Amenințare cu Consiliul Concurenței pentru furnizorii care vor împovăra populația

stalpi
„Nu cetățeanul are baraje, stîlpi și rețele de țevi. Să plătească doar firmele!”
*Vigilentul care promite că va fi cu ochii pe multinaționale ca pe butelie este șeful PSD Neamț

”Falșii analiști să nu mai bage degeaba panica în oameni. Nu cetățeanul obișnuit are în proprietate baraje, stâlpi, rețele de cabluri, de țevi sau de alt tip de distribuție. Aceste impozite pe bunurile din rețelele de distribuție vizează aceste firme și vom avea grijă ca multinaționalele să nu le trasfere afectând tot buzunarul alegătorului” – acesta este mesajul de liniște pentru nemțeni și de amenințare pentru firmele care, din dorința de a-și conserva profitul, ar fi tentate să-l pună tot pe român la plată. Mesajul este transmis de șeful PSD Neamț, deputatul Ionel Arsene.
Șeful social-democraților nemțeni susține că are și ac de cojocul firmelor care ar încerca să facă așa ceva: „În primul rând, sper nici măcar să nu se gândească să facă asta. Apoi, pe astfel de utilități precum cele distribuite de aceste firme nu se poate majora prețul nici cu un ban fără avizul obligatoriu și prealabil al Oficiului Concurenței. Și îi anunț că voi fi foarte ferm, la orice semnal venit din partea populației numai ca intenție a vreunui furnizor voi avea grijă nu numai să nu-și ducă la capăt o asemenea intenție ci să suporte și consecințele legale ale unei eventuale ilegalități”.
Deputatul Arsene consideră că aceste taxe care îi vizează acum pe furnizori sunt nu numai morale și legale ci și morale: „Guvernului i se cer bani pentru pensii, pentru salarii, pentru Sănătate, pentru Educație, pentru atâtea și atâtea necesare într-o societate. Nimeni, nicăieri în lume, nu aduce bani de acasă când guvernează. Dar – și îi rog pe oameni să rețină! – Guvernul Ponta nu a pus un impozit în plus care să-l vizeze pe cetățean. Această nouă taxă îi vizează pe cei care fac bani cu aceste rețele. Dincolo de faptul că rețelele de distribuție și toate celelalte bunuri vizate mai și ocupă terenul public (care, astfel, devine inutilizabil, în unele cazuri), în țara asta orice firmă plătește taxe pentru bunurile folosite, pentru clădiri, mașini etc. Păi țeava prin care este realizată distribuția nu e tot un mijloc prin care e transportat bunul sau serviciul? Până la urmă – și de asta spun că e și o taxă morală – abia acum se vine spre o concurență corectă. Că până acum era ca și cum unii plăteau un impozit iar alții nu. O concurență loială înseamnă reguli egale pentru competirorii de pe piață. Și nu cred că trebuie să-i plângem pe acești furnizori, dacă o să-și mai diminueze foarte puțin din profitul lor”.
Care profit de multe ori este externalizat. Și, în unele cazuri nici nu este impozitat în România pentru că – doar nu sunt naivi unii investitori – profitul este artificial diminuat prin creșterea cheltuielilor. Iar metoda cea mai la îndemână o reprezintă plăți către furnizori din țara de baștină, pentru materiale sau servicii care, în foarte multe cazuri, sunt foarte greu de probat dacă au fost reale sau fictive. Cea mai utilizată metodă o reprezintă contractele (de n ori ”așa-zise”) de consultanță (mentenanță, avocațială etc), serviciu care e aproape imposibil de demonstrat că are un singur rol – de a diminua profitul din România al investitorilor din rețelele de distribuție utilități.

Daniel VINCA