Ambulanţele circulă, de ieri, cu inscripţia “PROTEST NAŢIONAL”

Personalul TESA poartă panglici albe
Sindicaliştii reclamă diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018, starea parcului de ambulanţe, care sunt învechite, precum şi lipsa de personal
Celelalte sindicate din sănătate, inclusiv reprezentanţi din Neamţ, protestează de câteva zile în stradă, la ministere, în Bucureşti

Serviciile de Ambulanţă au declanşat o acţiune de protest la nivelul tuturor staţiilor, pe perioadă nedeterminată. De ieri dimineaţă, pe toate ambulanţele din Neamţ şi din restul ţării sunt afişe cu inscripţia „Protest naţional”, în timp ce personalul TESA poartă banderole albe pe echipamentul de lucru, fără ca activitatea să fie afectată.
Sindicaliştii cer stoparea diminuării veniturilor lunare a personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017. Ei spun că veniturile le sunt diminuate în condiţiile în care vor pierde tichetele de masă începând cu 1 ianuarie 2018 până la 1 decembrie 2018 şi vor pierde sau le vor fi reduse procentele de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. De asemenea, ei reclamă starea parcului de ambulanţe, care sunt învechite, precum şi lipsa de personal.
Reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa solicită în regim de urgenţă modificarea şi completarea Legii 153/2017, cât şi a Regulamentului de sporuri, urgentarea încheierii Contractului – cadru multi-anual de către ministerele responsabile, alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe anual conform necesarului stabilit şi suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare. Reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa cer renunţarea la măsura de transfer a texelor sociale de la angajator la angajat. Dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, în 11 octombrie angajaţii din serviciile de Ambulanţă vor picheta sediile Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, fiind pregătite apoi un miting cu toate federaţiile naţionale şi declanşarea unei greve.
În cursul zilei de ieri, sindicaliştii s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose, pentru a se încerca soluţionarea revendicărilor. Şi ceilalţi sindicalişti din sănătate au discutat cu reprezentanţii Guvernului, în încercarea de a obţine rezolvarea doleanţelor lor.

Sanitas, la miting

“Uniunea Sindicală Sanitas Neamţ susţine acţiunile de protest începute din 15 septembrie pe plan local şi naţional, pînă la greva generală din 31 octombrie, dacă se va impune acest lucru”, ne-a declarat Eva Ungureanu, preşedinte Uniunea Sindicală Sanitas Neamţ. “Pe plan local, am înaintat revedicările noastre Prefecturii şi am purtat discuţii cu domnul subprefect Iulian Jugan, acesta promiţându-ne că solicitările noastre vor fi înaintate către Guvern. Suntem nemulţumiţi deoarece creşterile salariale promise sînt de fapt venituri diminuate prin transferul plăţilor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, pierderea tichetelor de masă şi plafonarea sporurilor la 30%. După calculele făcute, nu vor putea fi asigurate sporurile de risc pentru personalul medical”.
În această perioadă s-au pichetat Ministerul Muncii(2 octombrie), Ministerul Sănătăţii(4 octombrie) şi urmează Ministerul Finanţelor Publice(6 octombrie). Noi ne pregătim pentru marşul de protest de la Bucureşti, din 19 octombrie,  unde Uniunea Sanitas Neamţ va participa cu 50 de membri de sindicat.

Geanina NICORESCU