Andrei Părpăuţă – şapte ani de închisoare

parpauta

Sentinţă în cel mai mare dosar de spălare de bani

* Individul a pus la cale un mecanism financiar prin care a adus bugetului un prejudiciu de peste 75 miliarde lei vechi

*Pietreanul este, deocamdată, liber

 

Capul de afiş în dosarul celei mai mari spălări de bani din ultima vreme a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Neamţ. Andrei Părpăuţă (38 de ani) are de executat 7 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 75 de miliarde de lei vechi adus bugetului prin “prestidigitaţia” economică făcută prin zeci de firme controlate de el direct şi “deţinute” de câţiva amărâţi. Deocamdată, el este încă liber, din aprilie anul acesta cînd a scăpat de arest şi a primit interdicţia de a părăsi ţara. Liber va rămâne până când sentinţa va fi definitivă.

Părpăuţă a fost găsit vinovat în acest dosar, însă DIICOT Neamţ mai are în lucru cealaltă parte care vizează un prejudiciu la fel de mare, în care sunt cercetate cam aceleaşi persoane. Maniera în care Andrei Părpăuţă, considerat de anchetatori şi confirmat acum de instanţă drept capul răutăţilor, a procedat este aceeaşi. Înfiinţa firme, le folosea un timp pentru circuitul financiar al sumelor “vărsate” de cei interesaţi să scoată bani negri şi să eludeze fiscalitatea, pentru ca apoi să le declare în faliment, să le înstrăineze sau să le transfere cu alte nume în paradisuri fiscale. Comisionul pentru aceste “tranzacţii”, care includeau existenţa unor conturi bancare prin care treceau banii şi care creau, astfel, aparenţa de legalitate a operaţiunilor comerciale fictive, îi revenea în mare parte lui Părpăuţă, dar şi celor care cotizau. Conturile prin care circulau banii erau pe numele lui şi astfel el a fost cel care a ţinut constant frâiele. Pedeapsa reflectă nu atât amploarea faptei, cât faptul că el a recunoscut acuzaţiile şi a acceptat probele strânse de procurori în anchetă, fără să mai ceară dreptul la a prezenta unele dovezi favorabile lui.

 

* Peste 30 miliarde vechi prejudiciul pe o singură firmă

 

La fel a procedat şi Ovidiu Lupu Cel Mare (27 de ani), care a admis, de asemenea, concluziile cercetărilor. Pentru el, instanţa a dispus o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare. Implicarea lui a fost de a prelua la un moment dat pe numele lui una din firmele manevrate de Andrei Părpăuţă. Normandia Agricola SRL a fost înfiinţată doar pentru a servi ca paravan la “tranzitarea” unor operaţiuni de ordinul zecilor de miliarde vechi, prejudiciul în acest caz fiind de peste 31 miliarde lei vechi. ANAF a primit de la instanţă aprobarea pentru recuperarea lor, suma fiind imputată ambilor inculpaţi, care s-au ales şi cu sechestru pe bunurile deţinute pe numele lor.

 

* Un ieşean a ţinut 25 de firme

Alţi doi indivizi implicaţi în această reţea de spălare de bani sunt fraţii Georgiana (27 de ani) şi Marcel (24 de ani) Nastasă, din Iaşi. Tribunalul Neamţ a dispus o pedeapsă de un an şi jumătate închisoare cu suspendare în cazul ei şi un an de închisoare, tot cu suspendare, în cazul lui. Din anchetă reiese că Marcel Nastasă a avut pe numele lui 25 dintre firmele controlate de Andrei Părpăuţă, care s-a folosit doar de numele individului, pentru că acesta a primit câteva milioane de lei şi a devenit patron de firmă peste noapte, dar atât. N-a văzut facturi sau contracte, n-a semnat instrumente bancare de plată sau comenzi de marfă.

Instanţa a mai dispus o pedeapsă de trei ani închisoare, cu suspendare, şi în cazul lui Ştefan Tendeleu (28 de ani), care s-a trezit peste noapte patron peste două firme.

Tribunalul Neamţ a dispus sechestru pe bunurile tuturor în scopul acoperirii prejudiciului, din care jumătate îi revine, la plată, lui Andrei Părpăuţă.

*Urmează al doilea dosar

Dosarul a ajuns la instanţă în iulie 2012, după ce gruparea condusă de Andrei Părpăuţă a fost destrămată de DIICOT Neamţ în februarie 2012.  Iniţial au fost vizate 21 de persoane care, potrivit actelor de la dosar, s-au implicat în infracţiunile economice produse între anii 2008 şi 2011. În acest mecanism au intrat firme din Neamţ, Bacău, Galaţi, iar din grupare făceau parte persoane nevoiaşe, unele chiar cu probleme psihice.  Maricel Anton (45 de ani) este cel care-I făcea rost lui Andrei Părpăuţă de “carne de tun”, întrucât de pe vremea când avea un ONG caritabil îi rămăsese o agendă cu nume potrivite pentru interesele grupării. Maricel Anton, cel care s-a căsătorit cu o septuagenară pe care atât a iubit-o, încât după ce femeia a murit, a lăsat-o vreun an la morgă până să recunoască că n-are bani de înmormântare, a fost şi el arestat în februarie 2012, odată cu Andrei Părpăuţă. Dar în scurt timp a fost pus în libertate întrucât avea suferinţe incompatibile cu regimul de detenţie. El este însă anchetat şi în cel de-al doilea dosar, aflat încă în lucru la DIICOT Neamţ.

Cristina IORDACHE