Amenzi dure şi ani grei de puşcărie pentru infracţiuni electorale

Paul Tablan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, a ţinut să atragă atenţia alegătorilor nemţeni asupra riscurilor la care se expun atunci când acceptă mita electorală, când aduc prejudicii unor candidaţi sau împiedică buna desfăşurare a alegerilor.

„La nivel judeţean este pus în practică un Plan general de măsuri, împreună cu jandarmii şi colegii de la ISU, sub coordonarea Prefecturii, iar în ziua alegerilor toate efectivele noastre vor lua măsuri de protecţie la secţiile de votare”, a precizat comisarul şef Paul Tablan. „Vom avea 222 de poliţişti la secţii de votare, cărora li se adaugă 10 poliţişti de la paşapoarte şi permise, 117 jandarmi şi 130 de colegi de la ISU”.

Potrivit Legii electorale, sunt amendate cu sume cuprinse între la 1.000 lei şi 2.500 lei  distrugerea listelor electorale, a platformelor program afişate sau a oricăror alte  afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite. Continuarea propagandei electorale după încheierea  acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă electorală sau candidat se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei până la 2.500 lei.

*Puşcărie de la 6 luni la 7 ani

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător constituie infracţiune penală şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. În categoria bunurilor interzise potrivit legii intră alimentele, băuturile, produsele din tutun sau nealimentare. Materialele de propagandă  (afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi,pelerine, jachete, inscripţionate obligatoriu cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri) sunt exceptate.

Legea 35/2008 mai prevede la capitolul infracţiuni şi împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau de mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte, de asemenea, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

În afară furtul panoului electoral de la Borleşti al candidatului Laureanţiu Dulamă, la IPJ Neamţ a mai ajuns o sesizare prin care se spunea că ar fi fost acordate „produse tradiţionale” (brânzeturi, carne) de la o stână din judeţ în scopul votării unui anumit candidat. Potrivit conducerii IPJ Neamţ sesizarea nu s-a bazat pe fapte reale, stâna respectivă fiind închisă. Unii mai fac şi glume proaste ca să pună poliţia pe drumuri.