Angajaţii E On în misiune: cu lopata la spart asfaltul

28/01/2013

* Primarul de Roman le-a făcut rost de utilaje , dar i-a şi apostrofat pentru avariile repetate

* Oamenii din centrul oraşului au stat 12 ore fără curent

Zeci de romașcani au ieșit vineri seară în stradă, după ce au rămas, pentru mai bine de 12 ore, fără curent electric. Oamenii au anunțat deranjamentul la E ON, însă au fost nemulțumiți de faptul că angajații au venit neechipați și au remediat avaria într-un timp prea lung. În ajutorul lor au sărit Primăria și societatea Rossal, care au adus utilajele necesare pentru a sparge asfaltul și a-i ajuta pe angajații E On să repare rețeaua defectă.

“Locuiesc în blocul 8 de pe Dobrogeanu Gherea. Nu mai avem curent de la 4 dimineața. Au zis că într-o oră se rezolvă, apoi că în două și tot așa, iar acum au anunțat că este posibil să rezolve la ora 22. Am stat până acum la un nepot, că în apartament este frig. De vină nu sunt primarul sau secretarul, ci E ON-ul, care este dirjiat de austrieci și nemți”, ne-a declarat, vineri seară, un romașcan din zona afectată.

E On a înregistrat vineri avarii simultan pe două străzi, Dobrogeanu Gherea și Dumbrava Roșie. Oamenii au fost deranjați de faptul că angajații E ON nu au avut utilajele necesare pentru a interveni la rețea. “Am trei copii mici, stau și la etajul IV. În casă este frig, frigiderul s-a dezghețat. Au venit să spargă asfaltul cu lopata”, a spus, indignat, un alt romașcan.

Primarul Laurențiu Leoreanu a venit la fața locului și a chemat în ajutor și societatea Rossal. “Noi eram la deszăpezit, dar am scos utilajele din teren și am venit să ajutăm aici la săparea gropilor, pentru a se putea interveni și remedia avaria”, a spus Ionel Ciocan, director Rossal.
Primarul Laurențiu Leoreanu spune că între instituția pe care o conduce și E ON este o slabă comunicare, fapt care a întârziat mult reluarea furnizării curentului . “Sute de familii au fost afectate”, a răbufnit primarul Laurențiu Leoreanu. ”Nu e o problemă că este întuneric, dar în apartamente nu merg centralele. Comunicarea este așa cum este, forțele sunt cum sunt. Noi am adus utilaje, vrem să colaborăm, dar măcar să ni se ceară ajutorul. Nu ne putem bate joc de oameni. Oamenii au tot dreptul să fie nemulțumiți, deoarece plătesc aceste servicii și au nevoie de ele. Putem fi înțelegători, că este o pană, dar nu de 12 ore. Răbdarea are o limită. Asta înseamnă ca rețelele să nu mai fie sub controlul statului, ca intervențiile să se facă atunci când se poate și modernizările să fie realizate din când în când și cât mai rar, aproape deloc. Rețelele sunt de peste 20 de ani, iar transformatoarele sunt foarte vechi. Nu poți doar încasa, fără să și investești”.

Din păcate, în ultimii ani, numărul avariilor la rețeaua de distribuție a curentului electric a crescut. S-a întâmplat chiar ca locuitorii din comunele limitrofe ale Romanului să facă până și Revelionul pe întuneric. Toate demersurile autorităților, inclusiv interpelările parlamentarilor, nu au avut niciun efect. În 2008, senatorul Ioan Chelaru declara că va cere o analiză a modului în care s-a făcut privatizarea societății furnizoare de electricitate, dar desecretizarea contractului nu s-a produs încă.