O teribilă boală care făcea ravagii în trecut a „erupt“ din nou. Printr-o alertă internațională, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a fost informată despre confirmarea a două cazuri de poliomielită la granița cu România.
„În data de 3 septembrie 2015, prin sistemul e alertă rapidă au fost transmise informații privind confirmarea a două cazuri de poliomielită cu virus vaccinal în Ucraina, la granița cu România. Cazurile sunt la copii de 4 ani, respectiv 10 luni. Având în vedere acest lucru precum și gravitatea, complicațiile și fatalitatea poliomielitei recomandăm: întărirea supravegherii paraliziei acute flasce și vaccinarea antipoliomielitică a copiilor cu vârste între 1 și 5 ani cu cel puțin 3 doze de vaccin antipoliomielitic. Recomandăm părinților (aparținătorilor) copiilor, în special a celor cu vârsta între 1-5 ani, să asigure colaborarea cu medicii de familie în vederea vaccinării cu cel puțin 3 doze de vaccin antipoliomielitic. DSP Neamț are în stoc vaccin antipoliomielitic pentru recuperarea restanțierilor“, a transmis conducerea DSP Neamț, printr-un comunicat de presă.
Poliomielita a fost eradicată în proporție de 99%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până la reapariția virusului în Somalia, în 2013, an în care au fost raportate 223 de cazuri, față de 350.000 în anul 1988. În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei țări – Afganistan, Nigeria și Pakistan, comparativ cu peste 125 de țări în 1988.
Poliomielita, adesea denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om. În funcție de nervii implicați, pot să apară diferite tipuri de paralizie. Poliomielita coloanei vertebrale este forma cea mai comună caracterizată prin paralizie asimetrică, care de cele mai multe ori implică picioarele. Poliomielita bulbară are ca efect slăbiciunea mușchilor care sunt inervați de nervi cranieni.
„Poliomielita a existat pentru mii de ani în mod latent ca patogenie endemică până în anii 1880, când în Europa a început o epidemie mare care s-a întins apoi și în Statele Unite ale Americii. Prin 1910, o mare parte a lumii a cunoscut o creștere dramatică a cazurilor de poliomielită și epidemiile frecvente au devenit evenimente regulate, în principal în orașe, în timpul lunilor de vară. Aceste epidemii care au lăsat mii de copii și adulți paralizați a dat un impuls pentru o «Mare Cursă«, în vederea dezvoltării unui vaccin pentru poliomielită. Dezvoltat în anii 1950, vaccinurile de poliomielită sunt creditate cu reducerea numărului de cazuri de poliomielită la nivel mondial, de la mai multe sute de mii la aproximativ o mie de cazuri pe an. Eforturile de vaccinare îmbunătățită conduse de către Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, și Rotary International, ar putea duce la nivel mondial la eradicarea bolii“, subliniază Wikipedia.
Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog șef în cadrul DSP Neamț, a subliniat în nenumărate rânduri importanța deosebită a vaccinărilor, în vederea menținerii situației epidemice sub control.
Geanina NICORESCU