Amplasarea incorectă a coşului de fum vă poate ruina

25/10/2017

Casa unui târgnemţean a fost la o scânteie distanţă de dezastru. În ziua de 23 octombrie, pe la amiază, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost sesizat despre producerea unui incendiu la un coş de evacuare a fumului în oraşul Tîrgu Neamţ, la o casă de pe strada Nucilor. La fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de pompieri Tîrgu Neamţ. Din fericire, în urma evenimentului a ars funinginea din interiorul coşului de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi. Pompierii au stabilit drept cauză probabilă de producere a incendiului,,coş de evacuare a fumului necurăţat de funingine”.
„Având în vedere faptul că sezonul rece își face tot mai simțită prezența, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire a incendiilor: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparare premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie; coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m; în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite şi văruite pentru a putea observa cu uşurinţă prezenţa unor fisuri prin care s-ar putea propaga flăcările spre materialele combustibile din construcţia acoperişului. Coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii ; ccoşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor cu 25 cm; în spaţiul dintre coşuri şi planşee se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor”; a subliniat slt. Adrian Rotaru, purtător de cuvânt la ISU Neamţ.
Este foarte important, după cum a precizat reprezentantul ISU Neamţ, ca fiecare coş de fum să aibă prevăzută uşiţă pentru curăţare, iar coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, să fie prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor.
Geanina NICORESCU