Anchetă administrativă la Girov cum nu s-a mai văzut în judeţ Secretarul Adriana Roca verificat de Corpul de Control al Prefectului

girov-primarie

*Controlul nu pleacă de la acuzele de acum câteva zile privind “mafia terenurilor” ci de la cazul Roca aflat deja la Comisia de Disciplină

Activitatea din ultimii doi ani a Adrianei Roca, secretarul comunei Girov va fi verificată cu de-amănuntul de către o Comisie special de la Prefectura Neamţ.

În premieră pentru administraţia judeţeană postdecembristă, respectiva comisie e format din 4 oameni: 2 din Corpul de Control al Prefectului (Măndiţa Paula, consilier juridic superior şi Palade Gheorghe, consilier juridic superior) şi 2 de la Compartimentul Verificarea Legalităţii actelor şi Contencios Administrativ (Mihalcea Oana Iuliana, consilier juridic superior şi Ursu Paul Ciprian, consilier superior).

Articolul 1 din ordinul prefectului Vlad Angheluţă lămureşte clar că nu e vorba de reclamaţiile de acum câteva zile, aduse deocamdată doar verbal, de cei care acuzau – pe teme imobiliare şi de retrocedări – “mafia din Primăria Girov” ci de o continuare a problemei mai vechi pe care o are secretarul comunei Girov în cadrul Comisiei de Disciplină: “Art. 1. – (1)  Se constituie Comisia de verificare a aspectelor sesizate prin adresa nr. 45 din 17.04.2014 a Comisiei de disciplină a secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale, cu privire la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu prevăzute de reglementările legale în vigoare de către secretarul comunei Girov, doamna Roca Adriana”.

Apoi, ca să fie treaba clară, ordinal prefectului Angheluţă dă sarcină exactă comisiei să verifice activitatea secretarului Roca de la alegerile din 2012 până în aprilie 2014: „Aspectele sesizate vizează activitatea secretarului comunei Girov, pentru perioada iunie 2012 – aprilie 2014, în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a atribuţiilor secretarului din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele stabilite de Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobat prin Ordonanţa Guvernului nr. 35/2002”.

“(1) Comisia prevăzută la art. 1 va exercita activitatea de verificare la sediul Primăriei comunei Girov în perioada 6 – 16 mai 2014, constatările urmând a fi consemnate într-un raport care să cuprindă rezultatul activităţii de cercetare, precum şi documentele care au stat la baza întocmirii raportului.

(2) Raportul va fi depus la secretarul comisiei de disciplină în termen de 3 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1)”, precizează, la fel de ferm, documentul Prefecturii.

Într-o traducere liberă, după acest control, echipa trimisă la Girov va întocmi un proces-verbal de constatare echivalent, prin comparaţie, unui rechizitoriu (dacă vor fi găsite “capete de acuzare”). Practic, abia apoi, Comisia de Diciplină care analizează cazul Roca va delibera luând în calcul şi acuzaţiile aduse de cei care au reclamat-o, şi apărarea Adrianei Roca dar şi constatările celor patru inspector trimişi de prefect la Primăria Girov.

Comisia de Disciplină este formată din subprefectul Gheorghe Neculae, din secretarul judeţului, Daniela Soroceanu şi din secretarul comunei Dochia (ales, prin vot, de secretarii din toate primăriile din judeţ).

 

D. VINCA