marți, mai 24, 2022
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa CETĂȚENEȘTI

Andivele de Gherăieşti

de Ceahlaul
8 ani în urmă
in CETĂȚENEȘTI
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
0
Andivele de Gherăieşti
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Andive 2 Untitled

* O îndeletnicire veche de aproape un secol,  pe cale de dispariţie… *Andivele, multe efecte terapeutice * Secretele meseriei: straşnic păzite în familie, transmise din generaţie în generaţie!

În comuna Gherăieşti, cultivarea andivelor este o îndeltnicire veche de aproape un secol. Din păcate, ea este pe cale de dispariţie. Despre andivele de Gherăieşti, renumite şi căutate în toată ţara, am discutat cu Silvia Tamaş, inginer în cadrul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Neamţ. În anul 1930, când la conducera Fabrici de Zahăr Roman a venit un cetăţean  belgian, el a adus cu sine câteva seminţe de „Cicoare de Bruxelles”, pe care le-a cultivat în zonă. Câţiva cetăţeni din Gherăieşti i-a urmat exemplu. „Această plantă amară, curioasă după felul cum arată, a adus  venituri frumoase gospodarilor din Gherăieşti. Pe atunci suprafeţele ocuape cu această cultură s-au extins de la un an la altul,  fiecare cultivator deţinind secrete în „forţarea” rădăcinilor, taine  păstrate cu sfinţenie şi transmise doar în rândul  familiei respective, din generaţii în generaţii,” ne-a mărturisit Silvia Tamaş.

*Andivele, multe  efecte terapeutice

Cunoscută şi sub numele de „Cicoare de Bruxelles”, datorită conţinutului său bogat în hidraţi, andiva se recomandă, cu precădere, persoanelor care ţin dietă diabetică.  Andiva are în compoziţie  până la 95%  apă, fiind recomandată în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor, sub formă de suc, deoarece îmbunatăţeşte capacitatea vizuală şi este o bună sursă de fibre alimentare. În perioada consumului, durerile de ochi şi vederea încetoşată se ameliorează. Andiva are un conţinut bogat în săruri minerale  (fier, potasiu, calciu), precum şi vitaminele A, C şi cele din complexul B. Pe lângă acestea, andiva conţine şi vitamina E, magneziu şi fosfor. metabolismului glucidic si lipidic. Adiva este depurativă, stimulează secreţia biliară precum şi eliminarea ei în duoden. Andiva reprezintă un bun adjuvant în cazul obezităţii, arterosclerozei dar şi în alimentaţia cardiacilor şi a celor bolnavi de rinichi. Specialistii au descoperit în cazul analizei andivei şi unele proprietăţi citostatice care presupun împiedicarea înmulţirii celulelor, planta fiind utilă în tratamentul cancerului.  Andiva are rol in atoniile biliare şi reglează tonusul musculaturii vezicii biliare, datorita efectului coleretic remarcabil.

*Andivele, o cultură foarte migăloasă

Începând din luna octombrie şi până aprilie-mai este sezonul de „forţare a rădăcinilor”, în fiecre gospodărie fiind amenajate spaţii speciale pentru această operaţiune. Detalii despre  „Andivele de  Gherăieşti”aflăm de la Silvia Tamaş: „Se mai cultivă andive la Gherăieşti, dar foarte puţin, comparativ faţă de ce era odată. A dat lumea „bir cu fugiţii”! Foarte multă lume a plecat  la muncă în străinătate. Tineretul nu se ocupă de andive. Au mai rămas doar bătrânii, care păstrează tradiţia. Dar şi aceştia sunt foarte puţini. Îi numeri pe degete pe cei sub 40 de ani care se mai ocupă de andive. Dacă prin anii 1980 erau câte 50-60 hectare cultivate cu  andive la Gherăieşti, acum nu mai ştiu dacă mai găseşti două hectare. Este o cultură foarte grea, una foarte migăloasă.”

*Andivele de la Gherăieşti, căutate în toată ţara

Atunci când andivele de Gherăieşti se cultivau pe suprafeţe mari, era foarte bine stabilită şi o reţea de piaţă, pentru comercializarea lor imediată. Acum, fiind o producţie mai mică, reţeau comercială  şi-a schimbat macazul. Cei din Gherăişeti nu mai merg cu marfa la Bucureşti ori n alte oraşe din ţară, vin clienţii pe la poarta fiecăruia. „Fiecare cultivator are clienţii săi, zice Silvia Tamaş. Pun afiş pe poartă, mai spun pe la primărie , se aude imediat prin sat, seştie cine are andive de vânzare. Andivele se vând foarte repede! S-au primit telefoane şi de la Târgu Mureş, dar şi din alte oraşe din ţară. Trimit banii, după care primesc andivele prin poştă. Solicări sunt foarte multe, păcat că sunt puţini cei care se mai ocupă de  cultivarea andivelor.”

Andivele se vând foarte bine, din octombrie până prin luna mai.

*Munca este foarte grea, mergi pe sub pământ ca o cârtiţă…

Înainte de ’89 andivele asigurau un venit sigur celor din Gherăieşti, pe timp de iarnă. „Acum, de când s-a „liberalizat” munca afară, mulţi au dat fuga în străinătate. La andive munca este grea, mergi ca o cârtiţă pe sub pământ. Este o muncă extrem de grea, dar  şi foarte periculoasă. Din păcăte, au fost şi accidente, au murit oameni, prin asfixiere. Din această cauză au murit 4 oameni în comuna Gherăieşti. Au murit pentru că au întrat în bordeiele cu andive. Că noi aşa li se zice spaţiilor destinate andivelor, bordeie”, ne lămureşte Silvia Tamaş.

Exact cum e cu cultura de andive, ne spune Silvia Tamaş: „Andiva este plantă care are două etape de obţinere. Prima dată se formează în câmp, unde se seamănă în lunile martie-aprilie-mai. Acolo creşte rădăcina, ca la morcov. Cea mai bună este care are 5 cm în diametru. După ce s-au scos rădăcinile, ele se „forţează”.  Se fac silozuri,  noi le zicem bordeie. Acolo, în acele bordeie, rădăcinile se stratifică, se acoperă cu un strat de pământ de 10-15-20 cm, după care se udă ori de câte ori este nevoie. Rădăcinile se ţin acolo până ce cultivatorul consideră este vremea să le scoată pe piaţă. De obicei se face foc în acele bordeie,  timp de 21 de zile, care să asigure o temperatură de 20-22 grade Celsius.  Timp în care, sub pâmântul umed, „păpuşa” creşte, care trebuie să fie compactă. De asta, din două în două zile, oamenii controlează rădăcinile, să vadă dacă s-a format păpuşa. Cultura de andive este mereu verificată, oamenii au grijă  să fie create toate condiţiile de care au nevoie rădăcinile, ca să iasă andive de calitate. E o muncă extrem de grea!”

*Secretele meseriei: straşnic păzite în familie, transmise din generaţie în generaţie!

În Occident, pentru obţinerea andivelor s-au adaptat tehnologii noi, forţarea rădăcilor se face cu apă, în spaţii închise. Munca e mai uşoară. „La noi a mai apărut o problemă, se caină Silvia Tamaş. S-a mai pierdut din sămânţa pe care trebuie s-o folosim. Sămânţa de afară nu se adaptează la noi, nu merge, cu statul de pâmânt de acoperire. Eu am adus din Italia sămânţă foarte bună,  pe care am dat-o la câţiva oameni din Gherăieşti ca s-o încerce. Toată lumea a fost nemulţumită,  nu s-a făcut păpuşa ca lumea, de calitate. Aşa că fiecare îşi face sămânţa lui. Cum au făcut din moşi strămoşi. Iosefina Blaj, o femeie în vârtă, obţine cele mai bine andive din toată comuna, foloseşte doar sămânţa produsă de ea. Sunt doar câţiva tineri care s-au încumetat să se ocupe andive. Dar nu le reuşeşte cultura, cum o fac bătrânii. Cultivatorii şi calitatea andivelor sunt „grupaţi” pe  familii, aşa şi-au format un nume şi-un renume. Sunt nişte secrete care nu ţi le spune nimeni, oricât te-i ruga. Sunt secrete de familie, care se transmit din generaţie în generaţie. Cât am încercat eu să le aflu, dar tot n-am reuşit. Mi-au spus multe despre cum se obţin andivele, dar nu şi acele amănunte care fac andivele mai bune. Eu, ca tehnologie de cultură, cunosc foarte bine toţi paşii de urmat. Dar nu şi acele mici secrete. Au venit oamenii din mai multe zone ale ţării, au luat de la Gherăieşti sămânţa de andive. S-au informat de cum se cultivă andivele, cu toată tehnologia, au dicutat mult cu cei care mai au această îndeletnicire. Dar nici unul nu a reuşit cultura de andive! Am ţinut legătura cu ei. Trebuie să fii experimentat în această cultură, să-i ştii toate secretele.”

La andive e mult de muncă, dar cultivatorul îşi scoate toate paralele. Este cea mai rentabilă cultură din sectorul legumicol.

Tina CONDREA

Taguri: AndivegheraiestiSilvia Tamas
Articolul anterior

Preşedintele PDL Piatra Neamţ a demisionat! / Laurenţiu Dulamă a trecut la PMP

Urmatorul articol

Ieri aliați, azi adversari… / Arsene îl vrea pe Ursărescu președinte la PNL mult și bine

AsemanatoareArticole

Ce sandale trebuie să ai? TOP 4 modele
CETĂȚENEȘTI

Ce sandale trebuie să ai? TOP 4 modele

20/05/2022
316
Cum reduci deșeurile industriale de la șantierele de construcții și demolări?
CETĂȚENEȘTI

Cum reduci deșeurile industriale de la șantierele de construcții și demolări?

15/05/2022
316
Tu cum îți pregătești grădina pentru zilele călduroase? Descoperă 5 idei de amenajare pe care oricine le poate încerca
CETĂȚENEȘTI

Tu cum îți pregătești grădina pentru zilele călduroase? Descoperă 5 idei de amenajare pe care oricine le poate încerca

03/05/2022
316
Acțiuni ale polițiștilor pentru un climat optim de ordine și siguranță publică
CETĂȚENEȘTI

Acțiuni ale polițiștilor pentru un climat optim de ordine și siguranță publică

27/04/2022
316
Monumentele Basarabiei furate, la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. Recurs la memorie
CETĂȚENEȘTI

Monumentele Basarabiei furate, la Muzeul de Artă Piatra Neamţ. Recurs la memorie

21/04/2022
316
Vrei să începi să îți accesorizezi mai mult ținutele? Top 5 accesorii care nu ar trebui să îți lipsească din garderobă!
CETĂȚENEȘTI

Vrei să începi să îți accesorizezi mai mult ținutele? Top 5 accesorii care nu ar trebui să îți lipsească din garderobă!

19/04/2022
317
Mai multe articole
Urmatorul articol
Preşedintele PDL Piatra Neamţ a demisionat! / Laurenţiu Dulamă a trecut la PMP

Ieri aliați, azi adversari… / Arsene îl vrea pe Ursărescu președinte la PNL mult și bine

ȘTIRI RECOMANDATE

Andreea are nevoie de o intervenţie chirurgicală! Concert de caritate organizat de Liceul de Arte „Victor Brauner”

Andreea are nevoie de o intervenţie chirurgicală! Concert de caritate organizat de Liceul de Arte „Victor Brauner”

3 ani în urmă
315
Indemnizaţiile foştilor deţinuţi politic, ale veteranilor de război şi ale revoluţionarilor nu vor fi majorate          

Indemnizaţiile foştilor deţinuţi politic, ale veteranilor de război şi ale revoluţionarilor nu vor fi majorate          

7 ani în urmă
315
Nemţean mort într-o explozie la Roma

Nemţean mort într-o explozie la Roma

8 ani în urmă
315
Centru de permanenţă în dorul spitalului, la Bicaz

Centru de permanenţă în dorul spitalului, la Bicaz

8 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed
Ziarul Ceahlaul

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ
  • Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor
  • Ce sandale trebuie să ai? TOP 4 modele

ARHIVA ZIAR

mai 2022
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« apr.    

Categorii

Știri recente

Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!”  la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ

Proiectul privind învățământul secundar – ROSE – Reușim împreună!” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ

21/05/2022
Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

Cum să tratezi dureri musculare sau articulare folosind puterea plantelor

21/05/2022
Ce sandale trebuie să ai? TOP 4 modele

Ce sandale trebuie să ai? TOP 4 modele

20/05/2022
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .