* DSP Neamţ a notificat primăria municipiului şi câteva comune pentru sporirea atenţiei la triajul epidemiologic din şcoli
* De asemenea, consiliile locale au sarcina de a asigura materiale dezinfectante şi pentru curăţenie în unităţile de învăţământ
Timp de două săptămâni, în unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ se desfăşoară triajul epidemiologic. În urma acestuia se doreşte descoperirea copiilor care i-ar putea îmbolnăvi pe ceilalţi elevi, scoaterea acestora din colectivitate şi, desigur, tratarea lor în fază incipientă a bolii.
„În această perioadă avem atenţia îndreptată către zona Roman, pentru că, în acest an, acolo evoluează un focar de hepatită virală de tip A”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. „Grupa de vârstă cea mai afectată este cea a preşcolarilor şi a şcolarilor, aşa încât atât Inspectoratul Şcolar, cât şi primăriile trebuie să cunoască situaţia, pentru a putea asigura materialele sanitare de dezinfecţie şi de curăţenie necesare prevenirii acestei îmbolnăviri”.
De la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul judeţului nostru au fost depistate peste 80 de cazuri de hepatită A, majoritatea acestora fiind identificate la Roman şi în câteva comune limitrofe. Inspectoratul Şcolar Neamţ a fost notificat de DSP Neamţ cu privire la situaţia la zi a focarului de hepatită virală de tipul A din zona Roman şi, de asemenea, câteva din primăriile comunale, unde de asemenea au evoluat focare de hepatită. Este vorba despre Bozieni, Oniceni şi Munteni-Văleni, unde au fost depistate focare de infecţie.
Din păcate, şi anul acesta triajul epidemiologic se va derula mai mult cu ajutorul asistenţilor medicali şcolari şi al doctorilor de familie, pentru că primăriile nu au reuşit să angajeze medici de medicină şcolară. În total, în Piatra Neamţ funcţionează 8 dispensare medicale şcolare, fiecare cu câte un doctor şi patru asistenţi, iar elevii din Târgu Neamţ pot apela, pentru consultaţii şi medicaţie de urgenţă, la singurul cabinet de medicină şcolară din urbe, unde lucrează doi doctori şi 10 asistente. La Roman, unde-i „buba” mai mare, sunt 6 cabinete amenajate în şcoli şi grădiniţe, acestea fiind deservite de un singur medic şi 24 de asistenţi. O situaţie disperată este la Bicaz, unde singurul cabinet de medicină şcolară funcţionează cu doar 3 asistente. Primăria Bicaz nu a reuşit să angajeze nici măcar un doctor, aşa încât medicii de familie sunt cei care efectuează, la fiecare început de trimestru, triajul epidemiologic la început de an şcolar.
Geanina NICORESCU