marți, mai 20, 2025
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa Agricultura

„Andivele de Gherăieşti”, trufandale pentru care au murit 4 oameni

de Ceahlaul
10 ani în urmă
in Agricultura
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
0
„Andivele de Gherăieşti”, trufandale pentru care au murit 4 oameni
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Tina-Andive 3 Tina-andive 1*O îndeletnicire veche de un secol

*Secretele meseriei, straşnic păzite în familie!

Un cetăţean  belgian,  venit la la conducera Fabrici de Zahăr Roman, în anul 1930, a adus cu sine câteva seminţe de „Cicoare de Bruxelles”, pe care le-a cultivat în zonă. Câţiva cetăţeni din Gherăieşti i-au urmat exemplu. Aşa a devenit cultivarea andivelor o îndeltnicire veche de aproape un secol. Din păcate, una pe cale de dispariţie acum…  

Despre andivele de Gherăieşti, renumite şi căutate în toată ţara, am discutat cu Silvia Tamaş, inginer la Camera Agricolă Neamţ: „Această plantă amară, curioasă după felul cum arată, a adus  venituri frumoase gospodarilor din Gherăieşti. Pe atunci, suprafeţele ocupate cu această cultură s-au extins de la un an la altul,  fiecare cultivator deţinind secrete în „forţarea” rădăcinilor, taine  păstrate cu sfinţenie şi transmise din generaţie în generaţie, doar în rândul  familiei respective”. 

*O cultură extrem de migăloasă

Din  octombrie şi până aprilie-mai este sezonul de „forţare a rădăcinilor”, în fiecare gospodărie fiind amenajate spaţii speciale pentru această operaţiune. „Andivele de  Gherăieşti” sunt pe cale de dispariţie, zice Silvia Tamaş. Se mai cultivă  şi acum, dar foarte puţin, comparativ de cum era odată. A dat lumea „bir cu fugiţii”! Foarte multă lume a plecat  la muncă în străinătate. Tineretul nu se ocupă de andive. În sate au  rămas doar bătrânii, cei care încă mai păstrează tradiţia. Dar şi aceştia sunt foarte puţini. Îi numeri pe degete pe cei sub 40 de ani care se mai ocupă de andive. Dacă prin anii 1980 erau câte 50-60 hectare cultivate cu  andive la Gherăieşti, acum nu mai ştiu dacă mai găseşti două hectare. Este o cultură foarte grea, una foarte migăloasă.”

*Mergi pe sub pământ ca o cârtiţă…

Multă vreme, andivele asigurau un venit sigur celor din Gherăieşti, pe timp de iarnă. „Acum, de când s-a „liberalizat” munca afară, mulţi au dat fuga în străinătate. La andive munca este grea, mergi ca o cârtiţă pe sub pământ. Este o muncă extrem de grea, dar  şi foarte periculoasă. Din păcăte, au fost şi accidente, au murit oameni, prin asfixiere. Din această cauză au murit 4 oameni în comuna Gherăieşti. Au murit pentru că au întrat în bordeiele cu andive. Că noi aşa li se zice spaţiilor destinate andivelor, bordeie”, ne lămureşte Silvia Tamaş. După care adaugă: „Andiva este plantă care are două etape de obţinere. Prima dată se formează în câmp, unde se seamănă în lunile martie-aprilie-mai. Acolo creşte rădăcina, ca la morcov. Cea mai bună este care are 5 cm în diametru. După ce s-au scos rădăcinile, ele se „forţează”.  Se fac silozuri,  noi le zicem bordeie. Acolo, în acele bordeie, rădăcinile se stratifică, se acoperă cu un strat de pământ de 10-15-20 cm, după care se udă ori de câte ori este nevoie. Rădăcinile se ţin acolo până ce cultivatorul consideră este vremea să le scoată pe piaţă. De obicei, se face foc în acele bordeie,  timp de 21 de zile, care să asigure o temperatură de 20-22 grade Celsius.  Timp în care, sub pâmântul umed, „păpuşa” creşte, care trebuie să fie compactă. De asta, din două în două zile, oamenii controlează rădăcinile, să vadă dacă s-a format păpuşa. Cultura de andive este mereu verificată, oamenii au grijă  să fie create toate condiţiile de care au nevoie rădăcinile, ca să iasă andive de calitate. E o muncă extrem de grea!”

*Secretele meseriei: straşnic păzite în familie!

În Occident, pentru obţinerea andivelor s-au adaptat tehnologii noi, forţarea rădăcilor se face cu apă, în spaţii închise. Munca e mai uşoară. „La noi a mai apărut o problemă, se caină Silvia Tamaş. S-a mai pierdut din sămânţa pe care trebuie s-o folosim. Sămânţa de afară nu se adaptează la noi, nu merge, cu tot statul de pâmânt de acoperire. Eu am adus din Italia sămânţă foarte bună,  pe care am dat-o la câţiva oameni din Gherăieşti ca s-o încerce. Toată lumea a fost nemulţumită,  nu s-a făcut păpuşa ca lumea, de calitate. Aşa că fiecare îşi face sămânţa lui. Cum au făcut din moşi-strămoşi. Sunt doar câţiva tineri care s-au încumetat să se ocupe de andive. Dar nu le reuşeşte cultura, cum o fac bătrânii. Cultivatorii şi calitatea andivelor sunt „grupaţi” pe  familii, aşa şi-au format un nume şi-un renume. Sunt nişte secrete care nu ţi le spune nimeni, oricât te-i ruga. Sunt secrete de familie, care se transmit din generaţie în generaţie. Cât am încercat eu să le aflu, dar tot n-am reuşit. Mi-au spus multe despre cum se obţin andivele, dar nu şi acele amănunte care fac andivele mai bune. Eu, ca tehnologie de cultură, cunosc foarte bine toţi paşii de urmat. Dar nu şi acele mici secrete. Au venit oamenii din mai multe zone ale ţării, au luat de la Gherăieşti sămânţa de andive. S-au informat de cum se cultivă andivele, cu toată tehnologia, au dicutat mult cu cei care mai au această îndeletnicire. Dar nici unul nu a reuşit cultura de andive! Am ţinut legătura cu ei. Trebuie să fii experimentat în această cultură, să-i ştii toate secretele.”

La andive e mult de muncă, dar cultivatorul îşi scoate toate paralele. Este cea mai rentabilă cultură din sectorul legumicol.

*”Andivele de la Gherăieşti”,  un brand bine cunoscut  în toată ţara

Atunci când andivele de Gherăieşti se cultivau pe suprafeţe mari, era foarte bine stabilită şi o reţea de piaţă, pentru comercializarea lor imediată. Acum, fiind o producţie mai mică, reţeau comercială  şi-a schimbat macazul. Cei din Gherăişeti nu mai merg cu marfa la Bucureşti ori n alte oraşe din ţară, vin clienţii pe la poarta fiecăruia. „Fiecare cultivator are clienţii săi, zice Silvia Tamaş. Pun afiş pe poartă, mai spun pe la primărie , se aude imediat prin sat, se ştie cine are andive de vânzare. Andivele se vând foarte repede! S-au primit telefoane şi de la Târgu Mureş, dar şi din alte oraşe din ţară. Trimit banii, după care primesc andivele prin poştă. Solicări sunt foarte multe, păcat că sunt puţini cei care se mai ocupă de  cultivarea andivelor.”

Andivele se vând foarte bine, din octombrie până prin luna mai.

*  Efecte terapeutice deosebite

„Cicoare de Bruxelles”,  este numele sub care andivele au ajuns la Gherăieşti.  Datorită conţinutului bogat în hidraţi, andiva se recomandă, cu precădere, persoanelor care ţin dietă diabetică.  Andiva are în compoziţie  până la 95%  apă, fiind recomandată în alimentaţia copiilor şi a vârstnicilor, sub formă de suc, deoarece îmbunatăţeşte capacitatea vizuală şi este o bună sursă de fibre alimentare. În perioada consumului, durerile de ochi şi vederea încetoşată se ameliorează. Andiva are un conţinut bogat în săruri minerale  (fier, potasiu, calciu), precum şi vitaminele A, C şi cele din complexul B. Pe lângă acestea, andiva conţine şi vitamina E, magneziu şi fosfor, favorabile metabolismului glucidic si lipidic. Adiva este depurativă, stimulează secreţia biliară precum şi eliminarea ei în duoden. Andiva reprezintă un bun adjuvant în cazul obezităţii, arterosclerozei dar şi în alimentaţia cardiacilor şi a celor bolnavi de rinichi. Specialistii au descoperit în cazul analizei andivei şi unele proprietăţi citostatice care presupun împiedicarea înmulţirii celulelor, planta fiind utilă în tratamentul cancerului.  Andiva are rol în atoniile biliare şi reglează tonusul musculaturii vezicii biliare, datorită efectului coleretic remarcabil.

Tina CONDREA

Taguri: adidevegheraiestiTrufandale
Articolul anterior

Patronul Ga Pro Co Săvineşti audiat la DIICOT

Urmatorul articol

Adrian Chifu, potențial candidat la Primăria Piatra Neamț  

AsemanatoareArticole

Farmacia din bucătărie: ceapa
Agricultura

Farmacia din bucătărie: ceapa

09/08/2022
316
Plante de apartament: amaryllis
Agricultura

Plante de apartament: amaryllis

14/04/2021
316
Dovleci, soiuri inedite
Agricultura

Dovleci, soiuri inedite

12/04/2021
316
Cererea unică de plată 2017: dosarele se depun în perioada 1 martie – 15 mai
Agricultura

Credite bancare în contul subvențiilor 2020

20/05/2020
315
Minimis  în agricultura ecologică 
Agricultura

Bani pentru apicultorii nemțeni

14/05/2020
315
Noi reguli pentru agricultura ecologică
Agricultura

Activitate online intensă la APIA Neamț, chiar și în vreme de pandemie

11/05/2020
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Adrian Chifu, potențial candidat la Primăria Piatra Neamț   

Adrian Chifu, potențial candidat la Primăria Piatra Neamț  

ȘTIRI RECOMANDATE

Trei incendii de la coșurile necurățate

Oferta de muncă din străinătate la început de an

8 ani în urmă
315
Impact grav dintre o salvare și o motocicletă. Fiecare vede alt vinovat

Tentativă de suicid la Roznov

3 ani în urmă
316
De Ziua Internaţională a Copilului / Piatra Neamţ – paradisul prichindeilor

De Ziua Internaţională a Copilului / Piatra Neamţ – paradisul prichindeilor

12 ani în urmă
315
Controale nocturne în brutării

Controale nocturne în brutării

12 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Advertoriale
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Business
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • VIATA SANATOASA
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Inovații în domeniul produselor pentru manichiură – trenduri pe care trebuie să le cunoști
  • Top 5 idei pentru a amenaja o terasă modernă
  • Întâlnire Deschisă cu General Silviu Predoiu: „România – Pericolul Irelevanței”, Piatra-Neamt, Hotel Central, 10 august 2024, ora 11:00

ARHIVA ZIAR

mai 2025
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« aug.    

Categorii

Știri recente

Inovații în domeniul produselor pentru manichiură

Inovații în domeniul produselor pentru manichiură – trenduri pe care trebuie să le cunoști

28/08/2024
Top 5 idei pentru a amenaja o terasă modernă

Top 5 idei pentru a amenaja o terasă modernă

28/08/2024
conferinta silviu predoiu

Întâlnire Deschisă cu General Silviu Predoiu: „România – Pericolul Irelevanței”, Piatra-Neamt, Hotel Central, 10 august 2024, ora 11:00

08/08/2024
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .