Antigel de-ţi crapă motorul

 antigel

* Sute de bidoane cu antigel retrase de pe piaţă

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au constatat o serie de nereguli privind calitatea produselor antigel şi lichid pentru parbriz comercializate de operatorii economici verificaţi în ultima săptămână. Controalele au scos la iveală deficienţe la 25 dintre cei 27 de comercianţi controlaţi, abaterile constând în lipsa inscripţionării perioadei de valabilitate a produselor, lipsa traducerii etichetelor de pe ambalaje ori traducerea greşită a substanţei periculoase şi alte probleme care au dus la aplicarea unui număr de 17 avertismente şi 12 amenzi contravenţionale în valoare de 23.500 de lei. De asemenea, comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au dispus oprirea temporară de la comercializare a câtorva sute de bidoane cu antigel cu deficienţe, valoarea totală a acestora fiind de 9128 lei, şi oprirea definitivă a peste 20 de bidoane cu probleme grave.

„La 6 dintre operatorii economici verificaţi am identificat deficienţe atât la lichidul antigel cât şi la lichidul de spălare parbrize, în sensul că sistemul de închidere a recipientului nu este prevăzut astfel încât să permită înfiletarea repetată şi fără pierdere de conţinut şi nu prezintă indicaţia de pericol”, a afirmat Vlad Ciurea, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ. „Au fost înregistrate şi abateri de la prevederile legale în ceea ce priveşte etichetarea produselor, respectiv lipsa informaţiilor privind numele, adresa şi numărul de telefon al persoanei ce răspunde de introducerea pe piaţă, precum şi lipsa afişării simbolului ” NOCIV”. În unele cazuri am depistat că denumirea chimică a substanţei periculoase etilen glicol este tradusă incorect „alcool etilic”. De asemenea, produse de provenienţă Germania sau Belgia nu prezentau traducerea în limba româna a informaţiilor de pe etichetă. O serie de produse nu aveau inscripţionate informaţii privind numărul lotului şi data fabricaţiei”.

Pentru a fi siguri că nu luaţi „ţeapă” la cumpărareav antigelului sau a lichidului pentru parbrize, şeful CPC Neamţ sfătuieşte consumatorii să achiziţioneze produsele numai din magazinele sau raioanele specializate, unde se eliberează documente de cumpărare precum bon fiscal, factură şi chitanţă, de care vă puteţi folosi în cazul unei reclamaţii. De asemenea, Vlad Ciurea recomandă ca operaţia de schimb a lichidului antigel să fie făcută în service-uri autorizate.  Foarte importantă este utilizarea lichidului antigel recomandat de producător sau unul echivalent tehnic, conform cărţii tehnice a autovehiculului.

 

Geanina NICORESCU