Anghinarea este o plantă perenă, cu frunze mari, spinoase-sticloase albicioase. Poate atinge doi metri înălţime și are, de obicei, multe ramificaţii. Florile sunt mari, colorate în roșu-violaceu. Receptaculii florali și solzii cărnoși ai inflorescenţei sunt folosiţi în bucătărie, la gătit, fiind consideraţi legume, zarzavaturi. Pentru terapii se recoltează florile, dar și frunzele. Preparatul principal este infuzia, dar și tinctura de anghinare.
Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Anghinarea reprezintă o sursă excelentă de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K, acid folic, magneziu și potasiu. Pe lângă acestea, ea conține și niacină, vitamina B6, fier și fosfor.
.*Anghinarea, proprietăți terapeutice
Naturiștii recomandă ca anghinarea să fie consumată crudă, fiind ușor digerabilă și având reale proprietăţi dietetice, fiind antitoxică, eliminând surplusul de colesterol.
Consumul de anghinare stimulează activitatea pancreasului şi secreţia de insulina, fiind un excelent preventiv pentru diabetul zaharat. Fiartă ceva mai puţin şi asociată cu ceapă, anghinarea are şi efecte hipoglicemiante directe, precum şi un excelent efect diuretic. Persoanele cu digestia leneşă vor beneficia din plin de efectele anghinarei. Aceasta stimulează secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, activează musculatura netedă a tubului digestiv. Se recomandă consumul de anghinare mai ales la persoanele cu constipaţie atonă şi care au probleme biliare, dischinezie. Anghinarea stimulează activitatea rinichilor, ajutând la buna funcţionare a acestora şi la evacuarea lichidelor din organism. Pe perioada verii, iunie – iulie mai ales, când sezonul anghinarei este în plin, se recomandă un consum sporit de apă, pentru că acest aliment va mări cantitatea de apă eliminată din corp.
Persoanele cu probleme hepatice cronice, mai ales cu hepatită, vor beneficia din plin de consumul de anghinare că aliment. Aceasta drenează ficatul, favorizează regenerarea celulelor hepatice. Laolaltă cu alte demersuri terapeutice, cum ar fi tratamentul cu plante medicinale, ajuta la prevenirea complicaţiilor.
Tina CONDREA