Alertă de inundații în Neamț : Cod galben de ploi torențiale și avertizare hidrologică de cod portocaliu !

31/07/2018

Oricât de greu de crezut, dar astăzi mâine judeţul Neamţ este din nou ameninţat de inundaţii: cod galben şi cod portocaliu.

Până mâine dimineață, la ora 9, județul Neamț se află sub atenționare cod galben, de  instabilitate atmosferică accentuată și cantități importante de apă.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în nordul Moldovei, local în Transilvania și Oltenia, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, precum și în zona Munților Banatului. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care pot lua și aspect de vijelie și izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-25 l/mp și izolat 50-60 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

*Localitățile din Neamț, sub amenințarea apelor mari!

Tot ieri, și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, București a transmis mai multe avertizări hidrologice. Astfel, având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, se actualizează avertizarea hidrologică nr. 52 din 27.07.2018, respectiv în perioada 30 iulie ora 12 și 1 august, ora 24, când vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare

În zona noastră:  Suceava (judeţul Suceava), Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Trotuş (judeţele: Harghita, Covasna, Bacău, Neamţ și Vrancea), Putna  (judeţul Vrancea),  Bârlad (judeţele: Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi), Siret – sector aval intrarea ȋn ţară (judeţele: Suceava, Botoşani, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă Suceava (judeţele: Suceava, Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi şi Galaţi).

A doua avertizare hidrologogică este de cod portocaliu, și este valabilă în intervalul 30 iulie ora 16 și 1 august ora 12, în mai multe bazinel hidrografice ale ţării.

În zona Neamţ: Moldova (judeţele: Suceava şi Neamţ), Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău),Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu și inferior (judeţele: Harghita, Covasna, Bacău, Neamţ și Vrancea),  Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Iaşi, Neamţ, Vaslui, Vrancea, Bacău şi Galaţi). Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 31.07.2018 ora 16:00 – 1.08.2018 ora 10:00 pe unele râuri din judeţele Suceava,  Botoşani, Neamţ, Bacӑu, Iaşi şi Vaslui.

*Ploi mai însemnate cantitativ vor fi în perioada 30 iulie – 2 august

În Moldova, în perioada 31 iulie -12 august, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a regiunii. Media temperaturilor maxime va atinge 27-29 de grade Celsius, ușor mai ridicată fiind în data de 31 iulie, dar și în intervalul 6 – 8 august. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 18 grade Celsius în intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor scădea la medii de 17 grade Celsius. Instabilitatea atmosferică se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoză, însă ploi mai importante cantitativ și pe arii mai extinse se vor semnala cu precădere în intervalul 30 iulie – 2 august.

V. ANDRIEȘ