Alertă de gradul zero în Piatra Neamț: semne de gripă aviară la o lebădă din zona Lacului Bâtca Doamnei

*DSVSA Neamț a ordonat măsuri de limitare a răspândirii bolii

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor informează că, pe teritoriul localității Piatra Neamț, există suspiciunea de evoluție a influenței aviare. La sesizarea unor cetățeni, mai multe lebede moarte au fost ridicate din zona Lacului Bâtca Doamnei și duse, în urmă cu două zile, la laboratorul DSVSA Neamț, pentru prelevare de probe în vederea stabilirii cauzelor care au provocat decesul acestora. La una dintre păsări, organele interne prezentau modificări care au condus la suspiciunea de gripă aviară, însă, pentru confirmarea diagnosticului, probele au fost trimise, spre analize specific, la Institutul de Diagnostic Bucureșt

Până la lămurirea situației, dr. Sorin Ulea, director general al DSVSA Neamț, a transmis o Decizie de informare a cetățenilor cu privire la măsurile instituite în suspiciunea de influență aviară și interzice organizarea, pe teritoriul localității, de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației epidemiologice. „Pentru a limita răspândirea bolii, până la noi dispoziții, se ordona următoarele: toate pasările din localitate se vor ține închise în perimetrul exploatației, fără acces la lacuri și bălți; păsările se mențin în adăposturi închise sau, cel puțin, sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de libera practică împuternicit; toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunță medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om“, se precizează în respectiva decizie.

DSVSA Neamț insist ca pentru toate cadavrele de păsări și mamifere descoperite în locuri publice să se anunțe, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Neamț, la telefonul 0730 330 660, fax 0233/226 490, e-mail office-neamt@ansvsa.ro.

Toți cetățenii din această localitate sunt obligați să respecte măsurile indicate în decizia DSVSA Neamț, pentru a împiedica răspândirea bolii și pentru propria sănătate. Nerespectarea prevederilor acestei dispoziții reprezintă încălcări ale legii, care pot fi sancționate cu amenzi până la 3.600 de lei.

Geanina NICORESCU