„Alegerea lui Mihai Covaliu este o schimbare în bine“

mihai-covaliuFostul campion olimpic și mondial la sabie Mihai Covaliu a fost ales marți noul președinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), funcție rămasă liberă după ce fostul președinte, Alin Petrache, și-a dat demisia în urma rezultatelor modeste ale sportivilor români la JO de la Rio de Janeiro. Covaliu a învins-o pe fosta atletă Gabriela Szabo, după ce a adunat 128 de voturi, dintr-un total de 196, iar de acum înainte, timp de 4 ani de zile, alături de echipa sa, trebuie să redreseze sportul din România, aflat într-un real regres în special la competițiile majore.

Valentin Gavril, directorul de la CS Ceahlăul Piatra Neamț, consideră că numirea lui Mihai Covaliu în funcția de președinte al COSR va fi un câștig pentru sportul românesc, însă rezultatele se vor vedea abia după 8 ani de zile. „Cred că numirea lui Covaliu este o schimbare în bine, pentru că el și echipa sa vor încheia un parteneriat foarte bun cu MTS. Sunt convins că cele două instituții își vor da mâna pentru reconstruirea sportului românesc, dar aceste realizări se vor vedea abia după 3 sau 4 Jocuri Olimpice. Personal nu îl cunosc foarte bine pe Mihai Covaliu, nu am avut o relație apropiată, mai bine am cunoscut-o pe Gabriela Szabo, fostul ministru al sportului, care ne-a finanțat și ne-a ajutat foarte mult. Ca imagine, aș fi preferat-o pe Gabi Szabo, are o recunoaștere foarte mare pe plan internațional, însă am vorbit și cu alți oameni de sport și am înțeles că alături de ministrul Elisabeta Lipă, Covaliu se va lupta să facă lucruri frumoase în sport și sigur că va obține și finanțări pe măsură. Mă bucur că din Biroul Executiv al COSR fac parte Sandu Pop, secretarul Federației Române de Canotaj, sau fosta mare campioană Georgeta Andrunache. Cred că actuala echipă de la COSR este una foarte puternică, din ea fac parte oameni mari din sportul românesc, cu rezultate excelente la JO, CM sau CE. Mă bucur de asemenea că în funcția de vicepreședinte face parte și Camelia Potec, o susținătoare a înotului nemțean, și Alexandru Dedu, iar funcția de secretar este ocupată de George Boroi, președintele CS Steaua București, un club cu care CS Ceahlăul are o relație și o colaborare foarte bună. Ca imagine și muncă, cred că această echipă va fi mai puternică și cu mai mult fair play. CS Ceahlăul are în acest moment 16 sportivi cooptați la loturile naționale, finanțați de COSR: Ca instituție nu suntem direct finanțați, dar finanțarea de la COSR vine ca urmare a sportivilor pe care îi avem la loturile naționale și asta ne ajută foarte mult. Le doresc mult succes acestor specialiști dar, așa cum am mai spus, rezultatele se vor vedea și vor apărea între 8 și 16 ani!“, a declarat directorul de la CS Ceahlăul, Valentin Gavril.

 

Atletism

Andrei Gag s-a antrenat la Piatra Neamț

Cel mai valoros atlet al României în momentul de față în proba de aruncare a greutății, Andrei Gag, s-a antrenat joi, alături de alți colegi de la CSU Suceava, la sala de lupte de la CS Ceahlăul Piatra Neamț. Însoțit de reputatul antrenor Ioan Zamfirache, antrenor al lotului național și olimpic al României, Andrei Gag, vicecampionul mondial de seniori de la Portland din acest an, alături de Alin Firfirică, campionul României de tineret la aruncarea discului, s-au pregătit timp de două ore cu sportivii de la CS Ceahlăul, Lenuța Burueană și Diana Țigănașu.

Ioan Zamfirache și sportivii de la CSU Suceava au venit la Piatra Neamț pentru a vedea modul în care antrenorii de la CS Ceahlăul au amplasat în sala de lupte o plasă care permite efectuarea antrenamentelor de greutate în sală și pe timp de iarnă. „Am venit la Piatra Neamț, la invitația domnului Dan Cojocaru, pentru a vedea cum a amplasat această plasă pentru antrenamentele la greutate în sală. Vrem și noi să facem la fel la Suceava și am venit aici să învățăm cum să procedăm de la pietrenii. Cu această ocazie am făcut și un antrenament cu sportivii noștri și cei pietreni și cred că a fost o întâlnire din care toată lumea a avut de învățat“, a declarat antrenorul Ioan Zamfirache, antrenor la CSU Suceava, cel care timp de 20 de ani a locuit în Australia și are și cetățenie australiană. Vicecampion mondial de seniori în luna martie a acestui an, la competiția de la Portland din SUA, Andrei Gag s-a aflat pentru prima dată în Piatra Neamț, unde a apreciat condițiile de antrenament ale atleților pietreni. „Sunt pentru prima dată aici și mă bucur că am venit. Pot spune că 2016 a fost un an excelent pentru mine, cu acel titlu de vicecampion mondial din SUA, o performanță extraordinară pentru mine, ținând cont că e prima medalie de talie înaltă, la seniori. Acea performanță a contat foarte mult, dar am marele regret că la JO de la Rio nu am prins finala de 12 la greutate. Poate știți, am avut aceeași aruncare ca a sportivului care s-a clasat pe locul 12, dar el a ajuns în finală pentru că eu am avut celelalte două aruncări depășite. A fost un regret și o frustrare, dar merg mai departe și mă pregătesc pentru următoarea competiție majoră, europenele de sală de anul viitor, din luna martie de la Praga. Sunt foarte multe concursuri de aruncări pe parcursul unui an, în special internaționale, și nu poți să acoperi nici un sfert dintre ele. Am fost în iarnă la concursuri la Karlsruhe, Istanbul, Belgrad, după care la mondialele din SUA, unde am avut și o accidentare la deget. Am decis ulterior să nu mai merg la competiții pentru a mă proteja pentru JO, acolo cred că m-am descurcat destul de bine, dar nu a fost să fie să ajung în finală“, a declarat Andrei Gag.

Andrei Gag este născut la Bocsig, în județul Arad, are 25 de ani, iar de 3 ani este component al clubului CSU Suceava, unde se pregătește sub bagheta antrenorului Ioan Zamfirache.

Fotbal

CSM Roman întâlnește Sportul Chișcani

Astăzi și mâine sunt programate partidele rundei a 13-a în liga a treia la fotbal, ocazie cu care CSM Roman va întâlni astăzi, pe teren propriu, pe Sportul Chișcani. Elevii lui Gabi Bucur și Iosif Susanu vor întâlni o nou promovată în eșalonul 3 fotbalistic, formație care sezonul trecut a promovat la pas din campionatul județean al Brăilei, având o diferență de 20 de puncte față de cea de-a doua clasată, Viitorul Ianca. În cele 12 meciuri disputate până acum, fotbaliștii de la Chișcani nu s-au descurcat foarte bine, și cu două victorii, două egaluri și 8 eșecuri, au doar 8 puncte și sunt pe poziția a 12-a în clasamentul seriei întâi. Runda trecută, brăilenii au pierdut la scor de neprezentare pe teren propriu, 0-3 cu Atletico Vaslui.

De partea cealaltă, gruparea de la malul Moldovei traversează o perioadă fastă în campionat, și vine după victoria 2-1, repurtată pe terenul celor de la Olimpic Cetate Râșnov. Romașcanii au întors atunci rezultatul în favoarea lor, după ce ardelenii au condus cu 1-0 printr-un gol marcat din ofsaid. Popa și compania au trecut peste perioada mai grea din startul sezonului și sunt pregătiți să bifeze cea de-a șasea victorie în campionat.

„Am avut parte de un meci greu la Râșnov, dar ne-a ieșit bine și sperăm să legăm acel succes printr-o victorie și cu cei de la Chișcani, o formație mai puțin cunoscută de noi. Ne-am pregătit bine pentru acest joc și sperăm să obținem cele 3 puncte“, a spus atacantul gazdelor, Cosmin Țapu.

CSM Roman va aborda acest meci de pe poziția a șaptea a ierarhiei interne, cu 16 puncte. Meciul de pe stadionul Moldova începe la ora 14 și va fi supervizat de Aurel Daicu, din Suceava.

Tot în etapa a 13-a se mai joacă meciurile, Olimpia Râmnicu Sărat – Aerostar Bacău, Atletico Vaslui – Metalosport Galați, CSM Pașcani – AFC Odorheiu Secuiesc, SC Bacău – Olimpic Cetate Râșnov, Știința Miroslava – Avântul Valea Mărului și AFC Hărman – AFK Miercurea Ciuc.

Fotbal

Unirea Dulcești continuă în Cupa României

Unirea Dulcești este ultima formație calificată în turul al doilea al Cupei României, după victoria de miercuri, scor 9-0, repurtată pe teren propriu în fața celor de la Moldova II Cordun. Confruntarea trebuia să aibă loc duminica trecută, la fel ca și celelalte jocuri din turul întâi, dar a fost amânată din cauza terenului impracticabil de la Dulcești. Duelul s-a jucat în cele din urmă miercuri, iar câștig de cauză au avut fotbaliștii de la Unirea, care le-au administrat nu mai puțin de 9 goluri echipei a doua din Cordun, după ce la pauză au condus cu 6-0. După acest succes, ocupanta locului al doilea din seria întâi a ligii a cincea va întâlni în faza a doua, în deplasare, pe Unirea Botești. Meciul se joacă duminică, de la 11, când au loc și celelalte 3 partide din această fază, Voința Dochia – CSM Ceahlăul, Stejarul Stănița – Voința Valea Ursului și Flacăra Brusturi – Zorile Urecheni.

Arsenal Văleni este deja calificată în faza superioară a Cupei României.