Amendă usturătoare pentru nedepunerea notificării la registrul de bani

baniDin data de 8 mai registrul de bani este obligatoriu pentru toate firmele care trebuie să utilizeze case de marcat electronice. Modelul registrului a fost aprobat recent de Finanţe şi acesta este un caiet tip A4 cu paginile numerotate. Până pe 8 mai inclusiv firmele trebuiau să notifice organul fiscal, printr-un formular simplu al cărui model a fost adoptat în data de 7 mai, faptul că deţin acest registru. „Notificarea trebuie depusă din momentul când se deschide acest registru de bani, iar depăşirea termenului este pasibil de a fi sancţionat cu amendă de la 500 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice autorizate li cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Amenda de 9.000 de lei se aplică doar în cazul în care firmele care deţin şi utilizează case de marcat nu şi-au achiziţionat acest registru”, explică Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice Neamţ. Notificarea se depune direct la organul fiscal sau prin poştă cu confirmare de primire.

Salariaţii trebuie să complete zilnic în registru sumele de bani pe care le deţin în timpul programului de lucru. Registrul nu are un regim fiscal special, poate fi achiziţionat din comerţ, sub forma unui caiet simplu format A4. Este completat de salariaţii unităţilor comerciale sau prestatoare de servicii. „Salariaţii trebuie instruiţi pentru a şti ce anume li se cere, aceste noi atribuţii trebuind să fie incluse în fişa postului. Înregistrarea sumelor de bani în registru se face la inceputul programului de lucru”, mai spune oficialul AFP Neamţ.

În document se completează data înregistrării (ziua, luna, anul), numele şi prenumele, funcţia, suma de bani pe care o are fiecare la începerea programului, ora înregistrării, semnătura. Nu se acceptă în registru ştersături, modificări ori spaţii neutilizate. Ultima pagină a documentului se semnează, potrivit normelor, de administratorul operatorului economic sau de persoana împuternicită de acesta. Agentul economic răspunde de integritatea registrului şi de completarea zilnică de către personalul acestuia. Registrul de bani personali se păstrează la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Un operator economic poate să utilizeze un singur registru pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. În noile norme se mai precizează că registrul nu trebuie înregistrat la organul fiscal întrucât nu are regim special. Alături de alte documente, registrul de bani personal se prezintă organelor de control.

Când un registru este gata, toată procedura se reia.

Cristina Iordache