Amenajarea băii: Când trebuie înlocuită cada/cabina de duș și ce alternative ai

09/12/2019

Vine o vreme în care, de fiecare dată când intri în baie, poate îți trece prin minte cât de mult a trecut de când vrei să înlocuiești acea cadă sau cabina de duș veche. Timpul probabil că și-a pus amprenta într-un mod negativ pe acea încăpere, de la pereții decolorați, mucegăiți pe alocuri, la cada ori cabina de duș care și-a pierdut strălucirea de altă dată.

Cu toate acestea, înainte de a te gândi să schimbi cada ori cabina de duș, există câte lucruri cheie pe care trebuie să le cunoști:

Când trebuie înlocuită cada

Cum probabil îți imaginezi, înlocuirea căzii va duce la un mare deranj în baie. Mai mult, este posibil ca încăperea să nu poată fi folosită câteva zile de la momentul schimbării. 

În cazul în care ai o cadă de fontă sau oțel care nu a fost îngrijită corespunzător, iar felul în care arată este deranjant, o poți restaura și să eviți, astfel, costurile aferente unei schimbări. Cum? Poți aplica chiar tu un strat de email, care o va face să strălucească, ori poți cere ajutorul unor specialiști în domeniu. Vestea bună este că acest procedeu nu presupune și înlocuirea țevilor, decât dacă instalația este foarte veche și prezintă riscul de a ceda.

Cu toate acestea, dacă mai multe componente ale căzii sunt stricate, cum ar fi țevi sparte, material ciobit sau crăpat foarte mult ori ceva ce instalatorul a spus că nu se mai poate rezolva, atunci este cazul să o schimbi.

Dacă vrei sau trebuie neapărat să înlocuiești cada sau cabina de duș, informează-te temeinic cu privire la următoarele lucruri: ce preț are obiectul sanitar, cât va costa racordarea căzii la țevi și finisajele necesare. De asemenea, asigură-te că optezi pentru cea mai bună soluție și pregătește-te, pentru că s-ar putea să fie nevoie să pui și câteva rânduri de gresie/faianță.

Când trebuie înlocuită cabina de duș

Cabina de duș are o durată de viață destul de lungă, însă, pe parcurs, își pot face simțită prezența mici defecțiuni tehnice, care se pot rezolva ușor și repede cu ajutorul unor instalatori profesioniști. Dacă ușile nu se mai închid ermetic ori pereții dușului au căpătat o nuanță neplăcută, aceste probleme pot fi remediate rapid. 

Însă dacă geamul cabinei de duș s-a spart în cazul unei lovituri puternice, ori cădița de duș s-a crăpat, iar apa se împrăștie prin toată baia când folosești dușul și îți creeză probleme cu vecinii, este nevoie de o investiție.

Dacă plănuiești să înlocuiești doar componenta care se pune pe podea, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când o alegi este să optezi pentru o cădiță de duș de calitate, ușor de curățat și rezistentă la substanțe chimice. Mare atenție și la dimensiunile ei, pentru a se putea potrivi perfect cu modelul cabinei de duș.

Dacă dorești să schimbi și cabina, alege una cu uși glisante durabile, cu chedere calitative, care nu vor lăsa apa să iasă, și mânere care să nu fie din plastic cromat. Geamul cabinei de duș trebuie să fie făcut dintr-o sticlă groasă, care să se spargă în bucăți mici în cazul unui impact și să nu provoace răni. 

Pe viitor, micile pete și zonele inestetice de pe cadă ori de pe geamurile cabinei de duș pot fi evitate dacă pui în practică o serie de trucuri pentru a obține o igienizare corectă. Mai multe detalii aici

Specialiștii recomandă să se schimbe cada ori cabina de duș la nevoie oricând te-am hotărât să amenajezi încăperea pentru toaletare. 

În cazul în care cada ori cădița de duș prezintă spărturi, fisuri ori alte defecte majore, ele ar trebui înlocuite imediat, pentru a preveni problemele cu infiltrațiile, respectiv mucegaiul.

Sursa foto: Unsplash.com si Shutterstock.com

Lasa un comentariu