Alertă: ceainic electric periculos

21/02/2018

Utilizarea unor produse, mai ales electrice, ar trebui să fie sigură. Cu toate acestea, există excepţii, cu defecte din fabricaţie, despre care consumatorii află prin alerte publice, lansate prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Astfel, nemţenii sunt informaţi că Whirlpool scoate de pe piaţă ceainicele electrice KitchenAid, produs listat sub numărul de certificat FI-34374, ţara de origine: China, iar persoanele care au cumpărat aceste obiecte sunt rugate să le returneze şi vor primi altele, dintr-o serie de producţie fără defecte.
“La ceainicele KitchenAid, din seria menţionată, există un potențial risc, în cadrul produselor afectate, a unei separări a legăturii din partea superioară a ceainicului dintre mâner și corpul produsului. În situația puțin probabilă a unei separări la nivelul superior al mânerului în timp ce consumătorul ține sau cară ceainicul, o cantitate limitată de apă poate să curgă prin gura de scurgere sau prin partea superioară a ceainicului (în măsura în care capacul este deschis la momentul respectiv) din cauza instabilității ceainicului cauzată de separarea de la nivelul superior al mânerului. În măsura în care ceainicul nu conține lichide sau dacă lichidul este rece, nu există pericol pentru consumatori”, a transmis producătorul, prin intermediul ANPC.
Secvența de evenimente necesare pentru a genera un potențial pericol este următoarea: ceainicul trebuie să conțină apă fierbinte, iar toate cele trei șuruburi de fixare ale mânerului din partea superioară a ceainicului trebuie să se rupă, permițând separarea (dacă unul sau două șuruburi se rup, consumatorul poate fi avertizat asupra situației, reducând astfel șansele potențialei separări a mânerului); ceainicul trebuie să fie ținut cu o singură mână plasată pe mâner (dacă o altă mână este utilizată pentru a stabiliza ceainicul, riscul este redus în mod substanțial); ceainicul este ținut aproape de corpul consumatorului; capacul ceainicului nu este fixat în mod sigur; apa fierbinte trebuie să iasă din vas (de regulă, ceainicul este umplut parțial); cantitatea de apă fierbinte care se scurge din ceainic trebuie să fie semnificativă; apa vărsată trebuie să intre în contact cu consumatorul. În situația rară în care toate evenimentele de mai sus s-ar produce în același timp, există posibilitatea ca un consumator să sufere o potențială accidentare, pentru care consumatorul ar putea considera ca fiind necesar tratament medical.
Whirlpool va contacta consumatorii pe care îi are în evidență prin înregistrările produselor şi va facilita procedura de înlocuire a produselor. După ce va primi ceainicele afectate de la consumatori, Whirlpool va documenta numărul de serie și numărul de model și va proceda la distrugerea produselor afectate. Partenerii comerciali și distribuitorii vor fi contactați în scris și li se va cere să înceteze vânzarea acestor produse și să pună la dispoziție informațiile de contact ale consumatorilor. Expedierile începând cu iulie 2017 nu fac parte din produsele afectate și nu prezintă problema mânerului superior care s-ar putea separa de corpul ceainicului.
Geanina NICORESCU

< Articolul anterior
Dragobetele, astăzi, la TT
Urmatorul articol >
DEPRESIA CONSTITUȚIONALĂ