Amendamente la legea de impozitare: Deputatul Munteanu vine în sprijinul agricultorilor

Deputatul Ioan Munteanu nu se dezice de profesia de bază, aceea de inginer agronom, şi, uzitând de calitatea de parlamentar s-a aplecat şi asupra celor care trăiesc din agricultură.

Cum în curând vom avea parte de o lege a impozitării veniturilor agricole, deputatul Ioan Munteanu a luat la descusut fiecare articol propus şi acolo unde a crezut că e în defavoarea celor care cultivă terenul sau cresc animale, a propus modificarea acestora.

Concret, parlamentarul nemţean este autorul unor amendamente pe acest proiect de lege iar dacă acestea vor fi aprobate prin votul Camerei Deputaţilor – şi nu există motive să nu fie aşa – majoritatea covârşitoare a celor care trăiesc, şi nu fac averi din agricultură, nu vor avea mai nimic de plătit ca impozit. Mai mult decât atât, cum subvenţia pentru cultivarea terenurilor urmează să crească în anii viitori, surplusul pe care ar urma să îl încaseze cei care vor fi în baza de impozitare ar fi suficient pentru a acoperi dările către stat.

Cine plăteşte impozit pe venit din agricultură?

Concret, deputatul Ioan Munteanu a explicat care sunt condiţiile ca o persoană fizică – pentru că legea nu este pentru persoane juridice – să fie obiligată să plătească impozit pe venitul din agricultură.

În primul rând, persoana fizică trebuie să cultive o suprafaţă minimă de teren strict cu o anumită cultură.

Suprafeţele propuse în proiectul de lege să fie impozitate erau mai mici însă deputatul Munteanu a crescut aceste valori.

”Spre exemplu, noi am propus ca cine cultivă până la 2 hectare de cereale, sau 2 hectare de cartofi, sau 2 hectare de sfeclă de zahăr sau până la un hectare de legume, până la un hectar de pomi, să nu fie impozitaţi. Este foarte important un aspect: cine are, spre exemplu, 10 hectare de teren şi cultivă diversificat până în aceste suprafeţe, nu va fi impozitat”, a declarat deputatul Ioan Munteanu.

De asemenea, crescătorii de animale nu vor fi supuşi impozitării dacă au un număr maxim de capete, ceea ce duce uneori spre o mini-fermă.

”Un crescător de animale care are maxim 2 vaci, 75 de ovine sau caprine, 6 porci, până la 200 de păsări şi maxim 75 de familii de albine, de asemenea nu va avea de achitat nici un leu impozit la stat. Eu am propus aceste limite care cred că sunt ridicate”, a adăugat parlamentarul nemţean.

”Au fost luate două baze de calcul, şi anume producţia medie pe fiecare hectar de culturi şi preţul mediu pentru kilogramul de produs. Am analizat cele două elemente propuse în proiectul de lege şi am considerat că este necesar să propun amendamente care sunt tot în beneficiul agricultorilor”, susţine deputatul Munteanu.

Spre exemplu, norma de venit pentru legume a fost scăzută la jumătate. La cele cultivate în câmp, valoarea producţiei a fost stabilită la 2.326 lei pe hectar iar cele în solarii, la 5.177 lei pe hectar.

Producţia medie la grupa cereale este propusă pentru 2.600 kilograme la hectar. Calculul hârtiei arată că la un preţ mediu stabilit de 1,1 lei pe hectar, valoarea producţiei este de 2.860 lei pe hectar. Din această valoare se scad cheltuielile stabilite la 2.411 lei, ceea ce conduce la un venit de 449 lei. Impozitul pe venit de 16 la sută şi contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5 la sută vor fi calculate din acest venit, de 449 lei, ceea ce ar însemna un impozit total de 96,53 lei. Această aritmetică, dar pe cifrele stabilite pentru fiecare grupă de plante şi cereale, se va aplica pentru a stabili impozitul. Şi la crescătorii de animale s-a propus un criteriu similar, cu producţie medie şi preţ pe produs.

”Potrivit viitoarei legi, contribuabilul care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit are obligaţia de a depune anual o declaraţie la organul fiscal competent, prin administraţia publică locală, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Am propus ca aceste declaraţii să fie depuse la primăriile locale pentru ca omul să nu mai bată zeci de kilometri până la administraţia financiară din oraşe. De asemenea, la fel de important este că am propus ca plata acestui impozit să se facă până pe data de 15 decembrie inclusiv, pentru că există şi culturi de toamnă care trebuie recoltate şi apoi valorificate”, a precizat deputatul Ioan Munteanu.

Amendamentele propuse de parlamentar vor trece prin comisiile de specialitate iar săptămânile ce urmează, proiectul de lege va fi supus votului, fiind aproape sigur că în curând vom avea o lege a impozitării veniturilor agricole.

(G.A.)