Andrei Părpăuţă şi-a asumat, ieri, „tunul” de 75 miliarde lei vechi

Andrei Părpăuţă (37 de ani) şi Ovidiu Lupu Cel Mare (26 de ani), doi dintre cei cinci inculpaţi în dosarul celei mai mari spălări de bani, au recunoscut ieri, în faţa instanţei, toate acuzaţiile şi probele adunate de procurori împotriva lor în cursul urmăririi penale. Cauza n-a putut fi judecată, însă, tot ieri, întrucât ceilalţi inculpaţi au lipsit, fiind reprezentaţi de avocaţi, iar Tribunalul Neamţ a dat termen în luna ianuarie.

Acuzaţiile pentru care Andrei Părpăuţă urmează să fie judecat şi condamnat sunt grave, DIICOT Neamţ inculpându-l pentru constituire de grup organizat infracţional, evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune, el fiind şi singurul care a rămas în arest de la început. Ceilalţi inculpaţi sunt Ştefan Ionuţ Tendeleu (27 de ani), Ovidiu Lupu Cel Mare (25 de ani), Marcel Alexandru Nastasă (23 de ani) şi Georgiana Nastasă (26 de ani), care urmează să răspundă la acuzaţii de aderare la grup infracţional şi complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală şi înşelăciune. Ancheta în acest dosar vizează doar o parte din activitatea infracţională instrumentată de procurori din februarie 2012, când gruparea a fost destrămată şi când ancheta viza 21 de persoane. În dosarul aflat acum pe rolul tribunalului este vorba de un prejuduciu imens, de circa 75 de miliarde lei vechi, ceea ce înseamnă jumătate din prejudiciul estimat de procurori iniţial. Dar pentru restul pagubei DIICOT Neamţ a deschis un alt dosar, în care sunt cercetaţi ceilalţi învinuiţi.

În actul de inculpare de la procesul în curs se arată că infracţiunile economice comise de grupare s-au derulat între 2008 şi 2011, când poliţiştii de la Serviciul pentru Combaterea Crimei Organizate Neamţ s-au sesizat asupra activităţii ilegale derulate de Andrei Părpăuţă şi o serie de apropiaţi. Aceştia au folosit mai multe societăţi comerciale înregistrate succesiv pe numele membrilor grupării, prin care au derulat operaţiuni comerciale fictive de ordinul sutelor de mii de lei. Banii transferaţi în contul acestor aparente operaţiuni erau scoşi în numerar de Andrei Părpăuţă, care-i împărţea apoi între membrii „cotizanţi”, după ce-şi reţinea procentul cel mai mare. După ce intra în posesia banilor,  facturile care mai existau din când în când erau distruse, iar mai apoi firmele erau radiate sau cesionate. În acest mecanism au intrat firme din Neamţ, Bacău, Galaţi, dar anchetatorii arată în rechizitoriu că doar Andrei Părpăuţă avea acces la conturile bancare. Ceilalţi membri ai grupării sunt majoritatea persoane nevoiaşe, unele cu probleme psihice, care în schimbul unor sume de bani modice deveneau patroni la firmele controlate de creierul grupării. De pildă, Marcel Alexandru Nastasă are 25 de firme pe numele lui, iar Ovidiu Lupu Cel Mare a reuşit, prin cele două firme „administrate” să prejudicieze bugetul de stat cu 40 miliarde de lei vechi.

Recunoaşterea acuzaţiilor îi ajută pe inculpaţi să scape de cel puţin o treime din pedeapsă.