Ambiții mari la Poiana Teiului

Schimbări majore la echipele din liga a patra

 

La finele acestei săptămâni, mai exact duminică, va debuta sezonul 2016-2017 în liga a patra de fotbal, județul Neamț, sezon care va avea la start, la fel ca și anul trecut, tot 16 combatante. Chiar dacă o serie de echipe cu veche tradiție la acest nivel au dispărut, pentru că așa au dorit noii edili din comunele respective, cum ar fi Victoria Horia sau Voința Rediu, celelalte grupări rămase sau promovate în eșalonul 4 nu au stat cu mâinile în sân și s-au întărit pentru noua stagiune. Cele mai multe dintre echipele participante au transferat jucători de la formațiile desființate, unele s-au întărit mai bine sau mai puțin bine, însă Ioan Costin Toma, președintele AJF Neamț, promite un campionat la fel de echilibrat și disputat. Sistemul de desfășurare va fi același cu tur și retur, iar apoi, primele 4 clasate se vor califica în play off ul care va stabili echipa campioană. Noutatea față de stagiunea trecută este aceea că formația campioană nu va mai disputa baraj și va promova direct în eșalonul 3 fotbalistic.

„Ne dorim de la noul sezon un sal calitativ, așa cum vrem de la an la an, atât tehnico-tactic, ca organizare, dar și la nivelul antrenorilor, și asta s-a văzut în ultimii 2 ani, când formațiile campioane au promovat în liga a treia. Este păcat că acestea nu au reușit să rămână în eșalonul 3, atât Ion Creangă, cât și Răucești, dar știți cum e, dragostea trece prin stomac și performanța prin buzunare, și atunci când nu ai bani, nu ai ce face. Este de asemenea un mare păcat că formații de tradiție din județ, cum ar fi Victoria Horia sau Voința Rediu, au dispărut, așa se întâmplă când politicul nu realizează ce reprezintă o activitate sportivă într-o comunitate. Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu aceste grupări și că noii oameni de acolo nu au înțeles că mișcarea înseamnă în primul rând sănătate, și aici nu mă refer numai la fotbal, ci și la alte sporturi, de aceea tot respectul pentru cei care se ocupă cu rugby-ul și cu oina în județul nostru. Cred că va fi un campionat echilibrat, disputat, iar miza va fi una și mai mare, ținând cont că se preconizează ca formația campioană să promoveze direct în liga a treia, fără baraj, și astfel competiția se anunță și mai acerbă. Le urez mult succes tuturor combatantelor, sperăm să nu avem incidente, iar cel mai bun să câștige“, a declarat Ioan Costin Toma, președintele AJF Neamț.

Acesta a mai ținut să precizeze că sezonul la liga a cincea a fost amânat cu o săptămână, pe 4 septembrie, la cererea formațiilor, iar noua stagiune, din care va face parte și CSM Ceahlăul Piatra Neamț, va fi formată tot din două serii.

Vă prezentăm mai jos 3 dintre formațiile care vor evolua la liga a patra, obiectivele acestora și loturile de jucători cu care vor pleca la drum.

 

În opinia specialiștilor, principala favorită la cucerirea titlului în noul sezon al ligii a patra este Teiul Poiana Teiului, grupare care a investit masiv în această vară în achiziționarea de jucători. Avându-l în spate pe viceprimarul Paul Enache, cel care prin relațiile avute în comună susține asociația sportivă, Teiul are ca obiectiv locurile 1-4, însă antrenorul Lucian Cozma spune că pretențiile la Poiana Teiului sunt mult mai mari, și anume promovarea și rămânerea în eșalonul 3 fotbalistic. Pentru asta, în această vară, la echipă au venit o serie de jucători importanți la acest nivel, în frunte cu cei 7 fotbaliști de la Bacău, cum ar fi Coșa, Matei, Doboș, Panait, Brancău sau Tulpan, care în ultimii ani au scris istorie la Voința Ion Creangă. Lor li se alătură Adrian Gheorghiu, fotbalist care a jucat și în liga întâi la FC Ceahlăul și FC Vaslui, Dobârceanu, Ramun Gheorghe, de la Aerostar, alți 3 jucători de la Iași, Dorel Ungureanu de la Cetatea Târgu Neamț, dar și Răzvan Gorea, fost jucător la FC Ceahlăul, care a evoluat și sezonul trecut la Poiana Teiului.

„Avem ambiții mari în nous stagiune, vrem nu numai să promovăm, dar vrem să stăm mulți ani în liga a treia, și de aceea cred că ne-am întărit destul de bine. Avem nucleul de jucători de la Bacău, și asta este cel mai important, cred că aici se va decide campioana, echipa care ști cel mai bine să facă coeziunea între jucători, și cred că la acest aspect stăm destul de bine pentru că avem acest grup de la Bacău care joacă de mulți ani împreună. Suntem optimiști și încrezători, dar știm că ne așteaptă un campionat greu. Pentru mine nu există locul 2, noi vrem să câștigăm campionatul“, a declarat antrenorul de la Teiul, Lucian Cozma.

Formația din Poiana Teiului nu va juca în acest sezon meciurile de acasă pe teren propriu, pentru că acolo au loc o serie de lucrări de modernizare a bazei sportive, inclusiv înlocuirea gazonului, și va evolua la Borca sau Piatra Neamț. În prima etapă din noul campionat, Teiul joacă în deplasare cu LPS Piatra Neamț.

 

Obiective normale pentru „vulturii“ din Costișa

Una dintre noile prezențe la liga a patra este Vulturul Costișa, formație care sezonul trecut a promovat direct de pe primul loc din seria a doua a ligii a cincea. Înființată în urmă cu 2 ani, Asociația Sportivă din Costișa a evoluat timp de două sezoane în eșalonul 5 fotbalistic, iar în această vară a obținut biletele pentru eșalonul superior. Obiectivul principal al „vulturilor“ este rămânerea în liga a patra și eventual o clasare între locurile 6-8. Lotul celor de la Costișa numără 20 de jucători, majoritatea sunt localnici, 5 sunt de la Buhuși iar 2 de la Roznov. Vulturul are în lot și câțiva juniori de la Piatra Neamț, dar care sunt originari din Costișa, iar antrenorul, Gheorghe Arsenie, este și el de la Buhuși. În meciurile de acasă, Vulturul este susținut de aproximativ 200-300 de spectatori și joacă pe o bază sportivă destul de modernă pentru acest nivel.

„Suntem bucuroși că vom evolua la liga a patra, am muncit mult să ajungem aici, iar în noua stagiune ne vom baza, în mare, pe același nucleu de jucători care a pus umărul la promovare. Noi vrem să jucăm cât mai bine, dacă se poate o clasare cât mai sus, locurile 6-8, știm că va fi un campionat disputat, dar ne-am pregătit foarte bine pentru asta. Avem și o bază sportivă destul de ok pentru liga a patra, cred că stăm mult mai bine față de alte comune, și lucrăm la un proiect de modernizare și extindere a bazei sportive, pe care vrem să îl finalizăm poate în următorii 2 ani. Suntem gata de start și sperăm să avem un debut pozitiv“, a declarat Dorel Berbecaru, organizator de competiții la Vulturul și, mai nou, viceprimarul comunei Costișa.

Vulturul Costișa are un debut greu de sezon, în condițiile în care va juca duminică pe terenul campioanei, Voința Ion Creangă.

Moldova Cordun vrea elemente locale

Moldova Cordun este una dintre grupările cu state vechi din campionatul județean, începând duminică cel de-al șaptelea sezon de la înființare. Noua conducere administrativă din comună vrea ca lotul Moldovei să fie format din jucători autohtoni, însă antrenorul Gheorghe Onișor consideră că echipa nu poate avea performanțe, deoarece în acest moment, la Cordun, nu prea sunt jucători care să vină din urmă. De altfel, tehnicianul de la Moldova le-a demonstrat acest aspect noilor conducători în două meciuri amicale, în care a folosit jucători locali, iar rezultatele nu au fost cele așteptate. De aceea, Moldova și-a format și echipa a doua, cu jucători locali, care va juca în liga a cincea, iar pentru prima formație vor fi aduși o serie de jucători noi. Antrenorul Onișor are în acest moment 16 jucători în lot, doar 2 sunt din Cordun, 3 au părăsit echipa și vrea ca în perioada următoare să mai aducă cel puțin 4-5 fotbaliști cu calități la acest nivel.

În aceste condiții, deocamdată, obiectivele nu pot fi foarte îndrăznețe la Cordun, dar antrenorul Onișor își dorește cât mai multe victorii. „Voi mai avea o discuție cu noua conducere administrativă, pentru a le prezenta intențiile noaste și pentru a le explica că nu ne putem baza foarte mult pe jucătorii locali. Știți cum e, în ziua de azi e mai greu cu fotbaliștii juvenili, mai ales cei din comune. Sperăm să mai aducem ceva fotbaliști, deocamdată spun că avem un lot destul de subțire, doar 16 jucători, dar cred că îl vom întări în perioada următoare. Ne așteaptă un sezon greu, dar sperăm să obținem cât mai multe victorii. E greu să îți propui să fii acolo sus, mai ales că am vorbit și cu alți oameni de fotbal și am înțeles că la multe formații s-a investit destul de mult, cum ar fi Teiul, Cimentul, Tămășeni, Borca sau Cândești“, a declarat antrenorul Gheorghe Onișor.

În prima etapă, Moldova Cordun joacă pe teren propriu cu Bradul Roznov.