* Prin pricături de ploaie, speech-uri şi o veritabilă paradă a utilajelor agricole ultraperformante
Ieri, la ferma sa din Dulceşti, reprezentanții firmei ALMOS n-a renunţat şi tot au ţinut lecţia practică de agricultură performantă . Ploaia le-a stat mereu în cale, dar au „biruit-o”. Că doar sunt agricultori, mereu în situația de a lupta chiar și cu vitregiile naturii.
La eveniment au participat firme renumite din domeniul produceriii şi comecializării seminţelor, a produselor pentru protecţia plantelor şi, bineînţeles, distribuitorii de maşini şi utilaje agricole ultramoderne, de ultimă generaţie. Normal, au fost prezenţi foarte mulţi fermieri, mai mari ori mai mici, interesaţi de cele mai recente noutăţi apărute în agricultură, legate de mecanizarea lucrilor şi de agotehnica de ultimă oră. „Ingredintele” care, cu siguranţă, duc la obţinerea profitului agricol.
Societatea ALMOS are sediul în Germania, la Nittrendorf, şi se ocupă cu importul, exportul şi comercializarea cerealelor păioase şi a plantelor tehnice. Finanţatorul grupului de firme ALMOS este Alfons Mosel, admnistrator – Wolfgang Kruger, Karl Steven fiind directorul general pentru România. ALMOS are filiale în şase ţări din Europa, respectiv Germania, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Serbia. Începând cu anul 2006, firma ALMOS este prezentă şi în România. În judeţul Neamţ, ALMOS lucrează aproape 7000 ha, situate în comunele Trifeşti, Dulceşti, Bărgăoani, Secuieni şi Făurei.
Specialişti agricoli de înaltă ţinută au făcut previziuni şi ananlize asupra evoluţiilor producţiilor şi a preţurilor la cerealele păioase. Curtea ferme Almos a devenit o veritabilă expoziţie în aer liber, loc în care au putut fi admirate maşini şi utilaje agricole cele mai performante, de ultimă generaţie. În paralel, s-a făcut şi prezentarea tehnologiei de administrare a îngrăşămâtului lichid şi a calcarului, cu utilajele folosite în astfel activităţi. Fermierii au fost invitaţi să viziteze loturile demonstrative cultivate cu grâu, orzoaică şi rapiţă. De cum ploaia le va permite. Tot în acest cadru, firme prestigiose de profil îşi vor prezenţa oferta de seminţe, pesticide, îngrăşminte chimice şi utilaje agricole.
Spre finalul manifestrii, posibilii viitori agricutori au intrat şi ei în „scenă”. Erau gata echipaţi pentru un eventual meci de fotbal, „arbitrat” de ploie. Ea era cea care dicta dacă mai are ori nu loc competiţia. Oricum, elevii Şcolii Trifeşti nu au plecat cu mâna goală de la această manifestare. „Trofeul” a constat într-o „Diplomă de excelenţă” şi sprijin financiar din partea organizatorilor. În plus, de mici sunt învăţaţi să îmbine munca şi distracţia. E un concept la care firma Almos ţine foarte mult.
*ALFONS MOSEL, finanţatorul Almos: „S-a făcut foarte multă treabă, s-a făcut treabă de bună calitate”
„Sunt din nou surprins de faptul că foarte mulţi fermieri sunt prezenţi aici, la manifestarea noastră. Vreau să mulţumesc foarte mult conducerii firmei Almos România, domnilor Wolfgang Kruger, Steven Karl şi Alex Molodoi. Muţumesc lor, dar şi întregului personal din firma noastră din România.
Constatăm că s-a făcut foarte multă treabă, s-a făcut treabă de bună calitate. Starea economică a societăţii agricole depinde de doi factori: munca şi starea vremii. Primul factor, munca, s-a executat foarte bine aici. Ce s-a făcut pentru a avea rezultate bune în agricultură, s-a făcut excelent. E drept, şi conducerea firmei s-a aflat permanent în mijlocul oamenilor.
Uitându-ne la starea vremii, joi discutam dacă este oportun să ţinem această manifestare în câmp. Am zic că-i oportun. De acea am organizat-o aici, în curtea firmei. Rapiditate cu care s-a reorganizat totul, este cel mai bun exemplu de acţiune, reliefeză cât de bine şi cât de repede se poate se pot lua măsuri într-un anumit context, unul nefavorabil.”
Wolfgang Kruger, administrator Almos: Loturile demonstrative, locul unde ai ce vedea şi ce învăţa
„În numele proprietarului fiermei Almos, respectiv familia Mosel, vreau să vă salut pe toţi. Ne cerem scuze că organizăm manifestarea în acest loc şi nu direct în câmp, aşa cum ne propusesem iniţial. Ziua câmpului, din cauza ploii, am fost nevoiţi s-o organizăm.. . într-o curte.
În câmp aveam loturi demonstrative pe care am fi dorit tare mult să vi le arătăm. Am semănat 25 de parcele cu cereale, avem 25 de parcele cu rapiţă, fiind ajutaţi de furnizorii de seminţe de calitate, de furnizorii de pesticide, cele pe care le-am folosit la aplicarea tratamentelor. Doream să vedeţi, în condiţiile acestui an, cum arată aceste culturi în câmp. Dacă se iveşte ocazia, vă invităm să vizitaţi aceste parcele. Loturile demonstrative reprezintă un loc unde aveţi ce vedea şi învăţa.
Anul acesta am avut o iarnă foarte lungă, cu multă zăpadă şi temeraturi foarte scăzute. Campania agricolă de primăvară am început-o foarte târziu. Este neobişnuit să te apuci de treabă, în câmp, la sfârşitul lunii aprilie. Au venit apoi temperaturile foarte ridicate, care au avut efect nefavorabil asupra dezvoltării plantelor.
Dacă ne uităm astăzi la culturile de cereale păioase din zona noastră, ne dăm imediat seama unde s-a aplicat prea târziu îngrăşământul cu azot. Efectul îngrăşământului a fost negativ influenţat de temeraturile ridicate.
Noi suntem agricultori de profesie, trebuie să fim pregătiţi şi pentru astfel de situaţii. Trebuie să flexibili în programul nostru muncă, permanent să controlăm culturile, să aplicăm agrotehnica necesară.”
* Karl Steven, general manager Almos: „Almos este aici ca să ajute fermierii”
„Dorim să lucrăm cu câţi mai mulţi fermieri din această zonă şi din ţară. Subiectul manifestării de astăzi este să arătăm fermierilor o agricultură performantă, cu multe resurse pentru câmp, să le prezentăm fermierilor de aici cum este agricultura profitabilă, cum se defineşte succesul în agricultură. O agricultură performantă pentru marii şi micii fermieri.
Almos este aici ca să ajute fermierii cu maşini agricole, piese de schimb, prestări de servicii, inputuri, precum pesticidele, erbicidele, îngrăşămintele chimice.
Timpul este bun pentru agricultură, chiar dacă ploaia de acum de cam încurcă. Cu toate astea avem foarte mulţi fermieri lângă noi.
Domnul Mosel este foarte mulţumit de afacerea sa din România. Vom continua să investim, să mărim afacerea din România.
Ne bucurăm că au venit foarte mulţi fermieri, cu toate că plouă. Este un record pentru anul acesta, niciodată nu s-au prezentat atât de mulţi agricoltori la o manifestare de acest gen. E un semn de încredere din partea fermierilor şi ne bucurăm foarte mult pentru asta. Dorim să colaborăm cu câţi mai mulţi agricultori, cu câţi mai mulţi fermieri.”
* Robert Rekkers, director general Agricover Credit: „Agricultura trebuie să fie finanţată în bune condiţii, avantajoase”
„Mă bucur foarte mult că sunt aici, între atât de mulţi fermieri. Agricover este un partener tradiţional a firmei Almos. Suntem parteneri cu foarte mulţi fermieri din Moldova. Din ce în ce mai mulţi fermieri. În domeniul inputurilor, produselor agricole, dar mai cu seamă pe partea financiară.
De meserie sunt bancher, dar vă spun că băncile nu prea ajută agricultura, firmele din acest sector. De aceea Agricover vine cu soluţii pentru dumneavoastră fermierii, pentru capitalul de lucru, pentru deruralea de investiţii, ca să puteţi cumpăra echipamentele agricole necesare.
Agricultura trebuie să fie finanţată, în condiii bune, avantajoase. Agricultura este viitorul nostru. Suntem alături de dumneavoastră, avem o echipă foarte bună, aici, în Moldova. Suntem dispuşi să vă finanţăm.”
Ioan Puiu, director vânzări KWS- Seminţe: „Genetică germană, produsă şi comercilizată de KWS”
„Avem o foarte bun colabrare cu firma Almos, suntem foarte mulţumiţi de asta. Au volume de vânzări din ce în ce mai mari, clienţi din ce în ce mai buni. Pentru noi este foarte impotant că Almos face parte dintr-un grup de firme care se ocupă de distribuţie, dar şi de agricultură. Practicând agricultura în terenurile lor, putem arăta şi altor fermieri producţiile pe care le pot obţine dacă folosesc genetica genrmană, produsă şi comercializată de Compania KWS-Seminţe.
Suntem interesaţi să asducem în zonă cei mai buni hibrizi, cei mai productivi şi mai stabili, adaptaţi la condiţiile locale.
În această regiune, Compania KWS a introdus noi hibrizi de rapiţă, care se comportă foarte bine, au fost semănaţi în luna august a anul trecut. Culturile au ieşit bine din iarnă, sperăm să se obţină producţii cât mai mari.
În continuare, rapiţa va fi o cultură profitabilă, dacă şi preţurile de vânzare vor fi bune.”
* Alex Molodoi, reprezentat Almos: „Firma Almos lucrează, în Neamţ, 7000 hectare”
„Firma Almos lucrează, pe raza judeţului Neamţ, aproximativ 7000 hectare. Avem semănate cu cereale păioase peste 2000 ha, cu sfeclă de zahăr – 1000 ha, rapiţă – 700 ha, porumb 700 ha, muştar şi alte culturi agricole de câmp.
În cadrul grupului de firme Almos există 3 societăţi care fac agricultură: Agro Ga, Agri Farm, Agro Bomiga. Agrotrade care se ocupă de comercializarea de tractoare şi maşini agricole, piese de schimb.
Vreau să mulţumesc tuturor firmelor participante la aceată manifestare agricolă. Era mai bine dacă am fi fost în mijlocul câmpului, acolo unde muncim zi şi noapte, acolo unde, an de an, realizăm producţii foarte frumoase, având 25 de soiuri de cereale păioase şi peste 20 de soiuri şi hibrizi de rapiţă. Culturi peste care s-au aplicat diferite tratamente cu produse specifice, procurate de la firmele expozante aici.
Aşa este în agricultură. Când plouă, fermierii se bucură.”
Pagini realizate de Tina CONDREA / Foto: Sorin PRUTEANU