*Zona de Nord-Est a României este foarte aproape de focarul de boală care a luat amploare în Ucraina * În județul Neamț încă nu au fost închise târgurile de porci, însă DSVSA a întețit măsurile de biosecuritate * În caz de îmbolnăvire, efectivele trebuie ucise și distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat
Imediat după ce Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariția unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României și al Republicii Moldova, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a dispus, în scop preventiv, închiderea târgurilor de suine din județele aflate la granițele de Nord-Est ale României.
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Neamț și toate celelalte unități similar din țară au primit instrucțiuni privind intensificarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile profesionale de suine, dar și în gospodăriile unde se cresc porci.
„Ce trebuie făcut în cazul în care există suspiciunea că un porc este bolnav de pestă porcină africană? Anunțați imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial ori Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul Neamț la numărul de telefon 0233-223259. Toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor. Este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportați deloc!“, transmite conducerea DSVSA Neamț.
Veterinarii le reamintesc crescătorilor de porcine faptul că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Pentru a proteja porcii din exploatațiile de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor: nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică; creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici; nu hrăniți animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație; nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu mistreți bolnavi.
Porcii bolnavi prezintă o roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a abdomenului și pieptului, fac febră mare, au diaree și mor într-un timp foarte scurt, boala neavând leac. Pesta este extrem de contagioasă și poate decima efectivele într-un timp foarte scurt.
Geanina NICORESCU