Farmaciştii, avertizaţi să nu se mai creadă medici
Printr-o circulară trimisă, ieri, „de la centru”, farmaciştii din Neamţ sunt avertizaţi să nu mai elibereze antibiotice decât pe bază de reţetă.
„Dacă farmaciştii şi-ar recunoaşte limitele şi nu s-ar mai erija în prescriptori măcar de acum încolo, ar fi un lucru formidabil!”, a exclamat dr. Mihaela Covrig, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ. „Se dau antibiotice cu sacoşa, pentru orice viroză omul e tentat să le înghită cu pumnul şi mai rău e că-şi îndoapă şi copiii cu astfel de pastile despre care nu ştiu cât rău pot cauza mai ales ficatului, stomacului – în lipsa unei protecţii adecvate, iar cel mai cumplit este că, atunci când într-adevăr este nevoie de un asemenea tratament, constatăm că organismul nu mai reacţionează din cauza mutaţiilor produse la genomul bacterian”.
Potrivit unui studiu făcut de englezi, suntem pe primul loc în Europa la automedicaţie cu antibiotice. Deşi românul ştie foarte bine că tratarea după ureche nu este tocmai…sănătoasă, preferă să ocolească medicul de familie, evită spitalul şi ajunge direct la farmacie unde, de regulă, este primit cu braţele deschise şi sfătuit ce antibiotic să „încerce”.
* „Acum 17 ani nu era om care să vină la farmacie fără reţetă”
„Poate fi o adresă de la Colegiul Naţional al Farmaciştilor prin care să se atragă atenţia farmaciştilor să-i direcţioneze pe pacienţi spre medic, dar e foarte greu să convingi pacientul să meargă la doctor; am avut oameni disperaţi, cu falca umflată sau cu alte probleme medicale ce necesitau instituirea de urgenţă a unui tratament cu antibiotice, dar care nu au vrut în ruptul capului să meargă după o reţetă”, ne-a declarat farmacista Ana Maria Stejara, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Neamţ care teoretic are serioase îndoieli în privinţa relaţiei dintre medic şi pacient, iar practic „merge” în întâmpinarea pacientului. „Nu ştiu de ce s-a creat aşa, o animozitate în relaţia pacient-medic. Acum 17 ani, când am intrat eu în sistem, nu era om care să vină la ghişeu fără reţetă. Acum… s-a rupt lanţul. Vin pacienţi şi spun ba că doctorul e greu de găsit din cauza programului care nu-l avantajează, ba ajung la noi în week-end şi spun că au o urgenţă, ştiind că pentru 24 de ore avem voie să eliberăm antibiotic fără prescripţie, şi uite-aşa apelează la tot felul de tertipuri să ne determine să cedăm”.
A „ceda” este similar cu a încasa nişte bani. Conform codului CAEN, farmaciile figurează ca „magazine cu vânzare de medicamente”. Farmacista Stejara a ţinut să sublinieze faptul că situaţia finanaciară a unităţilor rămase independente „sufocate” de lanţurile mari este din ce în ce mai precară: „Tot legea spune că distanţa dintre farmacii nu trebuie să fie mai mică de 500 metri, dar lanţurile de farmacii se căpuşează în jurul unităţilor mici, iar putearea finanaciară nu se poate compara în condiţiile în care farmaciile mari pot elibera şi medicamente pe programe de sănătate pentru că au importatori „în spate”, rezistă bine pe piaţă chiar şi în condiţiile în care Casa de Sănătate face decontările după un an şi de aceea este foarte greu să fii corect când toţi în jurul tău sunt incorecţi”.
* La plecare, „italiştii” îşi umplu valizele cu antibiotice
În străinătate, regimul de eliberare a medicamentelor este respectat cu stricteţe. Iar românii au învăţat lecţia. După vacanţă, înainte de plecarea înapoi la muncă, trec pe la farmacie. Îşi umplu valizele cu câte trei, patru tipuri de antibiotice ca să aibă în caz de nevoie.
Geanina NICORESCU