Alertă de Ebola în Neamţ!

ebola sierra* DSP a pus în gardă medicii privind pericolul răspândirii virusului

* Avertizarea transmisă de epidemiologi a fost emisă de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile

* „Virusul mortal a ajuns în Europa”, a punctat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ

 

 

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin compartimentul de Epidemiologie, a transmis, ieri, în reţeaua sanitară judeţeană „Alertă de Ebola,” transmisă de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile. Prima persoană repatriată în Europa după ce s-a infectat cu Ebola în Africa a ajuns, deja, în Spania.

Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ, ne-a declarat că a transmis alerta către spitalele din judeţul Neamţ, către medicii specialişti şi medicii de familie, cu informaţii despre virusul letal, respectiv simptome şi măsuri de izolare care pot fi luate în cazul infectării.

„Din păcate, nu există tratament pentru acestă boală şi nici vaccin. Institutul Naţional de Sănătate Publică ne-a transmis această „Alertă de Ebola”, iar noi ne facem datoria de a o transmite medicilor. Virusul mortal a ajuns în Europa, astfel încât OMS impune avertizarea populaţiei şi pe teritoriul României”, ne-a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Până ieri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţase 932 de morţi din totalul de 1.711 de cazuri în cadrul acestei epidemii fără precedent, care afectează în special trei ţări din Africa de Vest, potrivit unei estimări din 4 august.

Ieri, un avion militar avându-l la bord pe misionarul spaniol în vârstă de 75 de ani care s-a infectat cu virusul Ebola în Liberia, a aterizat la ora 9.15, ora României, în apropiere de Madrid, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării. Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid, în secţia de boli infecţioase a spitalului Carlos al III-lea din Madrid.

Autorităţile sanitare americane au instituit încă de miercuri alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola. Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată.

Sierra Leone, Liberia şi Guineea sunt ţările cele mai afectate. În Nigeria, unde există temeri privind propagarea epidemiei, sunt nouă cazuri suspecte şi un deces.

În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte virulent, identificat în 1976 şi care are o rată de mortalitate de 60 până la 90 la sută.

Dr. Pipirigeanu a subliniat faptul că medicilor le-au fost furnizate informaţii esenţiale privind Ebola: „Cele mai frecvente simptome cu care se confruntă persoanele infectate cu virusul sunt debutul brusc cu febră, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap şi dureri în gât. Aceasta este urmat de vărsături, diaree, eruptii cutanate, afectarea funcţiei renale şi hepatice, precum şi în stadiu avansat, hemoragie atât interna, cât şi externă. Rezultatele analizelor de laborator includ niveluri mici ale numărului de leucocite si trombocite şi nivel crescut al enzimelor hepatice. Perioada de incubaţie variază între 2-21 zile. Persoanele sunt infecţioase atâta timp cât sângele şi secreţiile lor conţin virusul. În plus faţă de măsurile de precauţie standard de îngrijire a sănătăţii, personalul medical trebuie să aplice cu stricteţe măsurile recomandate de control al infectiei pentru a evita expunerea la sânge infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate – cum ar fi lenjeria murdara a unui pacient sau ace folosite.

Ei ar trebui să utilizeze echipamentul individual de protecţie, cum ar fi halate individuale, mănuşi, măşti şi ochelari de protecţie sau măşti. Nu ar trebui să reutilizeze echipamentele sau îmbrăcămintea de protecţie, cu excepţia cazului în care au fost dezinfectate corespunzător. Acestia ar trebui să îşi schimbe mănuşile pentru fiecare pacient suspectat de a avea Ebola. Procedurile invazive, care pot expune medicii, asistente medicale si alt personal la infectie ar trebui să se desfăşoare în condiţii stricte de siguranţă”.

Potrivit comunicatului emis de DSP, „Oricine a rămas în zonele în care au fost recent raportate cazuri ar trebui să fie conştient de simptomele infecţiei şi să caute asistenţă medicală, la primul semn de boala. Medicii care îngrijesc călători care se întorc din zonele afectate şi care prezintă simptome compatibile sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea de infecţie cu virusul Ebola.

Transmiterea bolii necesită contact direct cu sangele, secretiile, organele sau alte fluide ale persoanelor infectate sau ale persoanelor/animalelor decedate.

Furnizorii de servicii medicale care îngrijesc pacienti care se întorc din călătorii internaţionale trebuie să-i întrebe despre istoricul de călătorie şi să ia în considerare posibilitatea de EVD pentru persoanele ce se întorc din zonele afectate. O persoană suspectată de a fi fost expusa la virusul Ebola ar trebui să fie evaluata în ceea ce priveşte riscul de expunere. În cazul în care riscul de expunere este considerat foarte scăzut, persoanei i se va cere sa isi monitorizeze temperatura şi simptomele timp de 21 de zile şi să caute asistenţă medicala imediat în cazul în care dezvolta simptome”.

 

Geanina NICORESCU