Acesta este un efect nedorit al creșterii salariului minim
De astăzi, cuantumul sancțiunilor stabilite în raport de salariul minim brut pe țară crește, odată cu intrarea în vigoare a noului nivel al acestui venit, care a fost majorat cu 50 de lei, ajungând la 800 de lei. Amenzile de circulație pe care le vom plăti de astăzi vor fi, prin urmare, mai mari decât până acum, valoarea unui punct de amendă, stabilit ca valoare de 10% din salariul minim brut, fiind, de astăzi, de 80 de lei.
La un calcul simplu, aflăm că cea mai mică amendă de circulație este de-acum 160 de lei și cea mai mare de 1.600 de lei, în vreme ce persoanele juridice vor avea de suportat sancțiuni cuprinse între 1.680 și 8.000 de lei, în condițiile în care această categorie poate fi amendată de la 21 de puncte în sus, maxim 100.
Printre contravențiile care sunt cel mai aspru amendate de Codul Rutier se numără lipsa ITP-ului sau transportarea pe locul din față a copiilor mai mici de 12 ani, dar și refuzul pentru verificarea tehnică a autovehicului ori depășirea cu 50 de km/h a vitezei maxim admise. În plus, amenzii de până la 1.600 de lei i se adaugă și sancțiunea suspendării dreptului de a conduce pentru 90 de zile în cazul conducerii sub influența alcoolului, însă dacă fapta nu este infracțiune, așa cum se întâmplă la depășirea concentrației de 0,80 mg/l de alcool în aerul expirat, sau cum este în situația depășirii cu peste 50 km/h a limitei maxim admise.
Cele mai mici amenzi se dau pentru oprirea neregulamentară, circulația pe ”interzis”, depășirea vitezei legale cu 10 până la 20 km/h și pentru oprirea în loc nepermis, în vreme ce refuzul prezentării actelor la control se sancționează cu amendă între 480 și 640 lei și patru puncte penalizare. Dacă mai obișnuiți să virați pe dunga continuă, ar fi bine să vă abțineți, pentru că amenda minimă este de 720 de lei, iar ignorarea pietonilor vă poate costa și 400 de lei, nu doar reținerea permisului de conducere.
Cristina IORDACHE