Alertă de boală buboasă inflamatorie la bovine!

foto 1-vaci*Afecțiunea este provocată de un virus și este foarte contagioasă *Direcția Sanitară Veterinară a impus măsuri severe de protecție în ferme și oboare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a avertizat fermierii despre pericolul infectării bovinelor cu dermatoză nodular contagioasă, o afecțiune periculoasă, care poate decima efectivele de animale. Până la această dată, la vecinii noștri Bulgari au fost confirmate 55 de focare de boală.

La nivel național, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a luat măsuri pentru informarea, instruirea și pregătirea tuturor autorităților veterinare județene pentru intervenția în cazul focarelor de boală și a informat crescători de bovine, prin intermediul direcțiilor județene, despre evoluția bolii și măsurile pe care trebuie să le respecte.

Potrivit medicilor veterinari, boala afectează bovinele de toate vârstele și este produsă de un virus. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (țânțari, muște care ciupesc și căpușe), dar și prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa și furajele contaminate. Boala se manifestă prin febră și prin apariția unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape și la nivelul mucoaselor nazală și bucală. Acești noduli pot exprima scurgeri de lichid și pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta șchiopături și edeme severe ale pielii și subcutanate și pe abdomen și picioare. Boala mai poate determina inflamații ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum și avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât și la vaci. În țesuturile cutanate necrozate și uscate rezistă cel puțin 33 de zile.

„În vederea evitării introducerii bolii dermatoza nodulară virală a rumegătoarelor în exploatații fermierii trebuie să evite mișcarea neavizată a animalelor între ferme și, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut; contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate; schimburile de autovehicule, mașini, echipament, furaje și așternut între ferme; mișcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces; vizitatorii în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente și vehicule; contaminarea prin intermediul animalelor din mediul sălbatic, păsărilor sălbatice și vermină (insecte, rozătoare etc.); consumarea, de către animalele scoase la pășunat, a apei din râuri și bălți; scoaterea la pășunat a animalelor împreună cu animale din exploatații necunoscute. Nu în ultimul rând, trebuie evitate târgurile de animale neavizate de autoritățile veterinare“, a subliniat conducerea DSVSA.

Autoritatea veterinară continuă activitățile destinate pregătirii acțiunilor de intervenție pentru controlul teritoriului național.

Geanina NICORESCU