-a: „Dacă una sau două echipe nu se înscriu în viitorul campionat şi nu mai avem criteriu de promovare sportiv, vom apela la tradiţia fotbalistică şi condiţiile pe care le pot oferi alte formaţii”, a precizat Ioan Costin Toma. Pentru Liga a V-a: „Vom face din nou un tur al judeţului, să convingem şi celelalte autorităţi să îşi înscrie echipe. Dorim să avem măcar acelaşi număr de participante”.

Sistemul de organizare şi cel competiţional vor fi aceleaşi din campionatul trecut, doar că va apărea play out-ul la Liga a IV-a, dacă aceasta se va încheia cu toate cele 16 echipe.

Cea mai mare dorinţă: un campionat de juniori

Cea mai mare provocare pentru viitorul sezon este înfiinţarea unui campionat pentru juniori. În turul prin judeţ, conducerea AJF-ului va pleda inclusiv această cauză, dar primul semn ar trebui să îl dea grupările deja existente.

„Am vrea să avem măcar echipele care pot susţine o astfel de activitate, cum sunt Bicaz, Roznov, LPS-urile sau CSS-urile”, a declarat preşedintele AJF Neamţ, Ioan Costin Toma. „Regulamentul obligă, dar lasă şi loc de interpretări, însă va veni şi momentul în care echipele nu vor mai putea juca fără să aibă şi juniori”.

În acest moment, aproximativ 70% din judeţe au şi campionat de juniori. Acestea sunt o alternativă pentru echipele care nu pot participa la republicani şi pot creşte jucători care nu au putut fi cuprinşi la un nivel mai ridicat de performanţă. Cum este un Doru Ungureanu , crescut la CSS Târgu Neamţ, care a ajuns cel mai tânăr golgheter al judeţului cu Cetatea, iar de luni se pregăteşte cu Ceahlăul pentru un eventual transfer în Liga I.