Ameninţare: migrarea cadrelor didactice spre domenii mai bine plătite

amenintareO analiză la sânge a situaţiei privind resursele umane la nivelul unităţilor de învăţământ din Neamţ arată că, pe lângă punctele tari, slabe şi oportunităţi, există şi „ameninţări”. Mai exact, conform analizării SWOT,  constituie o mare problemă a sistemului educaţional din Neamţ este migrarea cadrelor didactice spre domenii mai bine remunerate. O altă deficienţă constă în alocarea de sume reduse pentru acţiunile de mobilitate, dar şi imposibilitatea încadrării cu personal didactic calificat/ titular în unităţile şcolare izolate, cu efec tive mici de elevi. Neimplicarea, cu responsabilitate, a tuturor directorilor unităţilor de învăţământ în promovarea metodologiei şi a calendarului este, din punctul de vedere al inspectorului general şcolar Viorel Stan,din cadrul ISJ Neamţ, una dintre principalele cauze care generează disfuncţionalităţi la nivelul unităţilor de învăţământ.

Printre punctele slabe din sistemul educaţional de la nivelul judeţul Neamţ se numără dificultatea încadrării în unităţile izolate din mediul rural a personalului didactic calificat; la nivelul anului şcolar 2013-2014 nu mai puţin de 16,84 de norme didactice erau ocupate de cadre didactice cu studii medii.

Pe de altă parte, un punct forte a resurselor umane la nivelul judeţului îl constituie existenţa unui personal didactic bine pregătit, în anul şcolar trecut fiind 4300 de cadre didactice titulare din totalul celor 5322,5 norme.  S-a constatat, de asemenea, participarea la concursul de titularizare a unor cadre didactice tinere şi bine pregătite. A fost bifat tot ca un punct forte, conform SWOT, „respectarea termenelor impuse de MEN în ceea ce priveşte transmiterea situaţiilor, a rapoartelor şi respectarea calendarului mişcării.

 

Geanina NICORESCU