Alimente contra deşeuri Curăţenie şi ecologizare contra alimente

Afis-2 Locuitorii comunei Borleşti din Neamţ au posibilitatea ca să-şi transforme toate vechiturile de electrocasnice aflate în gospodăriile lor să le transforme în alimente.

 

Prin iniţiativa unei firme private din Buhuşi, care a fost contactată de către Serviciul Svoluntar de Situaţii de Urgenţă Borleşti se împuşcă doi iepuri dintr-un foc reciclându-se deşeurile de echipamente electrice şi electrocasnice ce zăceau deobicei prin râpele de prin preajma satelor şi ecologizând în acest fel spaţiile verzi de la marginea localităţilor rurale.

 

În ziua de 25 iulie locuitorii acestei comune vor primi în schimbul acestor deşeuri făină, zahăr sau ulei. Cel ce va preda până în 10 kilograme de echipamente vechi şi uzate de electronice şi electrocasnice va primi un kilogram de alimente.

 

Firma din Buhuşi, înfiinţată în 2007, reprezintă salvarea pentru multe entităţi fizice şi juridice aflate în dificultate vis-a-vis de colectarea, procesarea şi valorificarea Deşeurilor Electrice, Electrocasnice şi Electronice, pe scurt DEEE. Primăria comunei Borleşti are un contract încheiat în 2010 pe baza căruia aceste deşeuri DEEE sunt convertite în alimente la o rată de 10 kilograme de deşeu la un kilogram de alimente, făină, zahăr sau ulei.

 

Acest schimb în natură are cel puţin trei avantaje. Primul avantaj este acela că populaţia se debarasează de deşeuri, al doilea avantaj îl reprezintă faptul că este mai puţin poluată comuna Borleşti şi un ultim avantaj îl reprezintă faptul că apar noi locuri de muncă pentru cei ce procesează aceste DEEE.

 

De la Borleşti spre China, via Bacău

 

Aceste deşeuri ajung la Bacău unde are loc demontarea pe categorii a tuturor echiapamentelor care mai apoi sunt sortate, evaluate şi trimise în ţări diferite. În China ajung plasticurile ce se reîntorc pe aceste meleaguri sub formă de produse de îmbrăcăminte sau amabalaj din plastic.

 

Rezultatele obţinute în urma acestei campanii de colectare contra alimente a acestor deşeuri sunt peste aşteptări. În anul 2010 au fost strânse 90 de tone de deşeuri. Acum, pentru că a fost „curăţată” de acest tip de deşeu toată comuna se mai strâng în jur de 6 până la 7 tone.

„E mai greu să transporte la oraş electrocasnicele şi localnicii preferă această variantă decât să le arunce la gunoi” a declarat unul dintre coordonatorii acestui proiect, reprezentantul SVSU Borleşti, Bogdan Barcan.

Dan VASILIU