Alertă națională de cancer de piele

cancer piele*Ministerul Sănătății impune reguli stricte saloanelor cu solarii și avertizează asupra riscurilor la care se supun persoanele care preferă bronzatul artificial*Persoanelor sub 18 ani li se interzice accesul la solarii

Incidența cazurilor de cancer de piele a depășit-o pe cea a cancerului de col uterin în județul nostru, după cum rezultă din statistica Direcției de Sănătate Publică Neamț.

În cazul tuturor formelor de cancer tegumentar există o legătură între apariția tumorilor și expunerea îndelungată sau incorectă la razele ultraviolete naturale sau la solar. Melanomul este forma de cancer cutanat cea mai gravă. Potrivit specialiștilor, orice expunere extinsă la soare distruge materialul genetic al celulelor pielii.

Incidența melanoamelor în rândul populației a crescut în toată țara, fapt care a pus Ministerul Sănătății în alertă.  Proiectul de ordin elaborat de oficiali conține atât prevederi care vizează aparatura și regimul de funcționare astfel încât să fie reduse la maxim riscurile asupra sănătății utilizatorilor, normele de igienă pentru unitățile de acest tip pentru evitarea transmiterii unor boli, cât și cerințe pentru personalul angajat și cerințe de informare și atenționare a utilizatorilor.

Obligativitatea purtării ochelarilor de protecție în timpul bronzării artificiale este punctul forte al acestui normativ, precum și legitimarea tinerilor, având în vedere că este interzisă acceptarea minorilor în astfel de saloane.

Este interzisă folosirea solarului sub 18 ani

„Ținând cont de răspândirea tot mai mare a serviciilor de bronzare artificială și segmentul numeros de utilizatori, considerăm că se impune și în Romania existența unor reglementări în acest sens, în vederea creșterii gradului de supraveghere și control a condițiilor igienico-sanitare și a procedurilor utilizate în saloanele de bronzat, precum și a gradului de informare și consiliere a utilizatorilor privind riscurile la care se expun atunci când folosesc solarul, cu atât mai mult cu cât, actualmente, în majoritatea saloanelor de bronzat nu se asigură ochelari de protecție, personalul nu dispune de cunoștințe și nici de instruire, iar clienții nu sunt informați, avertizați sau consiliați. Titularul salonului/centrului de bronzare are obligația să pună la dispoziția clientului ochelari adecvați de protecție împotriva radiației UV. Ochelarii trebuie să îndeplinească caracteristicile din standardul SR EN 60335-2-27:2004 . Titularul salonului/centrului de bronzare are obligația să afișeze informațiile pentru utilizatori referitoare la protecția sănătății. Acestea trebuie să fie vizibile și lizibile pentru utilizatori, înaintea expunerii la radiații UV. Este interzisă folosirea solarului de către tineri cu vârsta sub 18 ani. Vârsta persoanei trebuie verificată în baza actului de identitate. La nivelul unității care utilizează aparatele de bronzat trebuie să existe un registru, care să cuprindă fișele personale ale clienților, cu data la care s-a efectuat ședința de bronzare,  date despre client: nume, prenume și număr de telefon, programul de bronzare ales, situații în care au intervenit evenimente neplăcute cauzate de ședința de bronzare. Înainte de începerea ședinței de bronzare clientul este informat asupra posibilelor riscuri generate de procedură și asupra măsurilor de igienă pe care trebuie să le ia în urma efectuării procedurii. Fiecare client trebuie să completeze și să semneze o declarație pe propria răspundere. Înainte de începerea ședinței de bronzare, personalul specializat din cadrul saloanelor/centrelor de bronzare efectuează evaluarea stării pielii; dacă utilizatorul prezintă leziuni deschise, infecții, inflamații sau boli dermatologice, ședința de bronzare se amână până la vindecarea acestora. În situația în care există suspiciuni cu privire la existența unor afecțiuni sau boli relevante care pot pune în pericol sănătatea clientului sau a celorlalți clienți în urma efectuării ședinței de bronzare, personalul din cadrul unității ce utilizează aparate de bronzat poate solicita clientului o adeverință medicală emisă de medicul de familie, care să ateste starea de sănătate a acestuia“, se arată în proiectul de act normativ postat, în urmă cu două zile, pe site-ul Ministerului Sănătății.

În cazul apariției reacțiilor secundare, titularii saloanelor de bronzare au obligația să întocmească rapoarte scrise către Direcția de Sănătate publică județeană. Raportul se face în 72 de ore în cazul apariției reacțiilor secundare.

Rămâne de văzut în ce măsură vor fi respectate aceste reguli, în condițiile în care criteriul comercial primează pentru orice firmă privată.

Geanina NICORESCU