Andrei Ignat: Ce înseamnă mafie politică în Piatra Neamț

1.De ce parcuri industriale?

Parcurile industriale sunt calea cea mai rapidă spre bazele unei economii locale. Asta pentru că pune bazele dezvoltării producției industriale, sunt ușor de realizat chiar și din fonduri locale, asigură locuri de muncă pentru diferite categorii profesionale, în special pentru tehnologiile moderne ce reclamă înaltă calificare. Asta înseamnă ca atractivitatea forței de muncă este mărită, salariile în astfel de domenii fiind mai ridicate, comparativ cu lucrările de investiții în infrastructură, de exemplu, unde salariile coboară spre minim.

Înființarea unui parc industrial în orașul nostru rezolvă două probleme economice majore. În primul rând orașul devine atractiv din punct de vedere al investițiilor în sfera producției; parcul industrial scutește investitorii de umilința în fața corupției din administrația publică, pierderi inutile de timp și bani pentru proiecte și autorizații de construire, racorduri la utilități, rețele de drumuri și avize de funcționare sporind nivelul de siguranță al plasamentelor financiare. În al doilea rând, absorbția ridicată a forței de muncă îndeosebi cea calificată: vor fi locuri de muncă bine plătite și diversificate, creând concurență pe piața muncii autohtone, ceea ce are ca efect imediat creșterea salariilor. Numai așa vom putea spera la o redresare demografica a orașului nostru, la reîntoarcerea familiilor plecate la muncă în străinătate și la oprirea plecării copiilor noștri de lângă familie.

2. De ce spun „mafie politică“?

Într-adevăr termenul de mafie ne duce cu gândul la organizații de acest tip, și mi s-a atras atenția că astfel de organizații au reguli stricte și un nivel ridicat de onoare în organizarea internă, ceea ce nu este valabil în cazul anumitor partide politice. În ceea ce privește scopul final însă, și anume acapararea prin orice mijloace de bani și influență, în special în zona publică, atât unii, cât și ceilalți nu se dau în lături de la nimic. În cazul politicienilor și partidelor așa-zis tradiționale, este la modă traseismul, nepotismul și cumetriile în administrație și nu în ultimul rând afacerile transpartinice având ca scop jefuirea buzunarului nostru, a banului public. Lucrul este demonstrat foarte bine și la nivelul municipiului nostru; înainte de alegeri, figuri de marcă ale politicii locale, de la parlamentari și aleși locali la șefi de instituții, au schimbat partidele ca pe ciorapi fără nici o remușcare, sau cei care au încercat un comportament decent au fost înlăturați prin aranjamente de tip mafiot. Aceste aranjamente locale au în final același scop: acapararea puterii administrative pentru a putea dirija resursele publice spre grupurile proprii de interese care se regăsesc în special deasupra celor două partide PNL și PSD, care de fapt sunt aceeași mafie.

3. Ce înseamnă un oraș mai sigur?

Siguranța cetățeanului trebuie privită sub toate aspectele. În primul rând protejarea populației în fața infracționalității, și aici trebuie asigurate profesionalismul și dotarea poliției locale. În al doilea rând asigurarea cu minim de cheltuială pentru cetățeni a utilităților; ceea ce depinde de municipalitate sunt alimentarea cu apă și salubrizarea. Primăria trebuie să asigure prin societățile sale un nivel ridicat de confort la prețuri cât mai mici. Nu trebuie neglijate aspectele legate de traficul rutier, serviciile din domeniul sănătății și grija semenilor noștri care au nevoie de protecție socială. Nu în ultimul rând protecția populației din oraș în fața factorilor de mediu, prevenirea și combaterea efectelor calamităților naturale: incendii, alunecări de teren sau inundații.

Un nivel cât mai ridicat siguranței cetățeanului îl vom realiza sub aceste aspecte prin societățile consiliului local și instituțiile subordonate prin profesioniști bine pregătiți și cu dotările necesare și nu cu politruci puși în funcții recompensă pentru slujirea intereselor transpartinice.

4. Ce spun oamenii din cartiere?

Cartierele mărginașe ale orașului nostru au fost neglijate în comparație cu zonele de centru unde s-a făcut o cosmetizare pe bani mulți. Oamenii sunt nemulțumiți și pe bună dreptate, că, deși plătesc impozite pentru oraș, nu beneficiază de același nivel de înzestrare urbană: străzi asfaltate, alimentare cu apă, canalizare, gaz metan, spații de recreere sau locuri de joacă pentru copii. Această impresie este pusă pe seama samsarilor de terenuri, care, în cârdășie cu administrația locală, au ridicat valoarea terenurilor unde au avut interese. Oriunde te duci în oraș: Văleni, Sarata, Gara Veche sau Ciritei, aceleași probleme. De neînțeles este și întârzierea aprobării Planului de Urbanism General al municipiului care obliga proprietarii de terenuri extravilane din imediata apropiere a municipiului să scoată mii de euro în plus din buzunar pentru a-și construi case. Asta ține de transparența activității din primărie și sunt convins că starea actuală o vom schimba imediat după alegerile din 5 iunie.

5. Când și de ce vom avea apă mai ieftină?

M-am luptat și mă lupt în continuare pentru scăderea prețului la apă, o resursă de care, deși orașul nostru beneficiază din belșug, noi o plătim la niveluri maxime. Actuala conducere din primărie se spală pe mâini, spunând că nu este proprietarul companiei de apă, dar uitând că și municipiul nostru face parte din județul Neamț, administrat de Consiliul Județean, la rândul său organism politic cu o componență asemănătoare consiliului local. Investițiile companiei de apă din oraș au fost gândite și autorizate de către primăria Piatra Neamț, care teoretic reprezintă cetățenii orașului, consumatori importanți, dar în același timp captivi. Refuzul sistematic de a se trece la contorizarea individuală se face tot cu acceptul tacit al responsabililor din primărie, care uită pentru ce au fost trimiși acolo de către alegători . Asta în timp ce investițiile companiei Apa Serv se fac la prețuri supraevaluate și de către anumite firme care beneficiază de protecție în zona politică.

Prețul apei se poate scădea cu peste 25% printr-o politică salariala corectă, în special la nivelul conducerii Apa Serv și prin transparentizarea activității acesteia în zona achizițiilor de lucrări și servicii. De asemenea, investițiile în infrastructura de apă și canal de cca. 107 mil. de euro, făcute cu fonduri nerambursabile ar trebui să ducă la diminuarea pierderilor și consumurilor de tot felul.

Cetățenii orașului pe care îi vom reprezenta după alegerile din 5 iunie trebuie să știe că vom face tot ce ne stă în putință pentru scăderea prețului la apă, chiar dacă vom fi nevoiți ca împreună să facem presiuni publice pentru aceasta.