Alertă de Encefalopatie Spongiformă Bovină!

VACUTE* Un caz depistat în ţară pune pe jar autorităţile

În contextul unei sacrificări care a avut loc în data de 30.04.2014, într-un abator autorizat, o probă  recoltată de la o bovină a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB), în data de 1.05.2014. Cazul nu a fost depistat în judeţul Neamţ, susţine dr. Sorin Ulea, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ. „Ştiu despre caz, dar vreau să subliniez că toate probele luate în urma sacrificărilor de bovine din Neamţ au fost negative, cel puâin din anul 2005, de când sunt eu la DSV. Dar acest caz atipic de encefalopatie a generat, deja, reacţii la nivel internaţional, în sensul că Rusia a sistat importul de carne de vită din România, până la clarificarea situaţiei”.

Conform procedurii, proba pozitivă a fost trimisă în vederea confirmării diagnosticului către Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul IDSA, care a diagnosticat ESB, în data de 15.05.2014. Apoi, proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de ESB la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, acesta stabilind, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine.

„În România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de ESB, din anul 1995 până în prezent. Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat. În România, testarea bovinelor pentru supravegherea ESB a început încă din anul 1995, prin realizarea unui  număr de 2.905 teste histopatologice, iar începând cu anul 2002 a fost demarată testarea rapidă, în masă, a efectivelor de rumegătoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli. Astfel, în perioada 2002 – 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB un număr de 868.246  probe, prelevate de la bovine din grupele ţintă supuse testării”, se arată în comunicatul de presă emis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

România implementează, începând cu anul 2007, programe de supraveghere, control şi eradicare a EST, cofinanţate de Comisia Europeană.

Aceste programe se elaborează pe baza antecedentelor epidemiologice şi a analizei de risc, prin care se monitorizează şi controlează situaţia epidemiologică a României sub raportul EST, inclusiv ESB.

Implementarea acestor programe este verificată anual de către Comisia Europeană, prin misiuni de evaluare sau de audit financiar a programului de supraveghere a EST.

„În cazul menţionat, au fost întreprinse toate măsurile legale cu privire la carnea şi subprodusele rezultate de la bovina pozitivă, de la bovina sacrificată înainte, precum şi de la 2 bovine sacrificate după aceasta  pe linia de tăiere, acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar în vederea distrugerii.

Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în niciun moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor conform Reg. CE nr. 999/2001. Mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz. La  finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv)”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

ANSVSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează a fi analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii.

 

Geanina NICORESCU